Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκίνησε σήμερα Τρίτη (10/12) την κατάθεσή του για πρώτη φορά στη μακροχρόνια δίκη του για διαφθορά. Πιθανότατα για επόμενες εβδομάδες ο Νετανιάχου θα αναγκαστεί να μετακινείται μεταξύ της αίθουσας του δικαστηρίου και της αίθουσας του πολέμου καθώς ο ισραηλινός στρατός εμπλέκεται πλέον σε τρία μέτωπα, στη Λωρίδα της Γάζας, στον Λίβανο και στη Συρία.
Η δίκη διεξάγεται στο δικαστήριο του Τελ Αβίβ, σε υπόγεια δικαστική αίθουσα, 15 λεπτά με τα πόδια από το αρχηγείο άμυνας της χώρας. Τον Νετανιάχου υποδέχτηκαν δύο αντίπαλες ομάδες διαδηλωτών, οι υποστηρικτές και οι πολέμιοι του. Μάλιστα μεταξύ των δεύτερων βρίσκονται και πολλοί συγγενείς και αλληλέγγυοι των περίπου 100 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.
Η κατάθεσή του είχε αναβληθεί για περίπου ένα χρόνο εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο οι δικαστές αποφάσισαν την περασμένη Πέμπτη ότι «ο πρωθυπουργός θα πρέπει πλέον να ξεκινήσει την κατάθεσή του» στην πολύκροτη δίκη. Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε στις 13 Νοεμβρίου αίτημα για αναβολή της διαδικασίας κατά 10 εβδομάδες, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός είχε πέντε μήνες για να προετοιμαστεί.
Ο πρώτος εν ενεργεια πρωθυπουργός που δικάζεται για τέτοια εγκλήματα
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, που κατηγορείται για δωροδοκία, απάτη και παραβίαση εμπιστοσύνης, θα πρέπει να καταθέτει τρεις φορές την εβδομάδα, «παρά τον πόλεμο στη Γάζα και τις πιθανές νέες απειλές που δημιουργούνται από την ευρύτερη ένταση που υπάρχει στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Συρίας», σημείωσε το δικαστήριο.
Οι κατηγορίες από το 2019 αφορούν δωροληψίες από εκατομμυριούχους και προώθηση ευνοϊκών ρυθμίσεων υπέρ μεγιστάνων των ΜΜΕ με αντάλλαγμα τη μιντιακή υποστήριξη.
Σημειώνεται πως είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός του Ισραήλ που κατηγορείται για τέτοιου είδους εγκλήματα. Έχοντας στην εξουσία σχεδόν διαδοχικά από το 2009, ο Νετανιάχου δήλωσε πως «περίμενε οκτώ χρόνια αυτή τη στιγμή για να πει την αλήθεια». «Αλλά είμαι και πρωθυπουργός… Οδηγώ τη χώρα σε έναν πόλεμο επτά μετώπων. Και νομίζω ότι και τα δύο μπορούν να γίνουν παράλληλα», τόνισε.
«Ανυπόστατες οι κατηγορίες, δικαστικό πραξικόπημα»
Ο δικηγόρος του Νετανιάχου υποστήριξε πως οι κατηγορίες σε βάρος του Νετανιάχου είναι ανυπόστατες και δεν αφορούν κάποιο έγκλημα αλλά την πολιτική στοχοποίηση. Πριν καταθέσει, ο Νετανιάχου μίλησε κατά των δικαστικών αρχών, χαρακτηρίζοντας τις έρευνες εναντίον του ως «κυνήγι μαγισσών».
«Είναι εντελώς ψέματα. Δουλεύω 17, 18 ώρες την ημέρα», είπε σε συνέντευξή του και πρόσθεσε: «Όλοι όσοι με γνωρίζουν το ξέρουν αυτό. Έτσι δουλεύω, τρώω τα γεύματά μου στο τραπέζι της δουλειάς. Εργάζομαι όλο το εικοσιτετράωρο, πηγαίνω για ύπνο στις 1 ή 2 το βράδυ, δεν έχω σχεδόν καθόλου χρόνο να δω την οικογένειά μου, να δω τα παιδιά μου, κάτι που είναι μεγάλο τίμημα». Σχετικά με τις σαμπάνιες που εκτός των χρημάτων φέρεται να ζητούσε ως δώρα για την εξυπηρέτηση ισχυρών συμφερόντων, ο Νετανιάχου απάντησε: «Μισώ τη σαμπάνια, δεν μπορώ να την πιώ».
«Η πραγματική απειλή για τη δημοκρατία στο Ισραήλ δεν τίθεται από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού, αλλά από ορισμένους στις αρχές επιβολής του νόμου που αρνούνται να αποδεχθούν την επιλογή των ψηφοφόρων και προσπαθούν να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα με λυσσασμένες πολιτικές έρευνες που είναι απαράδεκτες σε οποιαδήποτε δημοκρατία», είχε τονίσει σε προηγούμενη δήλωσή του ο Νετανιάχου πριν από μερικές ημέρες ενόψει της κατάθεσής του.
Υπενθυμίζεται πως πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ο Νετανιάχου βρισκόταν στο στόχαστρο καθώς προσπάθησε με ένα νομοσχέδιο να περιορίσει τις εξουσίες του δικαστικού σώματος, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στο πάγωμα της δικής του δικαστικής υπόθεσης. Οι κινήσεις του Νετανιάχου είχαν πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσει με μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του.
Οι τρεις υποθέσεις του Νετανιάχου
► Υπόθεση 1000 (Case 1000). Πρόκειται για τη γνωστή και ως «υπόθεση Δώρων», στην οποία περιλαμβάνονται οι κατηγορίες πως ο Νετανιάχου και η σύζυγός του έλαβαν πολυτελή δώρα από δύο ισχυρούς επιχειρηματίες, τον Αρνόν Μίλχαν, Ισραηλινό παραγωγό κινηματογράφου στο Χόλιγουντ, και τον δισεκατομμυριούχο Τζέιμς Πάκερ, σε αντάλλαγμα πολιτικές εξυπηρετήσεις.
Ο Μίλχαν έχει καταθέσει πως έδωσε δώρα στον Νετανιάχου τον Ιούνιο του 2020, ενώ ο Νετανιάχου κατηγορείται πως βοήθησε ώστε ο Μίλχαν να εξασφαλίζει βίζα στις ΗΠΑ, έπειτα από συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους. Επίσης κατηγορείται πως προώθησε νόμο για απαλλαγή από φόρους, ο οποίος θα μπορούσε να ευνοήσει Ισραηλινούς του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένου του Μίλχαν.
► Υπόθεση 2000 (Case 2000). Αυτή αφορά στη συμφωνία που φέρεται να έκανε ο Νετανιάχου με τον επιχειρηματία Αρόν Μόζες, βασικό μέτοχο της ισραηλινής καθημερινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth, για ευνοϊκή κάλυψη στα μέσα ενημέρωσης, σε αντάλλαγμα μια νομοθεσία που θα επιβράδυνε την ανάπτυξη της ανταγωνιστικής εφημερίδας Israel Hayom. Στην υπόθεση αυτή, ο Νετανιάχου κατηγορείται επίσης για απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης.
► Υπόθεση 4000 (Case 4000). O Νετανιάχου κατηγορείται για την παροχή κανονιστικών διευκολύνσεων στην ισραηλινή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Bezeq, σε αντάλλαγμα θετική αντιμετώπιση του ίδιου και της συζύγου του σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα που ελεγχόταν από τον πρώην πρόεδρο της εταιρείας. Ο Νετανιάχου φέρεται να παρείχε ρυθμιστικά οφέλη στον Σαούλ Ελόβιτς, ιδιοκτήτη της Bezeq, ο οποίος ταυτόχρονα ελέγχει την ιστοσελίδα Walla. Εκτός από τις κατηγορίες για απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης, ο Νετανιάχου κατηγορείται επίσης για δωροδοκία στην εν λόγω υπόθεση.
*Πηγή: iEidiseis
➪ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Inst agram.