Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αναφορά έγινε από ομάδα ανεξάρτητων ειδικών του ΟΗΕ.
Αφού κέρδισε την ανεξαρτησία του το 2011, το Νότιο Σουδάν, το νεότερο κράτος του κόσμου, βυθίστηκε σε εμφύλιο πόλεμο. Οι συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του Ρικ Μάκαρ και του Σάλβα Κιρ προκάλεσαν τον θάνατο σχεδόν 400.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων από το 2013 ως το 2018.
Βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας, που υπεγράφη το 2018, προβλέπεται οι δύο άνδρες θα μοιράζονται την εξουσία στο πλαίσιο κυβέρνησης εθνικής ενότητας, της οποίας πρόεδρος είναι ο Κιρ και αντιπρόεδρος ο Μάκαρ.
Ο κυβερνήτης της βόρειας πολιτείας Γιούνιτι, ο Τζόζεφ Μινιτουίλ, καθώς και ο αντιστράτηγος των Δυνάμεων Άμυνας του Νοτιοσουδανικού Λαού, ο Τόι Τσάνι Ριτ, κατονομάζονται στη νέα έκθεση της ομάδας ανεξάρτητων ειδικών του ΟΗΕ για το Νότιο Σουδάν, η οποία περιγράφει τις κρατικές ευθύνες σε διάφορες ωμότητες που υπέστησαν άμαχοι σε μεγάλη κλίμακα, όπως φόνοι, βιασμοί και σεξουαλική σκλαβιά.
Η επιτροπή, που διεξήγαγε έρευνα επί ένα χρόνο στις έξι πολιτείες του Νότιου Σουδάν και δημοσίευσε μέρος των συμπερασμάτων της τον Μάρτιο, τόνισε ότι κανένας από τους αξιωματούχους που κατονομάζονται στην τελική έκθεση δεν έχει λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του.
«Επί πολλά χρόνια τα συμπεράσματά μας έδειχναν ότι η ατιμωρησία για τα σοβαρά εγκλήματα αποτελεί βασική αιτία της βίας και των δεινών που αντιμετωπίζουν οι άμαχοι στο Νότιο Σουδάν», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Γιάσμιν Σούκα.
«Οπότε αναλάβαμε την πρωτοβουλία να κατονομάσουμε περισσότερα άτομα εναντίον των οποίων θα μπορούσε να διεξαχθεί ποινική έρευνα και να ασκηθούν διώξεις για τον ρόλο τους στις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.
«Αν και η κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν έχει ανακοινώσει ειδικές επιτροπές έρευνας για πολλά περιστατικά, καμία δεν κατέληξε στην απόδοση ευθυνών», τόνισε η Σούκα. Οι στρατιωτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που εμπλέκονται σε αυτές τις ωμότητες «παραμένουν στη θέση τους», σημείωσαν οι ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ.
Οι αρχές στη Τζούμπα κατηγόρησαν την επιτροπή του ΟΗΕ για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Νότιου Σουδάν και απέρριψαν προηγούμενα συμπεράσματα των τριών ειδικών.
Η Αφρικανική Ένωση από την πλευρά της έχει δεσμευθεί για τη σύσταση δικαστηρίου ώστε να διωχθούν οι υπεύθυνοι σοβαρών εγκλημάτων πολέμου και να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.