Οι νομοθέτες της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ζητούν πληροφορίες από τη Nike, την Adidas, τη Shein και την Temu σχετικά με το αν εισάγουν προϊόντα που προέρχονται από συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας στην Κίνα.

Ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος Mike Gallagher, πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, και ο κορυφαίος Δημοκρατικός της επιτροπής, Raja Krishnamoorthi, έστειλαν επιστολές στις εταιρείες την Τρίτη ρωτώντας αν τα υλικά των προϊόντων τους προέρχονται από την περιοχή Xinjiang της Κίνας.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα ότι απαιτεί από τους Ουιγούρους (Uyghurs), στην περιοχή Xinjiang της χώρας, να εργάζονται παρά τη θέλησή τους, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κυβερνητικής εκστρατείας γενοκτονίας.

Το Κογκρέσο το 2021 ψήφισε νόμο περί πρόληψης της αναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων, αυξάνοντας τις κυρώσεις και τους εμπορικούς περιορισμούς. Ο νόμος απαγορεύει την εισαγωγή αγαθών από τη Xinjiang στις ΗΠΑ, με το τεκμήριο ότι αυτά είναι προϊόντα καταναγκαστικής εργασίας. Η Κίνα έχει κατηγορηθεί για εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των, κυρίως, μουσουλμάνων Ουιγούρων. Η Κίνα έχει επανειλημμένα απορρίψει τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην επιστολή τους, οι Αμερικανοί νομοθέτες αναφέρουν ότι επιδιώκουν να διαπιστώσουν αν οι εταιρείες συμμορφώνονται με τη νομοθεσία. Έθεσαν στις εταιρείες μια σειρά από ερωτήσεις, μεταξύ άλλων, από πού προέρχονται τα υλικά για τα προϊόντα και ποια μέτρα έχουν λάβει οι εταιρείες για να εξετάσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους μετά την ψήφιση του νόμου. Ο Gallagher, από το Ουισκόνσιν, και ο Krishnamoorthi από το Ιλινόις έγραψαν στην επιστολή ότι κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης τον Μάρτιο, εμπειρογνώμονες ισχυρίστηκαν ότι τόσο η Nike όσο και η Adidas προμηθεύονταν ενδύματα από υλικά από το Xinjiang.

«Η συνέχιση της εισαγωγής αγαθών που παράγονται εν μέρει με την καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων ενδεχομένως παραβιάζει την UFLPA (Uyghur Forced Labor Law) και δημιουργεί τις συνθήκες υπό τις οποίες το ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας) είναι σε θέση να συνεχίσει να διαπράττει γενοκτονία», έγραψαν.

λι

Φωτ.: Eric Lafforgue / Flickr

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Nike και η Adidas δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό αργά το βράδυ της Τρίτης.  Σε ανακοίνωσή της, η Shein δήλωσε ότι δεν έχει προμηθευτές στην περιοχή Xinjiang και έχει «μηδενική ανοχή» στην καταναγκαστική εργασία.

«Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την διαφάνεια σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού μας και δεσμευόμαστε να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να τηρούμε τους τοπικούς νόμους σε κάθε αγορά στην οποία δραστηριοποιούμαστε», ανέφερε η εταιρεία. «Οι προμηθευτές μας πρέπει να τηρούν έναν αυστηρό κώδικα συμπεριφοράς».

Με πληροφορίες από: Forbes, Bloomberg