Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση ενόπλων που εισέβαλαν σε θρησκευτικούς χώρους και σε αστυνομικό τμήμα, χθες (23/06), στο Νταγκεστάν το οποίο βρίσκεται στη νότια Ρωσία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Daily Mail, πλάνα έδειξαν μαυροντυμένους μαχητές να περπατούν στους δρόμους βάζοντας φωτιά σε χώρους λατρείας πριν αρχίσουν να πυροβολούν κατά αστυνομικών και αθώων παρευρισκομένων. Στα θύματα μέχρι στιγμής περιλαμβάνονται 16 αστυνομικοί, τρεις πολίτες και ένας ιερέας, ενώ δεκάδες άλλοι νοσηλεύονται με τραύματα από πυροβολισμούς και εγκαύματα.

Οι επιθέσεις – οι οποίες έγιναν λίγους μήνες μετά τη σφαγή 145 ανθρώπων από ενόπλους σε συναυλιακό χώρο της Μόσχας τον Μάρτιο – εκτυλίχθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες στην περιοχή Νταγκεστάν, μια κυρίως μουσουλμανική περιοχή της Ρωσίας που συνορεύει με τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν.

Μια συναγωγή στην περιφερειακή πρωτεύουσα Μαχατσκάλα τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ μια άλλη ομάδα επιτιθέμενων έβαλε φωτιά σε μια δεύτερη συναγωγή στο Ντερμπέντ. Εκεί οι ένοπλοι επιτέθηκαν επίσης σε δύο ορθόδοξες εκκλησίες, όπου φέρεται να έκοψαν το νλαιμό ενός ιερέα, ο οποίος κατονομάστηκε ως ο 66χρονος πατέρας Νικολάι Κοτέλνικοφ, ο οποίος υπηρέτησε για περισσότερα από 40 χρόνια στο Derbent.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Νταγκεστάν δήλωσε, σήμερα (24/06) το πρωί, ότι έξι «δράστες» είχαν «εξουδετερωθεί», καθώς τα βίντεο έδειχναν μέλη της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας (FSB) να στέκονται πάνω από πτώματα στον τόπο των πυροβολισμών.

Ποιοι φαίνεται να είναι οι δράστες στο Νταγκεστάν

Δεν υπάρχει άμεση ανάληψη ευθύνης, αλλά υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι πυροβολισμοί ήταν ισλαμιστική επίθεση. Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS αποκάλυψε ότι ο Μαγκόμεντ Ομάροφ, επικεφαλής της περιοχής Σεργκοκαλίνσκι του Νταγκεστάν, συνελήφθη αφού οι αστυνομικοί έμαθαν ότι δύο από τους γιους του είχαν λάβει μέρος στους πυροβολισμούς.

Ο ένας από αυτούς φέρεται να μοιράστηκε ένα βίντεο στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, στο οποίο ακούγεται να λέει ότι «σκοτώνει άπιστους», ενώ φωνάζει «Allahu akhbar». Βέβαια, το ρωσικό δίκτυο TASS, επικαλούμενο υπηρεσίες επιβολής του νόμου, ανέφερε ότι οι ένοπλοι ήταν μέλη «διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης».

Μάλιστα, ο περιφερειακός κυβερνήτης του Νταγκεστάν, Σεργκέι Μελίκοφ, δήλωσε ότι η κατάσταση στην περιοχή βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των τοπικών Αρχών. Επίσης, δεσμεύθηκε ότι η έρευνα θα συνεχιστεί μέχρι να αποκαλυφθούν «όλοι οι κοιμώμενοι πυρήνες» των μαχητών και υποστήριξε, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, ότι οι επιθέσεις μπορεί να είχαν προετοιμαστεί από το εξωτερικό και αναφέρθηκε στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, όπως την αποκαλεί το Κρεμλίνο, σε μια προφανή προσπάθεια να συνδέσει τις επιθέσεις.

Η δήλωσή του απηχούσε εκείνη του Αμπντουλχακίμ Γκατζίεφ, βουλευτή από το Νταγκεστάν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας και των χωρών του ΝΑΤΟ μπορεί να βρίσκονται πίσω από αυτό, επειδή σημειώνουμε επιτυχία στον [πόλεμο] σε όλα τα μέτωπα». Εντούτοις, ο πρώην αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν, απέρριψε την προσπάθεια να κατηγορηθεί η Δύση και η Ουκρανία για το λουτρό αίματος, όπως προσπάθησε να κάνει η FSB για την επίθεση στη Μόσχα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Στόχος επιθέσεων η Ρωσία τους τελευταίους μήνες

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν, το πρωί της Δευτέρας, ότι η αντιτρομοκρατική επιχείρηση που άρχισε μετά τις επιθέσεις έχει πλέον τερματιστεί. Το Νταγκεστάν, ένα από τα φτωχότερα μέρη της Ρωσίας, είναι μια δημοκρατία που αποτελείται κυρίως από μουσουλμάνους.

Μεταξύ του 2007 και του 2017, μια τζιχαντιστική οργάνωση με την ονομασία Εμιράτο του Καυκάσου, και αργότερα Ισλαμικό Εμιράτο του Καυκάσου, πραγματοποίησε επιθέσεις στο Νταγκεστάν και στις γειτονικές ρωσικές δημοκρατίες της Τσετσενίας, της Ινγκουσετίας και της Καμπαρντίνο-Μπαλκάρια.

Έπειτα από μια επίθεση σε συναυλιακό χώρα κοντά στη Μόσχα, τον περασμένο Μάρτιο, οι Αρχές έριξαν την ευθύνη στην Ουκρανία και στη Δύση, παρόλο που η οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους ανέλαβε την ευθύνη. Τότε, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε επιμείνει ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων από ισλαμιστές φονταμενταλιστές, επειδή επιδεικνύει ένα μοναδικό παράδειγμα διαθρησκευτικής αρμονίας και διαθρησκευτικής και διαεθνοτικής ενότητας».

Πάντως, πριν από τρεις μήνες, η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας της Ρωσίας (FSB) ανέφερε ότι είχε αποτρέψει ένα σχέδιο του Ισλαμικού Κράτους να επιτεθεί σε μια συναγωγή της Μόσχας. Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Ρώσοι έχουν οδηγηθεί να πιστεύουν ότι οι κύριοι αντίπαλοί τους είναι η Ουκρανία και η «συλλογική Δύση». Αυτό είναι ένα μήνυμα που οι ρωσικές Αρχές διστάζουν να αλλάξουν, για να αποφύγουν να προκαλέσουν δημόσιες αμφιβολίες σχετικά με την επίσημο αφήγημα του Κρεμλίνου.

ΠΗΓΗ: iEidiseis