Η πολιτική κρίση στον Καναδά, που τελικά οδήγησε στην ανακοίνωση παραίτησης του Τζάστιν Τριντό από την πρωθυπουργία, μετά μια δεκαετή κυβερνητική πορεία, είναι το θέμα που αναπτύσσεται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00). Ως αποτέλεσμα, δρομολογούνται πρόωρες εκλογές με πολύ δυσμενείς προοπτικές για το κόμμα των Φιλελευθέρων και σχεδόν σίγουρη την επάνοδο των Συντηρητικών στην εξουσία και μάλιστα με αυτοδυναμία.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν να κάνουν με την τροπή που έλαβαν εσωτερικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα του Καναδά. Επιταχύνθηκαν, όμως, μετά τις δηλώσεις Τραμπ ότι σκοπεύει να επιβάλει δασμούς 25% στις εξαγωγές του Καναδά στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός πως οι δύο χώρες, μαζί με το Μεξικό, είναι μέλη της ΝAFTA (Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής). Οι θέσεις αυτές Τραμπ και το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν προκάλεσαν εσωκομματική κρίση στους Φιλελεύθερους, με την Υπουργό Οικονομίας και Νο2 της κυβέρνησης Κρίστια Φρίλαντ να παραιτείται, συμπαρασύροντας τελικά και τον Τριντό. Επίσης, εκτός από τις εμπορικές απειλές, ο Τραμπ «μεταξύ σοβαρού κι αστείου» μίλησε για την ενσωμάτωση του Καναδά ως 51ης Πολιτείας των ΗΠΑ και μάλιστα δημοσίευσε στο Τruth και σχετικό χάρτη ! Για τα ζητήματα αυτά ερωτάται ο Δημήτρης Βοχαΐτης, δημοσιογράφος ομογενειακών ΜΜΕ στο Τορόντο.
Μετά από μια σχεδόν δεκαετία στην πρωθυπουργία, ο Τριντό αφήνει πίσω του επιτυχίες και αποτυχίες, αλλά και βαθιές διαιρέσεις. Ο Καναδάς άλλαξε σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, αλλά η πτώση τώρα των Φιλελεύθερων είναι με πάταγο και αποτελεί ένα τέλος εποχής.
Oι κυβερνήσεις του Τζάστιν Τριντό από το 2015 -που ήταν η πρώτη και μεγάλη εκλογική νίκη του και η οποία επαναλήφθηκε το 2019 και το 2021, αν και χωρίς αυτοδυναμία- έχουν έναν σημαντικό θετικό απολογισμό: -μέτρα ισότητας φύλων -αποκατάσταση δικαιωμάτων ιθαγενών -ικανοποιητική ανάπτυξη για καιρό -προοδευτικές κοινωνικές πολιτικές συμπεριλαμβανομένης μιας προσιτής παιδικής φροντίδας και ενός προγράμματος οδοντιατρικής περίθαλψης -παροχή ασύλου σε σημαντικό αριθμό προσφύγων για τα μεγέθη της χώρας -φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές.
Ταυτόχρονα όμως επικρίνονται, ειδικά τα τελευταία χρόνια, για μια σειρά από ζητήματα που εξελίχθηκαν προβληματικά : -ακρίβεια των τιμών και της στέγης -υπερβολές με τις πολιτικές woke -αύξηση της παράνομης μετανάστευσης κι απώλεια ελέγχου -ασυνέπεια στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής -εγκατάλειψη της κλασικής εργατικής τάξης υπέρ των ελίτ και των μειονοτήτων –ιδιαίτερα αυστηρή στάση στην περίοδο της πανδημίας, πού ενόχλησε διάφορες κατηγορίες.
Όσον αφορά τις εξαγγελίες Τραμπ για επιβολή δασμών 25% στις εξαγωγές του Καναδά προς τις ΗΠΑ (περίπου 490 δις. αμερικανικά δολ., έναντι εισαγωγών 430 δις. ) ήταν ο λόγος για να ξεσπάσει μια ενδοκυβερνητική κρίση, που πάντως υπέβοσκε. Τελικά, όμως, ο Τραμπ προκάλεσε πολιτικές εξελίξεις και στον Καναδά –όπως και σε άλλα σημεία του πλανήτη- με τις εξαγγελίες του, ακόμη και πριν αναλάβει την εξουσία. Βεβαίως, η υλοποίηση τέτοιων αποφάσεων αντιβαίνει τις Συμφωνίες που έχουν οι ΗΠΑ με τον Καναδά, όπως και το Μεξικό, στα πλαίσια της ΝAFTA, αλλά ο Τραμπ προϊδεάζει για ανατροπές των μέχρι τώρα διεθνών σχέσεων. Επιπλέον, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρο των ΗΠΑ, εκτός του να μιλήσει «μεταξύ σοβαρού κι αστείου» για την ενσωμάτωση του Καναδά ως 51ης Πολιτείας των ΗΠΑ, δημοσίευσε επίσης στα social media και σχετικό χάρτη ! Στις αντιδράσεις Τριντό, ο οποίος χαρακτήρισε αυτές τις θέσεις αντιπερισπασμό του Τραμπ για το θέμα των δασμών που τελικά θα πληρώσουν και οι Αμερικανοί καταναλωτές με ακριβότερα εισαγόμενα προϊόντα- απάντησε με προσβλητικό τρόπο ο θεωρούμενος πλέον «συγκυβερνήτης» Έλον Μάσκ. O Δημήτρης Βοχαΐτης ερωτάται πως προσέλαβαν αυτά τα «αστεία», τις απειλές, έως και τις προσβολές οι Καναδοί, από τους πολιτικούς, τα ΜΜΕ, έως τους πολίτες.
Όπως και να έχει, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τόσο οι κεντροαριστεροί Φιλελεύθεροι, όσο και το αριστερό Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (NDP) κυμαίνονται και οι δύο μόλις στο 20%. Αυτό σημαίνει πως τα δύο αυτά κόμματα, που κατά βάση συνεργάστηκαν στην προηγούμενη βουλή, είναι πολύ πίσω από τους Συντηρητικούς. Οι τελευταίοι συγκεντρώνουν περίπου το 40% των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος με επικεφαλής τον 45χρονο Πιέρ Πουαλιέβρ, τον οποίοι αρκετοί αποκαλούν «Τραμπ του Καναδά» και που έχει πλέον πολλές πιθανότητες να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Πάντως, με την παραίτηση και όχι καταψήφιση του πρωθυπουργού, η Βουλή έκλεισε για δύο μήνες και η προοπτική διεξαγωγής εκλογών απομακρύνθηκε περί τον Απρίλιο, αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο στους Φιλελεύθερους να ανασυνταχθούν, αφού πρώτα εκλέξουν νέα ηγεσία.
*Πηγή: ertnews.gr