Η ακροδεξιά πρωθυπουργός Τζόρτζα Μελόνι πήρε την απόφαση να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης έναν από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους-ερευνητές στην Ιταλία, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος.

Πρόκειται για τη δεύτερη διαδικασία αυτής της φύσης αφότου η κυρία Μελόνι ανέλαβε την εξουσία, τον περασμένο μήνα.

Ο Εμιλιάνο Φιτιπάλντι, ο οποίος εργάζεται για την εφημερίδα της αριστεράς Domani, καθώς και ο διευθυντής της, ο Στέφανο Φέλτρι, κατηγορούνται πως διαστρέβλωσαν τα γεγονότα σε άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2021 και ανέφερε πως η επικεφαλής της άκρας δεξιάς προσπάθησε να βοηθήσει φίλο της να εξασφαλίσει σύμβαση με το ιταλικό δημόσιο σε μειοδοτικό διαγωνισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η κυρία Μελόνι, το κόμμα της οποίας, τα Αδέλφια της Ιταλίας (FdI) βρισκόταν την εποχή στην αντιπολίτευση, διέψευσε το δημοσίευμα και κατέθεσε μηνύσεις.

«Έγραψα απλά αληθινές ειδήσεις», είπε ο δημοσιογράφος, υποσχόμενος ότι τόσο ο ίδιος όσο και η εφημερίδα θα συνεχίσουν τις έρευνές τους, συμπεριλαμβανομένων αυτών για «ενοχλητικά» θέματα.

Η απόφαση να δικαστεί ο κ. Φιτιπάλντι συνέπεσε με την έναρξη της δίκης στην οποία η κυρία Μελόνι αναμετράται με τον Ρομπέρτο Σαβιάνο, διάσημο δημοσιογράφο και συγγραφέα στρατευμένο εναντίον της μαφίας, που κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμιση επειδή επέκρινε με οξύ τρόπο τις θέσεις της νυν πρωθυπουργού της Ιταλίας όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα.

[διαβάστε εδώ το άρθρο μας για το κοινωνικοπολιτικό σύμπτωμα της Μελόνι]

Για τον κ. Φιτιπάλντι, που είναι γνωστός για τις αποκαλύψεις του όσον αφορά σκάνδαλα στο Βατικανό, «είναι ο κανόνας οι δημοσιογράφοι-ερευνητές στην Ιταλία» να αντιμετωπίζουν μηνύσεις. «Όμως είναι η πρώτη φορά που θα βρεθώ σε δίκη με αντίπαλο πρωθυπουργό, η οποία έχει γιγαντιαία ισχύ σε σύγκριση με έναν αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο», σχολίασε.

Στο άρθρο του, ο κ. Φιτιπάλντι ανέφερε πως η κυρία Μελόνι είχε τηλεφωνήσει στον Ντομένικο Αρκούρι, ειδικό κυβερνητικό επίτροπο αρμόδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για να πει έναν καλό λόγο για φίλο της που συμμετείχε σε μειοδοτικό διαγωνισμό για την προμήθεια μασκών από το δημόσιο.

Σύμφωνα με την Domani, η κυρία Μελόνι επιβεβαίωσε πως τηλεφώνησε στον επίτροπο, αλλά διέψευσε πως αποπειράθηκε να επηρεάσει την απόφασή του. Ο δικηγόρος της επικεφαλής της κυβέρνησης συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς κατηγόρησε την εφημερίδα πως έβαλε «δυσφημιστικό και παραπλανητικό τίτλο» στο δημοσίευμα.

Η κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης μέσω των ΜΜΕ επισύρει ποινές φυλάκισης έξι μηνών ως τριών ετών στην Ιταλία.

Το ιταλικό συνταγματικό δικαστήριο κάλεσε τους κοινοβουλευτικούς το 2020 και το 2021 να τροποποιήσουν τη νομοθεσία όσον αφορά τέτοιες υποθέσεις, τονίζοντας πως οι ποινές φυλάκισης για κατηγορίες αυτής της φύσης πιθανόν είναι αντισυνταγματικές.

Διαδικτυακός χάρτης των φασιστικών μνημείων

Περισσότερα από 1.400 μνημεία, πινακίδες οδών και επιγραφές που υμνούν τον φασισμό αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο στην πρώτη εθνική προσπάθεια καταγραφής των συμβόλων του καθεστώτος του Μπενίτο Μουσολίνι, τα οποία παραμένουν στη θέση τους σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γερμανοί επιχείρησαν συστηματικά να εξαλείψουν κάθε σημάδι του ναζιστικού καθεστώτος του Αδόλφου Χίτλερ. Ωστόσο, οι Ιταλοί ακολούθησαν μια πολύ πιο χαλαρή προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα ίχνη της 21χρονης δικτατορίας του Μουσολίνι.

Η ιστοσελίδα «Τόποι Φασισμού» (www.luoghifascismo.it) παρουσιάστηκε σήμερα από το Ινστιτούτο Φερούτσιο Πάρι, με έδρα το Μιλάνο, ύστερα από τέσσερα χρόνια έρευνας. Παραθέτει διάσημα τοπόσημα, όπως ο οβελίσκος της Ρώμης με την επιγραφή «Μουσολίνι Ντούτσε».

«Είναι μια μερική απογραφή… Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχει ολοκληρωθεί, είναι ένα έργο σε εξέλιξη», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Ιγκόρ Πιτσιρούσο, ερευνητής-ιστορικός και διαχειριστής της ιστοσελίδας. Προανήγγειλε πως το περιεχόμενο θα εμπλουτιστεί με τη συνδρομή αναγνωστών, διευκρινίζοντας πως θα ακολουθηθεί διαδικασία επαλήθευσης από ειδικούς. Ενδεικτικές της θερμής υποδοχής που έτυχαν οι «Τόποι Φασισμού» αποτελούν οι 12 προτάσεις για προσθήκες που εστάλησαν στον διαχειριστή της ιστοσελίδας ύστερα από σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα La Repubblica.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι υπήρξε στα εφηβικά της χρόνια θαυμάστρια του Μουσολίνι. Τον περασμένο Αύγουστο είχε ξεκαθαρίσει ότι η ιταλική δεξιά έχει τοποθετήσει τον φασισμό στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας εδώ και δεκαετίες.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου ηγείται η Μελόνι επέλεξε πάντως για την προεδρία της Γερουσίας τον Ινιάτσιο Μπενίτο Μαρία Λα Ρούσα, έναν συλλέκτη κειμηλίων του Μουσολίνι, ο οποίος το 2020 είχε δηλώσει ότι ο «ρωμαϊκός χαιρετισμός» είναι καταλληλότερος από τη χειραψία στο πλαίσιο των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ