Η ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια» (Transparency International) έδωσε στη δημοσιότητα τη νέα έκθεσή της (Δείκτης Αντίληψης για τη Διαφθορά – Corruption Perceptions Index 2022) με την παγκόσμια κατάταξη των χωρών, από τη λιγότερο έως την περισσότερο «διεφθαρμένη», για το 2022.

Η έρευνα, η οποία εδώ και πολλά χρόνια αντικατοπτρίζει την διαφθορά σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα της κάθε χώρας από τις συνολικά 180 της λίστας και βασίζεται στην ανάλυση ειδικών οργανισμών (από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ) για τη διαφθορά στο Δημόσιο του εκάστοτε κράτους, χρησιμοποιεί μια κλίμακα από το 0 (για τις χώρες που θεωρούνται ως πολύ διεφθαρμένες) ώς το 100 (που θεωρούνται ως «αδιάφθορες»).

Ποιος είναι, όμως, ο ορισμός της «διαφθοράς», σύμφωνα με την ΜΚΟ; Η δωροδοκία, ασφαλώς, έως την υπεξαίρεση δημοσίων πόρων, καθώς και η ανελευθερία του Τύπου, η έλλειψη κοινωνικών ελευθεριών και τα μη-ανεξάρτητα δικαστικά συστήματα και οι αδύναμοι θεσμοί.

Κάπως έτσι, η λίστα που συντάχθηκε φέτος έχει την Συρία και το Νότιο Σουδάν (βρίσκονται στην ίδια θέση με 13 πόντους) καθώς και την Σομαλία (12 πόντους) να θεωρούνται ως οι πλέον διεφθαρμένες χώρες της υφηλίου.

Η Ουγγαρία με 42 πόντους χαρακτηρίζεται ως η πιο διεφθαρμένη χώρα στον δημόσιο τομέα στην ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση, με την Βουλγαρία και την Ρουμανία να την ακολουθούν σε κακές επιδόσεις. Η Ελλάδα έχει 52 πόντους – όσους και η Κύπρος – ενώ οι εμπόλεμες Ουκρανία και Ρωσία είναι και αυτές πολύ χαμηλά στη λίστα, με 33 και 28 πόντους, αντίστοιχα.

Ειδικά, όσον αφορά στην Ουκρανία, η ΜΚΟ επισημαίνει ότι «η χώρα αναλαμβάνει διαρκώς σημαντικές μεταρρυθμίσεις και βελτιώνεται σταθερά από την έναρξη του πολέμου, αν και η σύρραξη δεν έβαλε τέλος στη διαφθορά στη χώρα», όπως φαίνεται από το πρόσφατο σκάνδαλο που ανάγκασε τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας να παραιτηθεί.

Η Δανία είναι για ακόμη μια χρονιά η πιο «αδιάφθορη» χώρα στην υφήλιο (με βαθμολογία στο 90), ακολουθούμενη από τη Φινλανδία (με 87) και τη Σουηδία (με 83), ενώ εκτός ΕΕ ξεχωρίζει η Νέα Ζηλανδία (με 87 πόντους), χάρη στους «ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς της και τον σεβασμό της στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Λίγο πιο κάτω βρίσκουμε την Γερμανία με 79 πόντους, ενώ βελτίωση παρουσιάζουν κράτη όπως το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Ιρλανδία και η Μολδαβία, στην οποία χορηγήθηκε καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο

Το Ηνωμένο Βασίλειο και το Κατάρ βρίσκονται σε «ιστορικά χαμηλά επίπεδα» στη φετινή κατάταξη αν και η έκθεση σημειώνει εμφατικά ότι σχετικά με το τελευταίο, δεν ελήφθη καν υπόψη το σκάνδαλο διαφθοράς «Qatargate» που έχει συγκλονίσει την υφήλιο και ειδικότερα τις Βρυξέλλες.