Επισήμως τέλος στην 33η Ολυμπιάδα μπήκε στο Stade de France στο Παρίσι, όπου οι αποστολές όλου το κόσμου που συμμετείχαν στους αγώνες μαζεύτηκαν για το «τελευταίο χειροκρότημα», στη φαντασμαγορική τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.
Η θεματολογία της Τελετής Λήξης ήταν τα ρεκόρ. Για τον λόγο αυτό πήρε το όνομα «Records» και έδωσαν σε αυτή το παρών πάνω από 100 performers, ακροβάτες, χορευτές και καλλιτέχνες τσίρκου.
Δείτε εικόνα από το Παρίσι:
Εικόνα έξω από το στάδιο:
Σημαιοφόροι της ελληνικής αποστολής στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 ήταν, με απόφαση του Αρχηγού της αποστολής Πέτρου Συναδινού, ο Εμμανουήλ Καραλής και η Eυαγγελία Πλατανιώτη. Ο Εμμανουήλ Καραλής κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό του άλματος επι κοντώ και η Ευαγγελία Πλατανιώτη στην 4η συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες κατέλαβε την 6η θέση.
Το Παρίσι έριξε την αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων και παρέδωσε τη σκυτάλη στο Λος Άντζελες από το στάδιο «Stade de France».
Los Juegos Olímpicos de París 2024, en 5️⃣ minutos.#Paris2024 pic.twitter.com/U4PoR5jTiO
— Eurosport.es (@Eurosport_ES) August 11, 2024
Όσον αφορά το αθλητικό κομμάτι, μετά από μία… σκληρή μάχη που δόθηκε ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του τουρνουά, η «Team USA» έκοψε πρώτη το νήμα στον πίνακα μεταλλίων των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 με buzzer beater στο τέλος.
Ειδικότερα, η νίκη της ομάδας μπάσκετ γυναικών των ΗΠΑ σε βάρος της Γαλλίας έφερε το 40ο χρυσό στη χώρα, ισοφαρίζοντας έτσι τη μεγάλη αντίπαλο. Σε περίπτωση ισοβαθμίας στα χρυσά μετάλλια, το δεύτερο κριτήριο είναι τα ασημένια, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 44, έναντι 27 της Κίνας.
Η χώρα μας κατέλαβε την 51η θέση ανάμεσα στις χώρες που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισίου, με απολογισμό τα 8 μετάλλια. Συγκεκριμένα, το ένα χρυσό του Τεντόγλου, το αργυρό του Χρήστου και τα έξι χάλκινα των Πετρούνια, Τσελίδη, Καραλή, Κουρουγκλίεφ, Φίτσιου/Κοντού και Παπακωνσταντίνου/Γκαϊδατζή.
Όλα όσα έγιναν στην τελετή λήξης:
Η τελετή λήξης της 33ης Ολυμπιάδας ξεκίνησε από τον χώρο που κατέληξε η τελετή έναρξης, από το Λούβρο και το σημείο όπου ήταν αναμμένη η Ολυμπιακή Φλόγα.
Dernière soirée des Jeux Olympiques !
Profitons en encore un peu 🔥
📸 #Paris2024 @OdieuxBoby pic.twitter.com/U7j13ibqXw— Paris 2024 (@Paris2024) August 11, 2024
Την αυλαία της τελετής λήξης άνοιξε η Ζαχό ντε Σαγκαζάν που ανέλαβε το δύσκολο έργο να τραγουδήσει το «Under the Paris Sky», που έγινε γνωστό με τη φωνή της Εντίθ Πιάφ.
Zaho de Sagazan ouvre le bal avec une reprise de Sous le ciel de Paris, la célèbre chanson d’Edith Piaf.
La cérémonie de clôture des Jeux Olympiques de #Paris2024, c’est maintenant sur Eurosport https://t.co/eiab7FFe9d pic.twitter.com/jSxHBifThW
— Eurosport France (@Eurosport_FR) August 11, 2024
Στον χώρο που ήταν αναμμένη η Ολυμπιακή Φλόγα βρέθηκε ο Λεόν Μαρσάν, ο τετράκις Ολυμπιονίκης της κολύμβησης, ο οποίος ανέλαβε την μεταφορά της στο Stade de France με φανό.
Zaho de Sagazan ouvre le bal avec une reprise de Sous le ciel de Paris, la célèbre chanson d’Edith Piaf.
La cérémonie de clôture des Jeux Olympiques de #Paris2024, c’est maintenant sur Eurosport https://t.co/eiab7FFe9d pic.twitter.com/jSxHBifThW
— Eurosport France (@Eurosport_FR) August 11, 2024
Στη συνέχεια και σύμφωνα με το τελετουργικό, στις τελετές λήξης μπήκε στο στάδιο ο αρχηγός του κράτους της διοργανώτριας χώρας μαζί με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Στη συνέχεια ακούγεται ο εθνικός ύμνος της τελετής λήξης της διοργανώτριας χώρας, καθώς υψώνεται η σημαία της.
La Marseillaise. At the Stade de France. What an emotional moment! 🥹
Paris, it’s been a pleasure. 💙🤍❤️#Paris2024 #ClosingCeremony pic.twitter.com/OrHzYQDlGP
— The Olympic Games (@Olympics) August 11, 2024
Ο Τόμας Μπαχ και ο Εμανουέλ Μακρόν αντάλλαξαν χειραψία στις θέσεις των επισήμων. Η σημαία της Γαλλίας υψώθηκε στο stade de france, ενώ η «Μασσαλιώτιδα» ήχησε στο Στάδιο από την ορχήστρα που βρισκόταν εντός του γρασιδιού, στην εξέδρα που στήθηκε ειδικά για την τελετή λήξης.
Αφού τελείωσε το τελετουργικό με τους επισήμους, ήρθε η ώρα οι αθλητές, οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των Ολυμπιακών Αγώνων να πάρουν την θέση τους στο γήπεδο.
Πρώτοι, ως είθισται, Ο Εμμανουήλ Καραλής και η Ευαγγελία Πλατανιώτη που ήταν και οι σημαιοφόροι της Ελλάδας.
Οι αθλητές παρέλασαν σε όλο το μήκος του σταδίου που έλαβε χώρα η τελετή λήξης του σταδίου και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό που βρέθηκε στις εξέδρες του Stade de France. Καθώς δεν υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο για αυτή την περίσταση αρκετοί αθλητές απόλαυσαν ελεύθερα την στιγμή με κάποιους από αυτούς να χορεύουν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης.
Δεν θα ‘ταν αδόκιμο να αναφέρουμε ότι το κοινό οι αθλητές όλων των χωρών «έγιναν ένα» υπό τους ήχους των «Freed from Desire» και «we are the champions» που αποτελούν τραγούδια που έχουν συνδυαστεί να συνοδεύουν μουσικά αθλητικές εκδηλώσεις και επιτυχίες.
We Are the Champions, indeed! 🎤
It’s time for a singalong in the Stade de France. 🏟️#Paris2024 #ClosingCeremony pic.twitter.com/OTkvqyxirq
— The Olympic Games (@Olympics) August 11, 2024
Suena ‘Freed from Desire’. Enloquece el Stade de France.#Paris2024 pic.twitter.com/zCguFVC1lQ
— Eurosport.es (@Eurosport_ES) August 11, 2024
Κατά την διάρκεια της τελετής έναρξης, πραγματοποιήθηκε η απονομή του αγώνα του Μαραθωνίου των γυναικών που διεξήχθη το πρωί της Κυριακής και είχε νικήτρια την Σιφάν Χασάν από την Ολλανδία.
Από τις πιο συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές της τελετής λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν η στιγμή που ένας Golden Voyager, χαρακτήρας εμπνευσμένος από αναφορές της γαλλικής ιστορίας, συμπεριλαμβανομένου του Πνεύματος της Βαστίλης,με την Ελληνική σημαία στα χέρια του. Ήταν η ώρα για τον Εθνικό ύμνο της χώρας μας, προς τιμήν της γενέτειρας χώρα των αγώνων κατά την αρχαιότητα.
Oι διοργανωτές τίμησαν την Ελλάδα στη τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, καθώς αφιέρωσαν ένα μέρος της εκδήλωσης στη χώρα που γέννησε την διοργάνωση. Από την ιδιαίτερη ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τους διοργανωτές, ήρθε η είσοδος στο «Σταντ Ντε Φρανς» της Νίκης της Σαμοθράκης. Μια σκηνή που συμβόλισε την αναβίωση του Ολυμπιακού Πνεύματος.
Mε τα φώτα να έχουν πέσει πλέον στο γήπεδο που πλέον μετατράπηκε σε συναυλιακός χώρος τραγουδήθηκε ο «Ύμνος στον Απόλλωνα» από τον «αιωρούμενο» πιανίστα Alain Roche και τον Benjamin Bernheim.
Στη συνέχεια ακούστηκαν αποσπάσματα από το Ολυμπιακό συνέδριο του Παρισιού για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, στις 16 Ιουνίου 1894, στη Σορβόννη, με πρωτοβουλία του Πιερ ντε Κουμπερντέν, και από την ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής τον Οκτώβριο 1894:
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι διεθνείς αγώνες, πραγματικά παγκόσμια πρωταθλήματα, στα οποία θα εκπροσωπούνται όλα τα αθλήματα και οι σωματικές ασκήσεις που ασκούνται σήμερα, όπως οι Ολυμπιάδες της Αρχαίας Ελλάδας.
Θέλουμε να πάρουμε από αυτό το μοντέλο των παλαιών αγώνων της Ολυμπίας, τη διπλή αρχή της ομοσπονδίας και της περιοδικότητας. Θα γίνουν το 1896 στην Αθήνα, το 1900 στο Παρίσι και μετά κάθε τέσσερα χρόνια στις διάφορες πρωτεύουσες του Σύμπαντος.
Θα θυμόμαστε επίσης ότι δυνάμει ενός νόμου που τηρούνταν πάντα με θρησκευτικό δεσμό, η εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν εποχή ιερής εκεχειρίας για όλους τους Έλληνες.
Ας συγκεντρώσουμε τα διαφορετικά έθνη για τους φιλικούς αγώνες του αθλητισμού και είθε η πιστή τήρηση των κανόνων που διέπουν τα παιχνίδια μας να ανοίξει τις ψυχές τους σε αυτό το αίσθημα αμοιβαίου σεβασμού, που είναι το πρώτο θεμέλιο της διατήρησης της ειρήνης μεταξύ των λαών! »
Τελευταίο κομμάτι της φαντασμαγορικής εκδήλωσης, οι ομιλίες των επισήμων και η παράδοση στο Λος Άντζελες, την πόλη που θα φιλοξενήσει τους επόμενους Θερινούς Αγώνες το 2028, 44 χρόνια μετά τη διοργάνωση του 1984.
Μια παράσταση διάρκειας περίπου δώδεκα λεπτών που σχεδίασε ο Μπεν Γουίνστον, Βρετανός παραγωγός και σκηνοθέτης, ο οποίος στα 42 του χρόνια έχει ήδη λάβει 13 βραβεία Emmy στην καριέρα του.
Πηγή: iEidiseis