Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατήγγειλαν σήμερα την έκκληση της Κίνας για εκεχειρία στην Ουκρανία, θεωρώντας ότι ισοδυναμεί με επικύρωση των έως τώρα ρωσικών κατακτήσεων στην Ουκρανία και ότι δίνει στο Κρεμλίνο την ευκαιρία να προετοιμάσει μια νέα επίθεση, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.
«Δεν στηρίζουμε τις εκκλήσεις για εκεχειρία επί του παρόντος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι, ενόψει του ταξιδιού την προσεχή εβδομάδα στη Μόσχα του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.
«Δεν στηρίζουμε σίγουρα τις εκκλήσεις για εκεχειρία που θα μπορούσε να απευθύνει η Κίνα σε μια συνάντηση στη Μόσχα, η οποία πολύ απλά θα ωφελούσε τη Ρωσία», πρόσθεσε.
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες που ηγούνται του δυτικού συνασπισμού για την παράδοση όπλων στην Ουκρανία στηρίζοντας τον αγώνα της κατά της ρωσικής εισβολής, μια εκεχειρία θα επέτρεπε να χαλαρώσει η πίεση στις ρωσικές δυνάμεις και θα έδινε στο Κρεμλίνο την ευκαιρία να παγιώσει την κυριαρχία του σε μεγάλες εκτάσεις της χώρας.
«Μια εκεχειρία τώρα ισοδυναμεί κατ΄ουσία με την έγκριση ρωσικών κατακτήσεων», δήλωσε ο Κίρμπι.
«Η Ρωσία θα ήταν τότε ελεύθερη να χρησιμοποιήσει μια κατάπαυση του πυρός για να εδραιώσει περαιτέρω τις θέσεις της στην Ουκρανία, να ανοικοδομήσει, να αποκαταστήσει και να ανανεώσει τις δυνάμεις της ώστε να ξαναρχίσει τις επιθέσεις στην Ουκρανία την κατάλληλη στιγμή. Δεν νομίζουμε ότι αυτό θα ήταν πρόοδος προς μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», υπογράμμισε ο Κίρμπι.
Η αμερικανική κυβέρνηση κάλεσε τον Σι Τζινπίνγκ να μιλήσει και στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μόσχα. «Ελπίζουμε ότι ο πρόεδρος Σι θα επικοινωνήσει απευθείας με τον πρόεδρο Ζελένσκι καθώς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να ακούσει και την ουκρανική πλευρά, και όχι μόνο τον κ. Πούτιν», δήλωσε ο Κίρμπι.
Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προγραμματίζει να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Σι, αλλά οι λεπτομέρειες για την πραγματοποίηση αυτής της συνομιλίας δεν έχουν αρχίσει ακόμη να καθορίζονται. «Απ’ όσο γνωρίζω, δεν υπήρχε επαφή με τους Κινέζους», ώστε να γίνει μια τέτοια τηλεφωνική επικοινωνία, διευκρίνισε.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παρατηρούν από κοντά εάν η Κίνα θα επεκτείνει τη διπλωματική της υποστήριξη προς τη Ρωσία στη σύγκρουση με στρατιωτική υποστήριξη υπό τη μορφή πυρομαχικών ή εξοπλισμού.
Σύμφωνα με τον Κίρμπι, το Πεκίνο δεν απέκλεισε την ιδέα. «Αλλά δεν έχουμε δει σημάδια ή επιβεβαίωση ότι πήραν μια απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση ή ότι πράγματι προμήθευσαν όπλα», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ