Το 2019, ο Alessandro Michele, creative director του οίκου Gucci, παρουσίασε την κολεξιόν Cruise, στο πλαίσιο της οποίας τα σακάκια και τα εμπνευσμένα από την ελληνική κουλτούρα, φορέματα είχαν τη φράση My body, my choice και την ημερομηνία 22/05/1978 γιατί τότε η Ιταλία αποποινικοποίησε τη διαδικασία της έκτρωσης. Λίγα μέτρα μακριά από το Βατικανό, ξεκίνησαν τη δική τους διαμαρτυρία ενάντια στον παράλογισμό που ξεκίνησε η Alabama αλλάζοντας έναν νόμο του 1973, που καθιστούσε νόμιμη αυτή την επιλογή.

Την ίδια χρονιά, η Μάλτα έγινε η χώρα της Ε.Ε. με την χειρότερη νομοθεσία κατά των αμβλώσεων και τον περασμένο Ιούνιο καταψήφισε έκθεση, η οποία αναγνώρισε τα σεξουαλικά και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα ως θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Τρία χρόνια μετά, αντί να γίνεται καλύτερη η κατάσταση, οι κόσμος βγαίνει στους δρόμους για τα αυτονόητα και προσπαθούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των γυναικών, οι οποίες δέχονται επιθέσεις για ό,τι και αν κάνουν. Μία από τις μεγάλες νίκες ήταν το πάγωμα του νόμου στην Πολωνία, που απαγόρευε την ιατρική διαδικασία ακόμη και αν το έμβρυο παρουσίαζε γενετικές ανωμαλίες αλλά οι ήττες συνεχίζονται στις πολιτείες της Αμερικής.

Εντός ελληνικών συνόρων, είχαμε διάφορες οπισθοδρομικές δηλώσεις, όπως όταν η εφημερίδα Sportime είχε κυκλοφορήσει ένα ντροπιαστικό εξώφυλλο με ένα έμβρυο και τίτλο “Αφήσε με να ζήσω”  και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος έβαλε ένα τραγικό αυτογκόλ ψηφίζοντας κατά του δικαιώματος των γυναικών στις αμβλώσεις προσπαθώντας μετά το μεγάλο ντόρο να τα μπαλώσει με τεράστια αποτυχία. Η καλύτερη απάντηση σ’ αυτό, την είχε δώσει ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ, γράφοντας πως κάθε φορά που ένας άντρας αντιτίθεται (πολλώ δε μάλλον με την ψήφο του, πολλώ δε μάλλον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) στο δικαίωμα της γυναίκας στην έκτρωση – και άρα στο θεμελιώδες κι αναφαίρετο δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος – απαντιέται (με χαστούκια) η ερώτηση: «Σε τι χρειάζεται σήμερα ο φεμινισμός;».

«Εκπροσωπώ το σύνολο των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων της Οκλαχόμα που θέλουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία να προστατεύονται τα αγέννητα παιδιά», ανέφερε μέσω Twitter ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Οκλαχόμα, Kevin Stitt μετά την θέσπιση του νόμου που απαγορεύει την άμβλωση έπειτα από την έκτη εβδομάδα της κύησης,την ώρα που το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου οι συντηρητικοί διαθέτουν απόλυτη πλειοψηφία, ετοιμάζεται να καταργήσει το δικαίωμα αυτό σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Και η παράνοια συνεχίζεται. Πριν λίγες ώρες, ανακοινώθηκε πως πέρασε ένας νόμος στο Αϊντάχο, ο οποίος επιτρέπει σε βιαστές και τους συγγενείς τους, να μηνύουν γιατρούς που πραγματοποιούν αμβλώσεις, έως και τέσσερα χρόνια αργότερα. Οι φωστήρες εκεί λοιπόν, απαγορεύουν τις εκτρώσεις μετά την έκτη εβδομάδα κύησης και δίνει τη δυνατότητα να κάνουν αγωγές πολλοί και διαφορετικοί συγγενείς και του ίδιου εμβρύου ταυτοχρονα. Κι αυτό είναι το αποκορύφωμα της δυστοπίας που επικρατεί παγκοσμίως για τους νόμους που ψηφίζονται σχετικά με αυτό το θέμα σαν να συγχρονίζονται όλοι να πάμε πολλά βήματα προς τα πίσω.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GUCCI EQUILIBRIUM (@gucciequilibrium)

Επιστρέφοντας στην ομάδα του Gucci, αποφάσισαν να πάρουν θέση για όλα αυτά  και δεσμεύτηκαν να καλύψουν τα ιατρικά και ταξιδιωτικά έξοδα των Αμερικάνων υπαλλήλων που πρέπει να κάνουν έκτρωση και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στηρίξουν όλη τη διαδικασία. Το ανακοίνωσε ο Michele στο αγαπημένο του βιβλιοπωλείο Antica Libreria Cascianelli και έδωσε στους καλεσμένους ένα πολύ παλιό βιβλίο, το οποίο είχε μέσα την ατάκα του αρχαιολόγου Paul Veyne «Μόνο ο παγανισμός στην αρχαιότητα ξύπνησε την επυθυμία μου γιατί ήταν ο κόσμος του πριν, ήταν ένας κόσμος που καταργήθηκε», η οποία ήταν και στα μεγάλα banners του χώρου.

Ανέφερε πως εκτός από την οικονομιική ενίσχυση, μέσω της καμπάνιας Chime for Change, θα συνεχίζει να στηρίζει οργανισμούς που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα  και ειδικά όσους έχουνε μεγαλύτερη ανάγκη από πόρους. «Η καμπάνια, η οποία παλεύει για την ισότητα των φύλων από το 2013, έχει συγκεντρώσει 15 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει προτζεκτ σε 89 χώρες και να βοηθήσει άμεσα 570.000 γυναίκες όλων των ηλικιών παγκοσμίως», πρόσθεσε.