Τα πτώματα δύο μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες σε ερημική περιοχή στα σύνορα Τυνησίας- Αλγερίας, με μη κυβερνητικές οργανώσεις να εκφράζουν την ανησυχία τους για δεκάδες άλλους που παραμένουν στην ίδια περιοχή, αφημένοι στην τύχη τους.

Έπειτα από επεισόδια που κόστισαν τη ζωή σε έναν Τυνήσιο δεκάδες μετανάστες εκδιώχθηκαν από τη Σφαξ, η οποία έχει αναχθεί σε βασικό σημείο αναχώρησης των παράτυπων μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική οι οποίοι θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη, και οδηγήθηκαν από τις αρχές σε ερημικές και επικίνδυνες περιοχές στα σύνορα με τη Λιβύη και την Αλγερία.

«Ένα πρώτο πτώμα εντοπίστηκε πριν δέκα ημέρες στην έρημο της Χαζούα», κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, και ένα άλλο τη Δευτέρα το βράδυ, δήλωσε χθες Τρίτη ο Νιζάρ Σκαντέρ εκπρόσωπος του δικαστηρίου της Τοζέρ, προσθέτοντας ότι έχει ξεκινήσει έρευνα.

«Πρόκειται για δύο νεαρούς άνδρες», δήλωσε ένας τοπικός πωλητής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικά με το AFP.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας δύο αυτοκινητοπομπές άφησαν μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική, συνολικά περίπου εκατό, στα περίχωρα της Χαζούα», περισσότερα από 500 χιλιόμετρα νότια της Τύνιδας.

«Πολλοί προσπαθούν να φτάσουν στις οάσεις, όπου οι κάτοικοι τους δίνουν νερό και τρόφιμα», επεσήμανε.

Άλλοι μετανάστες μεταφέρθηκαν πιο βόρεια στα σύνορα μεταξύ Αλγερίας και Τυνησίας, που έχουν συνολικό μήκος μεγαλύτερο των 1.000 χιλιομέτρων.

Χθες ένας πολίτης Ακτής Ελεφαντοστού, ο 25χρονος Γιουσούφ Μπιλαγιέρ, δήλωσε στο AFP ότι συνελήφθη στις 4 Ιουλίου στη Σφαξ την ώρα που θα επιβιβαζόταν σε τρένο για την Τύνιδα και τον οδήγησαν κοντά στη Γκάφσα, μια περιοχή 360 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας.

«Ήμασταν έξι στο λεωφορείο και μας πήγαν στο δάσος, μας ανάγκασαν να κατέβουμε χτυπώντας μας», διηγήθηκε.

«Υποφέρουμε πολύ, βρήκαμε λίγο νερό στο δάσος, αλλά δεν έχουμε τίποτα να φάμε, οι άνθρωποι λένε ότι η αστυνομία τους απαγορεύει να μας δώσουν να φάμε, καταφέραμε μόνο να φορτίσουμε λίγο τα κινητά μας», επεσήμανε ο Μπιλαγιέρ ο οποίος εργαζόταν εδώ και τέσσερα χρόνια ως ηλεκτροσυγκολλητής στη Σφαξ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε φορά που προσπαθούσε να βγει στον δρόμο, η αστυνομία τον έσπρωχνε προς το δάσος και τα σύνορα με την Αλγερία.

Τη Δευτέρα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) εξέφρασε την ανησυχία του για τους «150 με 200 μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική» που βρίσκονται στα σύνορα Αλγερίας- Τυνησίας. Όπως επεσήμανε η ΜΚΟ, μαρτυρίες κάνουν λόγο για «πολλούς νεκρούς» στην περιοχή.

Ένας μετανάστης από τη Γουινέα, ο Μαμαντού, που εντοπίστηκε στην Ντούαρ Ελ Μα, στην αλγερινή πλευρά των συνόρων, περισσότερα από 600 χιλιόμετρα νότια της Τύνιδας, απηύθυνε τη Δευτέρα έκκληση για βοήθεια μέσω του AFP, λέγοντας ότι δεν έχει «ούτε νερό, ούτε τροφή», ενώ πρόσθεσε ότι περίπου άλλοι 30 άνθρωποι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Χθες το Γαλλικό Πρακτορείο έχασε την επαφή μαζί του.

Το HRW ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι προσέφερε κατάλυμα σε 500 με 700 μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική που είχαν εγκαταλειφθεί την προηγούμενη εβδομάδα σε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα σύνορα Τυνησίας- Λιβύης.

Όμως χθες το βράδυ η ΜΚΟ αναφέρθηκε στην παρουσία «πολλών δεκάδων ανθρώπων που έχουν εκδιωχθεί από τη Σφαξ από τις δυνάμεις ασφαλείας και οι οποίοι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι» σε αυτή την περιοχή, νότια της Ρας Ζεντίρ.

«Έχουν άμεση ανάγκη από βοήθεια και να μεταφερθούν σε ασφαλές περιβάλλον», επεσήμανε η διευθύντρια του HRW για την Τυνησία Σαλσαμπίλ Σελαλί, που ανήρτησε στο Twitter βίντεο που δείχνει γυναίκες και άνδρες καθισμένους ή ξαπλωμένους κάτω από τον ήλιο.

Η ολοένα και πιο ξενοφοβική ρητορική έναντι των μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική εξαπλώνεται στην Τυνησία μετά και τις δηλώσεις τον Φεβρουάριο του προέδρου της χώρας Καΐς Σαγέντ, ο οποίος εκτίμησε ότι οι παράτυποι μετανάστες αποτελούν απειλή για το δημογραφικό της χώρας, ενώ τους κατηγόρησε ότι φέρνουν μαζί τους «βία, εγκληματικότητα και απαράδεκτες πρακτικές».

Το Σάββατο ο Σαγέντ επέκρινε τα «ψέματα που διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» και ισχυρίστηκε ότι οι μετανάστες στην Τυνησία λαμβάνουν «ανθρώπινη μεταχείριση, σύμφωνα με τις αρχές μας, αντίθετα με τα όσα λέγονται από αποικιοκρατικούς κύκλους και από τους πράκτορες που δρουν για λογαριασμό τους», σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.

Χθες το βράδυ , ο Σαγέντ είπε σε νέα του ανακοίνωση ότι «η Τυνησία έδωσε ένα μάθημα στον κόσμο με τον τρόπο που φρόντισε αυτούς τους μετανάστες».