Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο προέβλεψε ότι οι περίπου 3 εκατομμύρια κάτοικοι της πρωτεύουσας της Ουκρανίας έχουν μπροστά τους πολύ δύσκολο χειμώνα, εξαιτίας των ζημιών στις ενεργειακές υποδομές εξαιτίας βομβαρδισμών του στρατού της Ρωσίας.
«Αυτός είναι ο χειρότερος χειμώνας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο κ. Κλίτσκο στη γερμανική ταμπλόιντ Bild, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας.
Η πόλη είναι αναγκασμένη να ετοιμαστεί για το «χειρότερο σενάριο», εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης και πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, ακόμη και για την εκκένωση μέρους του πληθυσμού, είπε ο κ. Κλίτσκο, σπεύδοντας να συμπληρώσει «αλλά δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί».
Ο Βιτάλι Κλίτσκο κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πως προσπαθεί να αναγκάσει τους κατοίκους του Κιέβου να εγκαταλείψουν την πόλη με τους βομβαρδισμούς υποδομών.
Ο κ. Πούτιν «προσπαθεί να κατατρομοκρατήσει τον κόσμο, να τον κάνει να παγώσει, χωρίς φως», για να θέσει τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπό πίεση, είπε ο δήμαρχος του Κιέβου. «Αλλά δεν θα γίνει τίποτε τέτοιο. Η εντύπωσή μου είναι πως ο κόσμος θα θυμώσει περισσότερο, θα γίνει πιο αποφασισμένος. Ούτε θα πεθάνουμε, ούτε θα το βάλουμε στα πόδια όπως θέλει ο Πούτιν», επέμεινε.
Ζήτησε εξάλλου η Γερμανία να στείλει το ταχύτερο γεννήτριες, προστατευτικό ιματισμό και διάφορα είδη ανθρωπιστικής φύσης, πέρα από όπλα και πυρομαχικά.
Ανάγκη για βοήθεια
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους Γάλλους δημάρχους να προσφέρουν βοήθεια στη χώρα του ώστε να εμποδίσουν τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το κρύο του φετινού χειμώνα «ως όπλο μαζικής καταστροφής» σε μήνυμά του που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Ένωσης Δημάρχων της Γαλλίας (AMF) στο Παρίσι.
«Το Κρεμλίνο θέλει να μετατρέψει το κρύο του χειμώνα σε όπλο μαζικής καταστροφής», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε υποτιτλισμένο μήνυμά του κατά τη διάρκεια ενός αφιερώματος στην Ουκρανία στο συνέδριο της Ένωσης Δημάρχων της Γαλλίας, στην οποία παρέστη ουκρανική αντιπροσωπεία. «Για να επιβιώσουμε αυτόν τον χειμώνα και να μην επιτρέψουμε στη Ρωσία να μετατρέψει το κρύο σε εργαλείο τρόμου και υποταγής, χρειαζόμαστε πολλά πράγματα», εξήγησε ο Ζελένσκι, αναφέροντας κυρίως «γεννήτριες», «βοήθεια στην αποναρκοθέτηση (και) εξοπλισμό για τους πυροσβέστες, τους διασώστες και τους γιατρούς».
«Σας καλώ να είστε πολύ συγκεκριμένοι στη βοήθεια και να υποστηρίξετε τις πόλεις και τις κοινότητές μας από την τρομοκρατία», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της AMF Νταβίντ Λισνάρ (μέλος του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών) που είχε μεταβεί στην Ουκρανία τις πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, είχε προσκαλέσει Ουκρανούς αιρετούς στο συνέδριο της Ένωσης για να τους εκφράσει «τον θαυμαστό, την αλληλεγγύη και την υποστήριξη» τους.
Ο δήμαρχος της Λβιβ, Αντρέι Σαντόβι, ο οποίος μετέχει στην ουκρανική αντιπροσωπεία που είναι παρούσα στο συνέδριο, εξήρε νωρίτερα τον Λισνάρ γιατί «ήταν ένας από τους πρώτους ξένους πολιτικούς που επισκέφτηκε την Ουκρανία» και έτσι «σφράγισε μια αθάνατη φιλία μεταξύ των Γάλλων και των Ουκρανών πολιτών».
Τα «αήττητα κέντρα»
Οι αρχές της Ουκρανίας υποσχέθηκαν καταφύγια με θέρμανση και νερό και κάλεσε τους πολίτες να κάνουν οικονομία στην ενέργεια, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, ενώ από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς έχουν καταστραφεί πολλές ενεργειακές υποδομές της χώρας.
Ειδικά «αήττητα κέντρα» θα δημιουργηθούν σε όλη την Ουκρανία για να προσφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, νερό, ίντερνετ και φαρμακείο, δωρεάν και όλο το 24ωρο, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο νυκτερινό του διάγγελμα.
Λόγω των ρωσικών επιθέσεων σημειώνονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση για μεγάλα διαστήματα, επηρεάζοντας έως και 10 εκατομμύρια καταναλωτές κάθε φορά. Ο διαχειριστής του εθνικού δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας επισήμανε χθες, Τρίτη, ότι οι ζημιές στις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι «κολοσσιαίες».
«Αν υπάρξουν νέα μαζικά ρωσικά πλήγματα και είναι ξεκάθαρο ότι η ηλεκτροδότηση δεν θα μπορεί να αποκατασταθεί για ώρες, τα “αήττητα κέντρα” θα ενεργοποιηθούν με όλες τις βασικές υπηρεσίες», εξήγησε ο Ζελένσκι.
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιγκάλ είχε δηλώσει αυτή την εβδομάδα ότι περίπου 8.500 γεννήτριες εισάγονται στη χώρα καθημερινά. Οι αρχές χθες προειδοποίησαν ότι οι Ουκρανοί είναι πολύ πιθανό να ζουν με διακοπές στην ηλεκτροδότηση τουλάχιστον ως τα τέλη Μαρτίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ