Εξαντλητικά ωράρια εργασίας, καθημερινότητα με αυξημένες απαιτήσεις, παλαβοί ρυθμοί ζωής και έλλειψη ξεκούρασης.
Όπως αναφέρει το εκτενές ρεπορτάζ του BBC, αυτή την στιγμή η Νότια Κορέα μάλλον διαθέτει τους πολίτες με τα χειρότερα και πλέον χρόνια προβλήματα ύπνου παγκοσμίως.
Το βρετανικό δίκτυο συνομίλησε με τη νοτιοκορεάτισσα Ji-Eun, η οποία στο κοντινό παρελθόν εργαζόταν από τις 07:00 το πρωί έως και τις 22:00 το βράδυ –ενίοτε μέχρι και τα μεσάνυχτα, ενώ δεν έλειπαν και τα μεταμεσονύχτια τηλεφωνήματα από τον εργοδότη της. «Αισθανόμουν λες και είχα ξεχάσει κάθε αίσθηση χαλάρωσης», παραπονιέται η 29χρονη που εργαζόταν σε μια εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα επιβεβαιώνει και η Δρ. Ji-hyeon Lee, της Κλινικής Ύπνου και Ονείρου που εδρεύει στη Σεούλ, σημειώνοντας εμφατικά πως «είναι αρκετοί οι πελάτες της που παίρνουν έως και 20 υπνωτικά χάπια για να μπορέσουν να αποκοιμηθούν».
«Συνήθως χρειάζεται χρόνος για να αποκοιμηθείς, αλλά οι Νοτιοκορεάτες θέλουν να κοιμηθούν πολύ γρήγορα [επειδή δεν έχουν στην διάθεσή τους πολλές ώρες ξεκούρασης] και άρα παίρνουν φάρμακα» εξηγεί, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 100.000 Νοτιοκορεάτες είναι εθισμένοι σε αυτά, γεγονός που από μόνο του φαίνεται ότι ανάγεται σε μία «εθνική επιδημία».
Και όλη αυτή η αϋπνία προκαλεί και έτερα προβλήματα, λόγου χάρη, ένα σύνηθες φαινόμενο είναι η υπνοβασία, καθώς έχουν καταγραφεί περιστατικά τροχαίων ατυχημάτων που προκαλούνται από υπνοβάτες, ενώ, σε άλλες περιπτώσεις, πάνε στο ψυγείο και τρώνε, χωρίς συναίσθηση, ακόμα και ωμά φαγητά.
«Η Νότια Κορέα είναι μία από τις χώρες με τον υψηλότερο δείκτη αυτοκτονιών, ενώ είναι ψηλά και στις λίστες κατανάλωσης «σκληρών» ποτών και αντικαταθλιπτικών. Υπάρχουν ιστορικοί λόγοι, όμως», σημειώνει το δημοσίευμα, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι «σε μόλις λίγες δεκαετίες, η φτωχή χώρα αναπτύχθηκε για να γίνει μία από τις πιο τεχνολογικά εξελιγμένες ανά τον κόσμο. Για να συμβεί όμως αυτό, στηρίχτηκε μόνο στην αφοσίωση του πληθυσμού της, που καθοδηγήθηκε από έναν συλλογικό εθνικισμό με μόνα δόγματα τη σκληρή και συνεχή εργασία». Μια εργασιακή ηθική που, πλέον, αντικατοπτρίζεται στα κουρασμένα πρόσωπα των εκατομμυρίων πολιτών της.
Πάνω σε αυτή τη επιδημικών διαστάσεων κατάσταση «ανθίζει» μία βιομηχανία που εκτιμάται ότι αξίζει περί τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Για παράδειγμα, στην πρωτεύουσα, Σεούλ, ολόκληρα τμήματα εμπορικών καταστημάτων είναι αφιερωμένα σε προϊόντα για τον ύπνο: από τα τέλεια σεντόνια στα πιο μαλακά μαξιλάρια, ενώ δεκάδες φαρμακευτικές δημιουργούν και προσφέρουν ολοένα και περισσότερα φυτικά σκευάσματα όπως βαλεριάνα και μελατονίνη.
Η Ji-Eun παραιτήθηκε τελικώς από την εργασία της για να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της. «Ποιος ο λόγος να εργαζόμαστε τόσο σκληρά τώρα που η χώρα τα έχει καταφέρει;» διερωτάται. «Θα πρέπει να μπορούμε να ηρεμούμε».
Σημειώνεται πως η Νότια Κορέα, με πληθυσμό 52 εκατομμυρίων ανθρώπων, είχε τον υψηλότερο βαθμό αυτοκτονιών στον ΟΟΣΑ: Πάνω από 13.700 άνθρωποι αυτοκτόνησαν το 2020, σύμφωνα με κυβερνητικά δεδομένα.
Σύμφωνα με στοιχεία της πόλης, περίπου 500 απόπειρες αυτοκτονίας αναφέρονται σε 27 γέφυρες στον περίπου 500 χλμ ποταμό Χαν ετησίως.