Σε πατέρα τουλάχιστον 550 παιδιών του έχει απαγορευτεί να δίνει πλέον από το σπέρμα του αφού «είπε σκόπιμα ψέματα» σε υποψήφιους γονείς.
Οι εθνικές κατευθυντήριες γραμμές στην Ολλανδία λένε ότι ένας δότης σπέρματος επιτρέπεται να αποκτήσουν το πολύ 25 παιδιά με 12 μητέρες.
Ο παραγωγικός δότης, ο οποίος προσδιορίστηκε μόνο ως Jonathan M -σύμφωνα με τους ολλανδικούς κανόνες απορρήτου-, παρείχε σπέρμα σε πολλές ολλανδικές κλινικές γονιμότητας, μια εγκατάσταση στη Δανία και σε ανθρώπους που γνώρισε μέσω διαφημίσεων και διαδικτυακών φόρουμ, ανέφερε το Περιφερειακό Δικαστήριο της Χάγης σε γραπτή απόφαση.
Ο δικηγόρος του είπε ότι ο πελάτης του ήθελε να βοηθήσει άτομα που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να συλλάβουν.
Ωστόσο, ο δικαστής που άκουσε την πολιτική υπόθεση είπε ότι ο δότης «είπε σκόπιμα ψέματα για αυτό προκειμένου να πείσει τους γονείς να τον πάρουν ως δότη», σύμφωνα με δήλωση του δικαστηρίου.
Το δικαστήριο πρόσθεσε ότι οι γονείς των παιδιών «έρχονται τώρα αντιμέτωποι με το γεγονός ότι τα παιδιά στην οικογένειά τους αποτελούν μέρος ενός τεράστιου συγγενικού δικτύου. με εκατοντάδες ετεροθαλή αδέρφια, τα οποία δεν επέλεξαν».
Αυτό «έχει ή θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει αρνητικές ψυχοκοινωνικές συνέπειες για τα παιδιά», ανέφερε.
Πρόσθεσε: «Είναι λοιπόν προς το συμφέρον τους να μην επεκταθεί περαιτέρω αυτό το συγγενικό δίκτυο».
Η υπόθεση αφορούσε «σύγκρουση θεμελιωδών δικαιωμάτων», ανέφερε η δήλωση του δικαστηρίου.
«Αφενός το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής των γονέων και των παιδιών δωρητών… και από την άλλη το ίδιο δικαίωμα του δωρητή», προστίθεται.
Το δικαστήριο έκρινε ότι «τα συμφέροντα των παιδιών-δοτών και των γονέων τους υπερτερούν του συμφέροντος του δότη να συνεχίσει να δίνει σπέρμα σε νέους υποψήφιους γονείς».
Τη διαταγή ζήτησε η μητέρα ενός παιδιού που συνελήφθη με το σπέρμα του δότη και ένα ίδρυμα που εκπροσωπεί άλλους γονείς.
Εκδόθηκε από ολλανδικό δικαστήριο την Παρασκευή.
Η μητέρα, η οποία προσδιορίστηκε από το ίδρυμα μόνο ως Εύα, είπε: «Ελπίζω αυτή η απόφαση να οδηγήσει σε απαγόρευση της μαζικής δωρεάς».
«Πρέπει να σταθούμε χέρι-χέρι γύρω από τα παιδιά μας και να τα προστατέψουμε από αυτή την αδικία».
Ο δότης αντιμετωπίζει πρόστιμο 100.000 € (88.115 £) ανά περίπτωση, εάν παραβιάσει την απαγόρευσή του.
Ο δικηγόρος Mark de Hek χαρακτήρισε την απόφαση «σαφές μήνυμα και, από ό,τι με αφορά, μια τελευταία προειδοποίηση προς άλλους μαζικούς δωρητές».
Πηγή: Sky news