Ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουγγαρία, χοροστάτησε σήμερα σε μια υπαίθρια θεία λειτουργία με πλήθος κόσμου και κάλεσε τους Ούγγρους να μην κλείνουν την πόρτα στους μετανάστες και σε όσους είναι “ξένοι ή διαφορετικοί από εμάς”-κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την αντιμεταναστευτική πολιτική του πρωθυπουργού της χώρας Βίκτορ Ορμπάν.
Για να δουν τον πάπα κατά την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στη χώρα, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία πίσω από το κτίριο του κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα Βουδαπέστη και στα πέριξ αυτού–ενός εμβληματικού νεογοτθικού ρυθμού κτιρίου, συμβόλου της πρωτεύουσας που βρίσκεται πάνω στις όχθες του Δούναβη.
Ο πάπας προειδοποίησε για δεύτερη φορά στη διάρκεια της επίσκεψής του κατά του κινδύνου που ενέχει η άνοδος του εθνικισμού στην Ευρώπη λέγοντας ότι οι κλειστές πόρτες είναι κάτι επώδυνο και αντίθετες με το κήρυγμα του Ιησού.
Ο λαϊκιστής πρωθυπουργός, ο οποίος παρακολούθησε τη θεία λειτουργία, θεωρεί εαυτόν προστάτη των χριστιανικών αξιών.
Έχει πει ότι δεν θα επιτρέψει στη χώρα του να μετατραπεί σε μια “χώρα μεταναστών”–όπως ισχυρίζεται ότι έχει συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στο κήρυγμά του ο 86χρονος Φραγκίσκος είπε ότι αν οι Ούγγροι θέλουν να ακολουθήσουν τον Ιησού πρέπει να αποφύγουν “τις κλειστές πόρτες του ατομικισμού μας εν μέσω μιας κοινωνίας με αυξανόμενη απομόνωση, τις κλειστές πόρτες της αδιαφορίας μας προς τους αδικημένους και εκείνους που υποφέρουν, τις πόρτες που κλείνουμε σε εκείνους που είναι ξένοι ή διαφορετικοί από εμάς, στους μετανάστες ή στους φτωχούς”.
Ο πάπας πιστεύει ότι οι μετανάστες που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τη φτώχεια θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι και να ενσωματώνονται στην κοινωνία επειδή μπορούν να εμπλουτίσουν πολιτισμικά τις χώρες που τους φιλοξενούν και να ενισχύσουν τους μειούμενους πληθυσμούς της Ευρώπης.
Πιστεύει ότι ενώ οι χώρες έχουν δικαίωμα να προστατεύουν τα σύνορά τους, οι μετανάστες θα πρέπει να κατανέμονται σε ολόκληρη την ΕΕ.
Στην εξουσία από το 2010, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας διαφημίζει την προσήλωσή του στη θρησκεία και τη βούλησή του να υπερασπιστεί τον «χριστιανικό πολιτισμό» για να δικαιολογήσει την πολιτική του αποκλεισμού των μεταναστών.
Η κυβέρνησή του έχει υψώσει φράχτη στο σύνορο με τη Σερβία για να κρατήσει μακριά τους μετανάστες.
Στο κήρυγμά του ο Φραγκίσκος μίλησε για τις “κλειστές πόρτες προς τον κόσμο”.
Μετά τη θεία λειτουργία, ο πάπας απευθύνθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος, όπως συνηθίζει, και αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, που βρίσκεται στο ανατολικό σύνορο της Ουγγαρίας. Προσευχήθηκε εξάλλου για το καλό τόσο του ουκρανικού όσο και του ρωσικού λαού.
“Μέσα στις καρδιές των λαών και των αρχηγών τους βρίσκεται η επιθυμία να υπάρξει ειρήνη και να έχουν οι νεότερες γενιές ένα μέλλον με ελπιδα, όχι πόλεμο, ένα μέλλον γεμάτο λίκνα για μωρά και όχι τάφους, έναν κόσμο αδελφωμένο, όχι τείχη”, κατέληξε ο ποντίφικας.
Η τριήμερη επίσκεψη του Φραγκίσκου είναι η πρώτη από τον περασμένο Μάρτιο που είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με βρογχίτιδα.
Μήνυμα Φραγκίσκου στον Όρμπαν
Το μήνυμα του Πάπα είχε αποδέκτη τον Βίκτορ Όρμπαν, πρωθυπουργού από τις 29 Μαΐου 2010. Είναι ο αρχηγός του κοινωνικά συντηρητικού κόμματος Φιντές, θέση την οποία διατηρεί από το 2006. Στις 19 Νοεμβρίου 2016, ο Όρμπαν ξεπέρασε τον István Bethlen ως ο τρίτος πρωθυπουργός στην ουγγρική ιστορία με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια θητεία σε αυτή τη θέση.
Μετά τη μετάβαση της Ουγγαρίας στη δημοκρατία το 1990, εκλέχθηκε στην Εθνοσυνέλευση της χώρας και υπηρέτησε ως ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Φιντές μέχρι το 1993. Ο Όρμπαν απομάκρυνε το Φιντές από το κλασικό φιλελεύθερο ύφος του προς τον κοινωνικό συντηρητισμό.
Το Φιντές έχασε με μικρή διαφορά στις εκλογές του 2002 και του 2006 από το σοσιαλιστικό κόμμα και ο Όρμπαν ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος του και ηγήθηκε της πλήρης αναδιοργάνωσης του με στόχο να το καταστήσει ξανά ελκυστικό στους ψηφοφόρους. Η αυξανόμενη πτώση της δημοτικότητας των σοσιαλιστών οδήγησε στην εκλογή του Όρμπαν ως πρωθυπουργός στις εκλογές του 2010, όπου μαζί με το Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα, κέρδισε το 42,73% των ψήφων και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας. Όντας στο τιμόνι της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, το υπουργικό συμβούλιο του Όρμπαν προχώρησε σε συνταγματικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις. Το Φιντές διατήρησε την πλειοψηφία στις εκλογές του 2014 με 44,86% και 2018 με 49,27%.
Ο κοινωνικός συντηρητισμός του Όρμπαν, η τάση προς τον ευρωσκεπτικισμό κι η υπεράσπιση της άποψης περί ενός «λαμπρού κράτους» έχουν προσελκύσει μια σημαντική διεθνή προσοχή. Κάποιοι παρατηρητές έχουν περιγράψει την κυβέρνησή του ως «αυταρχική».