Σχεδόν ένα τρίτο των οικιακών βοηθών που απασχολούνται σε σπίτια στη Μαλαισία εργάζονται υπό συνθήκες εξαναγκαστικής εργασίας, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ΔΟΕ).
Η υπηρεσία αυτή των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει μεταξύ των συνθηκών αυτών τις υπερβολικές ώρες εργασίας, τις απλήρωτες υπερωρίες, τους χαμηλούς μισθούς, τον περιορισμό των κινήσεων και την απαγόρευση παραίτησης.
Η έρευνα, η οποία βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 1.201 οικιακές/ους βοηθούς στην Νοτιοανατολική Ασία, διαπίστωσε ότι 29% από αυτές/ους στη Μαλαισία αντιμετωπίζουν τέτοιες συνθήκες σε σχέση με 7% και 4% που είναι το ποσοστό αυτό στις γειτονικές χώρες της Σιγκαπούρης και της Ταϊλάνδης αντίστοιχα. Η Μαλαισία δεν απάντησε άμεσα σε αιτήματα για να σχολιάσει τις διαπιστώσεις της έρευνας.
Ο Γουαναράτ Σρισουκσάι, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας της Ταϊλάνδης, δήλωσε ότι η αντιμετώπιση των οικιακών βοηθών στη χώρα έχει βελτιωθεί μετά τους νόμους που θεσπίστηκαν το 2012 και προστατεύουν αυτή την ομάδα εργαζομένων.
Το υπουργείο Εργατικού Δυναμικού της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε ότι η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών/τριών οικιακών βοηθών είναι ικανοποιημένη με τις συνθήκες ζωής και εργασίας στη Σιγκαπούρη με τα μέτρα προστασίας να περιλαμβάνουν την έγκαιρη καταβολή των μισθών, την επαρκή καθημερινή ξεκούραση, την κατάλληλη σίτιση και παροχή στέγης και τις τακτικές ιατρικές εξετάσεις.
Και στις τρεις αυτές χώρες, ωστόσο, οι ερωτηθείσες/θέντες οικιακές/οι βοηθοί εργάζονταν κατά μέσο όρο “αρκετά περισσότερες ώρες” σε σχέση με το νομοθετημένο ωράριο για τους άλλους εργαζόμενους και όλοι/όλες λάμβαναν αμοιβές κάτω από τον ελάχιστο βασικό μισθό, σύμφωνα με τον ΔΟΕ.
“Η οικιακή εργασία είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα στην κοινωνία μας και όμως παρέχεται με την μικρότερη δυνατή προστασία. Αυτό δεν πρέπει πλέον να γίνεται ανεκτό“, δήλωσε η Άννα Ένγκμπλομ, η επικεφαλής τεχνικής σύμβουλος του προγράμματος του ΔΟΕ που διενήργησε την έρευνα.
Ο Οργανισμός έκανε έκκληση στη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊλανδη να επικυρώσουν τις συνθήκες των Ηνωμένων Εθνών για τις/τους οικιακές/ους βοηθούς και την καταναγκαστική εργασία, να αναγνωρίσει την απαιτητική οικιακή εργασία και να διασφαλίσει μεταναστευτικές οδούς που δεν κάνουν τους εργαζόμενους να εξαρτώνται από τους εργοδότες τους.
Τα νοικοκυριά στην Ασία συχνά απασχολούν οικιακές βοηθούς–συνήθως γυναίκες από αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδονησία, η Μιανμάρ και οι Φιλιππίνες–για να ασχολούνται με οικιακές εργασίες, όπως το μαγείρεμα, η καθαριότητα, η φροντίδα των παιδιών και του κήπου.
Η Μαλαισία έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις τα τελευταία χρόνια έπειτα από πολλά περιστατικά κακοποίησης οικιακών βοηθών από την Ινδονησία σε νοικοκυριά στη Μαλαισία, ενώ πολλές από τις εταιρείες της χώρας έχουν κατηγορηθεί ότι εκμεταλλεύονται τους μετανάστες εργάτες.
Οι Ινδονήσιοι αποτελούν περίπου το 80% των οικιακών βοηθών στη Μαλαισία, σύμφωνα με τον ΔΟΕ. Τον περασμένο χρόνο η Μαλαισία και η Ινδονησία υπέγραψαν συμφωνία για τη βελτίωση των μέτρων προστασίας για τις/τους οικιακές/ους βοηθούς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ