Αύξηση στον αριθμό των ομοφυλόφιλων και διεμφυλικών ατόμων που κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν σωματική βία κατά τον περασμένο χρόνο καταγράφηκε στη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα μια ακτιβιστική οργάνωση προειδοποιώντας ότι παραμένει «ριζωμένο» στην κοινωνία ένα αίσθημα κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αναφέρει το ΑΠΕ.
Σε έκθεσή της η οργάνωση SOS Homophobie αναφέρει ότι δέχτηκε περισσότερες από 1.500 καταγγελίες για ομοφοβική ή άλλη ρατσιστική συμπεριφορά μέσα στο 2022 μέσω της ιστοσελίδας της και της γραμμής επικοινωνίας— δηλαδή περίπου τον ίδιο αριθμό με τον προηγούμενο χρόνο.
Ωστόσο καταγράφηκε αύξηση 28% στις καταγγελίες για σωματική βία, που έφθασαν τις 184, δηλαδή σχεδόν μια κάθε δύο μέρες.
«Παρά τις εξελίξεις στη νομοθεσία και στην ανθρώπινη συμπεριφορά, σήμερα τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ εξακολουθούν να μην μπορούν να ζήσουν ελεύθερα όπως είναι», δήλωσε στο AFP ο επικεφαλής της οργάνωσης Ζοέλ Ντεμιέ.
Στην έκθεσή της η οργάνωση αναφέρει ότι στις βίαιες ενέργειες εις βάρος γκέι και τρανς ατόμων περιλαμβάνονται και «παγίδες που στήνονται μέσω εφαρμογών για γνωριμίες», ενώ αυτή η βία συχνά έχει «επιφανειακά ή ανύπαρκτα κίνητρα».
Μεταξύ των καταγγελιών που έχουν δεχτεί είναι μια επίθεση με μαχαίρι εις βάρος ενός ζεύγους ομοφυλόφιλων ανδρών μέσα στο μετρό, η περίπτωση δύο γυναικών που βρήκαν το αυτοκίνητό τους να τους το έχουν φτύσει, ενός νεαρού άνδρα που δέχτηκε επίθεση από πέντε αγνώστους και ενός άλλου που ο γείτονάς του τού είπε ότι «κάτι τέτοιοι σαν εσένα δεν πρέπει να ζούνε».
Επίσης υπάρχουν καταγγελίες για μεσίτες οι οποίοι αρνήθηκαν να πουλήσουν ή να νοικιάσουν σπίτια σε ζευγάρια ή οικογένειες ΛΟΑΤΚΙ+ και για δημόσιους χώρους—όπως καταστήματα ή βιβλιοθήκες—που αρνήθηκαν την είσοδο σε μη δυαδικά ή σε διεμφυλικά άτομα.
Η SOS Homophobie τονίζει ότι τα περιστατικά κατά των τρανς ατόμων αυξήθηκαν τον περασμένο χρόνο κατά 26% και έφτασαν τα 227.
Ειδικά τα σχολεία «αρνούνται συχνά κάθε είδους διοικητική αλλαγή» αναφορικά με το γένος των μαθητών, όπως υπογραμμίζεται.
Η SOS Homophobie καλεί την κυβέρνηση να θεσπίσει μια «εθνική εκστρατεία ενημέρωσης», να αφιερώσει περισσότερα μέσα για την έρευνα των ομοφοβικών και τρανσφοβικών επιθέσεων και να βελτιώσει την εκπαίδευση των αστυνομικών, κάποιοι από τους οποίους εξακολουθούν να αρνούνται να καταγράψουν τέτοιες καταγγελίες.