Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι επισκέφθηκε στρατιώτες της χώρας του στη γραμμή του μετώπου στο Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου μαίνονται εχθροπραξίες με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το μαγνητοσκοπημένο βραδινό διάγγελμά του που μεταφόρτωσαν οι υπηρεσίες του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
«Πήγαμε στη Λισιτσάνσκ, πήγαμε στη Σολεντάρ», είπε ο αρχηγός του κράτους μετά τις επισκέψεις του σε κέντρα διοίκησης σε αυτές τις κοινότητες κοντά στη Σεβεροντονιέτσκ, πόλη-κλειδί στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις της Μόσχας στη λεκάνη του Ντονμπάς.
Πήγε επίσης στην Μπαχμούτ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της περιφέρειας Ντανιέτσκ, όπου συζήτησε με στρατιωτικούς, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του «ενημερώθηκε σε βάθος για την επιχειρησιακή κατάσταση στη γραμμή του μετώπου άμυνας», κατά την ίδια πηγή.
«Θέλω να σας ευχαριστήσω για το εξαίρετο έργο σας, για την υπηρεσία σας, για το ότι μας προστατεύετε όλους, το κράτος μας. Είμαι ευγνώμων σε όλους σας. Να φροντίζετε τους εαυτούς σας», τους είπε.
«Είμαι υπερήφανος για αυτούς που συνάντησα, που τους έσφιξα το χέρι, που μίλησα μαζί τους, τους υποστήριξα», διαβεβαίωσε ο ουκρανός πρόεδρος στο διάγγελμά του.
Ανέφερε ακόμη πως πήγε στη Ζαπορίζια, για να δει κατοίκους της Μαριούπολης που μπόρεσαν να φύγουν από το λιμάνι στρατηγικής σημασίας αυτό στην Αζοφική Θάλασσα, το οποίο καταστράφηκε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Ο κ. Ζελένσκι είχε πάει επίσης τον Μάιο στο μέτωπο στην περιφέρεια Χάρκοβο.
Η επίσκεψη του κ. Ζελένσκι στα μέτωπα του επέτρεψε να αποκτήσει καλύτερη επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης και του ηθικού των δυνάμεων στην πρώτη γραμμή, εκτίμησε ο αυστραλός στρατηγός ε.α. Μικ Ράιαν.
Επέδειξε επίσης με αυτό τον τρόπο πως έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη στον στρατό του», καθώς και πόσο «διαφορετικός» είναι από τον αντίπαλό του, τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έκρινε μέσω Twitter ο αυστραλός απόστρατος. «Είμαι σίγουρος πως ο Πούτιν δεν θα λάβει πρόσκληση να πάει να επισκεφθεί τους ρώσους στρατιώτες, που σιτίζονται άσχημα και έχουν κακή διοίκηση -αλλά άφθονα όπλα- στο εγγύς μέλλον», υποστήριξε ο ίδιος.
Η Βρετανία στέλνει εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών M270
Η Βρετανία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών που έχουν βεληνεκές 80 χιλιομέτρων για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τη ρωσική επίθεση, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ.
Τα συστήματα M270 MLRS θα επιτρέψουν «να αυξηθούν σημαντικά οι δυνατότητες των ουκρανικών δυνάμεων», διαβεβαίωσε το υπουργείο σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.
Η απόφαση ελήφθη σε «στενό συντονισμό» με τις ΗΠΑ, που ανακοίνωσαν ότι στέλνουν πιο προηγμένα συστήματα του είδους, τύπου HIMARS, με βεληνεκές επίσης 80 χιλιομέτρων.
Οι Ουκρανοί ζητούσαν εδώ και κάποιο καιρό να τους σταλούν εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών που θα τους επιτρέπουν να πλήττουν σε μεγαλύτερο βάθος ρωσικές θέσεις κρατώντας τις συστοιχίες τους πιο μακριά από τα μέτωπα.
Για να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να θεωρηθούν πως εμπλέκονται πλέον στη σύρραξη, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέκλεισε πάντως την παράδοση στην Ουκρανία εκτοξευτήρες ρουκετών με μεγαλύτερη εμβέλεια, που θα μπορούσαν να πλήξουν τη Ρωσία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Κιέβου.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε χθες Κυριακή ότι η Μόσχα θα πλήξει νέους στόχους εάν οι Δυτικοί στείλουν πυραύλους μεγάλης εμβέλειας, κρίνοντας ότι σκοπός των τρεχουσών προμηθειών όπλων, που τόνισε πως δεν περιλαμβάνουν «κάτι καινούργιο», είναι να «παραταθεί ο πόλεμος».
«Αν η διεθνής κοινότητα συνεχίσει την υποστήριξή της η Ουκρανία μπορεί να νικήσει» στον πόλεμο, έκρινε από την πλευρά του ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.
«Η τακτική της Ρωσίας αλλάζει και η υποστήριξή μας πρέπει να αλλάξει επίσης», πρόσθεσε, τονίζοντας πως τα όπλα που θα σταλούν θα επιτρέψουν στους Ουκρανούς να «προστατεύονται καλύτερα από τη βάρβαρη καταφυγή σε πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας που οι δυνάμεις του Πούτιν χρησιμοποιούν χωρίς διάκριση για να ισοπεδώνουν πόλεις».
Η στρατιωτική υποστήριξη της Βρετανίας στην Ουκρανία, με βάση όσα είναι γνωστά ως αυτό το στάδιο, έχει αξία μεγαλύτερη από 750 εκατ. λίρες στερλίνες (874 εκατ. ευρώ).
ΑΠΕ-ΜΠΕ