Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν για την επιβολή νέου γύρου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, κάτι που θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα λάβει χώρα σήμερα στις Βρυξέλλες μεταξύ εκπροσώπων των 27 χωρών μελών. Στόχος είναι ο περαιτέρω περιορισμός της χρηματοδότησης της ρωσικής πολεμικής μηχανής μέσω νέων απαγορεύσεων σε εξαγωγές και κυρώσεων εναντίον πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων.
«Θα επιβάλουμε κυρώσεις εναντίον αριθμού πολιτικών και επικεφαλής του στρατού», είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Gertrud von der Leyen, έπειτα από συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Oleksandrovych Zelenskyy. «Θα βάλουμε στο στόχαστρο τους προπαγανδιστές του Ρώσου προέδρου (Vladimir Vladimirovich Putin), καθώς τα ψέματά τους δηλητηριάζουν τη δημόσια σφαίρα στη Ρωσία και το εξωτερικό.»
Το νέο πακέτο αναμένεται να συζητηθεί και να αποφασιστεί μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, τη μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει οι χώρες της ΕΕ να αποκλείσουν τέσσερις ακόμη ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Alfa-Bank, Tinkoff και Rosbank, από το παγκόσμιο σύστημα SWIFT, ενώ δεν αποκλείονται οι περαιτέρω κυρώσεις στη ρωσική ομάδα μισθοφόρων Wagner, η οποία εκτιμάται ότι ελέγχει περίπου 50.000 στρατιώτες στην Ουκρανία. Σχεδιάζει επίσης να προτείνει μέτρα που αφορούν στις εξαγωγές βαρέων οχημάτων, μεταξύ των οποίων φορτηγών και μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται συνήθως στον γεωργικό τομέα και τη δασοκομία, αλλά και περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικού καουτσούκ, ασφάλτου, αλουμίνιου και χάλυβα.
«Το πακέτο θα περιλαμβάνει επιπλέον απαγορεύσεις σε εξαγωγές, αξίας μεγαλύτερης των 10 δισ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο θα στερηθεί ακόμη περισσότερους πόρους η ρωσική στρατιωτική μηχανή και θα εξακολουθήσουμε να σείουμε τα θεμέλια της ρωσικής οικονομίας», είχε σημειώσει η von der Leyen.
Τα νέα μέτρα έχουν σκοπό να δημιουργήσουν περισσότερα εμπόδια στις χώρες και τις εταιρείες που παρακάμπτοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις πωλούν προϊόντα και τεχνολογίες σε τρίτες χώρες και έπειτα τα προμηθεύουν στη Ρωσία. Παράλληλα, στο στόχαστρο της ΕΕ έχει μπει η Λευκορωσία για το ρόλο της στη στήριξη του πολέμου της Ρωσίας, αλλά και όσοι εμπλέκονται στην παραγωγή των ιρανικών drone που χρησιμοποιούνται εναντίον της Ουκρανίας.
Με πληροφορίες από: Euractiv, USNEWS, ΑΠΕ-ΜΠΕ