Το Εκλεκτορικό Σώμα του κοινοβουλίου της Γεωργίας διόρισε, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, τον Μιχαήλ Καβελασβίλι στην προεδρία της χώρας. Η εκλογή του, που πραγματοποιήθηκε με 224 ψήφους υπέρ από τους 225 εκλέκτορες, χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το αποκορύφωμα μιας σειράς πολιτικών ανακατατάξεων που φέρνουν τη Γεωργία αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις για τη δημοκρατία και το μέλλον της.
Το προφίλ του Μιχαήλ Καβελασβίλι
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι είναι πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, γνωστός από τη θητεία του ως επιθετικός στη Μάντσεστερ Σίτι τη δεκαετία του 1990. Μετά την ολοκλήρωση της αθλητικής του καριέρας, εισήλθε στην πολιτική, εκλεγόμενος βουλευτής το 2016 με το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο». Το 2022, έγινε συνιδρυτής της πολιτικής ομάδας «Λαϊκή Εξουσία», γνωστής για την αντιδυτική της ρητορική, γεγονός που ενίσχυσε την εικόνα του ως ένθερμου υποστηρικτή μιας γεωπολιτικής στροφής της Γεωργίας προς τη Ρωσία.
Η εκλογή του Καβελασβίλι στην προεδρία προτάθηκε από το «Γεωργιανό Όνειρο» τον Νοέμβριο του 2024, με την υποψηφιότητά του να θεωρείται από την αρχή σχεδόν σίγουρη λόγω της κυριαρχίας του κόμματος στο εκλογικό σώμα. Ωστόσο, η προσωπικότητά του και οι στενές του σχέσεις με τον δισεκατομμυριούχο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ιδρυτή του κόμματος και θεωρούμενο ως τον πραγματικό κυβερνήτη της χώρας, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ο Ιβανισβίλι, με περιουσία που δημιουργήθηκε στη Ρωσία, κατηγορείται από την αντιπολίτευση και τους διαδηλωτές ότι διατηρεί τη Γεωργία σε πολιτική εξάρτηση από τη Μόσχα.
Η αντιπαράθεση με τη Σαλόμ Ζουραμπισβίλι
Η απερχόμενη Πρόεδρος, Σαλόμ Ζουραμπισβίλι, έχει εκφράσει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά της για την εκλογή του Καβελασβίλι, χαρακτηρίζοντάς την «παρωδία της δημοκρατίας». Υποστηρίζει πως εξακολουθεί να κατέχει τον μοναδικό νόμιμο θεσμό της χώρας και αρνείται να εγκαταλείψει τη θέση της, προκαλώντας πολιτική ένταση. Σε πρόσφατες δηλώσεις της τόνισε: «Είμαι εδώ και θα παραμείνω – μαζί με όλους!», δίνοντας έμφαση στην αντίθεσή της με την κατεύθυνση που έχει πάρει η κυβέρνηση.
Ο ρόλος του Συντάγματος και η πορεία της Γεωργίας
Η εκλογή του Καβελασβίλι φέρνει στο προσκήνιο την αναθεώρηση του συντάγματος που επέβαλε το «Γεωργιανό Όνειρο» το 2017. Μέχρι τότε, ο Πρόεδρος εκλεγόταν απευθείας από τον λαό, ενώ τώρα η εκλογή γίνεται από το Εκλεκτορικό Σώμα, που απαρτίζεται από μέλη του κοινοβουλίου και περιφερειακούς εκπροσώπους. Η αλλαγή αυτή θεωρείται από πολλούς ως μια κίνηση του κυβερνώντος κόμματος για να περιορίσει τη λαϊκή συμμετοχή και να ελέγξει τη διαδικασία.
Ταυτόχρονα, η απόφαση του «Γεωργιανού Ονείρου» να αναστείλει τη διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2028 έχει προκαλέσει σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις. Οι διαδηλωτές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ένταξη στην Ε.Ε. αποτελεί εθνικό στόχο, κατηγορούν την κυβέρνηση για υπονόμευση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία των Γεωργιανών τάσσεται υπέρ της ένταξης, γεγονός που εντείνει το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και του λαού.
Ένας πολιτικός δρόμος γεμάτος προκλήσεις
Η εκλογή του Μιχαήλ Καβελασβίλι αντικατοπτρίζει το πολωμένο πολιτικό τοπίο της Γεωργίας. Από τη μία πλευρά, μια κυβέρνηση που φαίνεται να απομακρύνεται από τα δημοκρατικά ιδεώδη και την ευρωπαϊκή πορεία, και από την άλλη, μια κοινωνία που διεκδικεί τη φωνή της μέσα από διαδηλώσεις. Το μέλλον της Γεωργίας φαίνεται αβέβαιο, καθώς η χώρα παλεύει να ισορροπήσει ανάμεσα στις φιλοδοξίες των πολιτών της και τις στρατηγικές αποφάσεις της κυβέρνησης.