Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ο ιός Μάρμπουργκ εντοπίστηκε πρώτη φορά στην Ισημερινή Γουινέα, με εννέα θανάτους επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Ο ιός Μάρμπουργκ, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό Έμπολα και εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1967 στην ομώνυμη πόλη της Γερμανίας, είναι ιδιαίτερα μολυσματικός και έχει ποσοστό θνησιμότητας μέχρι και 88%. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και μέσα σε επτά μέρες οι ασθενείς παρουσιάζουν υψηλό πυρετό, κούραση, αιματέμεση καθώς και αιμορραγική διάρροια.
Όπως και στον Έμπολα, «ο ιός μεταφέρεται στους ανθρώπους από τις φρουτοφάγες νυχτερίδες και εξαπλώνεται στους ανθρώπους με άμεση επαφή με σωματικά υγρά ασθενών και με μολυσμένες επιφάνειες και αντικείμενα», αναφέρει ο ΠΟΥ. Δεν υπάρχουν εμβόλια ή κάποια φαρμακευτική αγωγή κατά του ιού, αλλά υποστηρικτική αγωγή και η θεραπεία κάποιων συμπτωμάτων μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης. Το 2004-2005, υπήρξε μία από τις πιο θανατηφόρες επιδημίες του ιού Μάρμπουργκ στην Αγκόλα, σκοτώνοντας το 90% από τους 252 ανθρώπους που είχαν μολυνθεί.
Ομάδες ειδικών έχουν σταλεί στις περιοχές της Ισημερινής Γουινέας που εμφανίστηκε ο ιός προκειμένου να ιχνηλατήσουν και να απομονώσουν τα κρούσματα και να παρέχουν ιατρική φροντίδα σε όσους έχουν συμπτώματα της ασθένειας. Ο ΠΟΥ επίσης στέλνει ομάδα εμπειρογνωμόνων, εξειδικευμένη σε περιπτώσεις υγειονομικής κρίσης, ώστε να υποστηρίξουν τις κρατικές προσπάθειες περιορισμού της επιδημίας.
«Ο ιός Μάρμπουργκ είναι εξαιρετικά μολυσματικός. Χάρη στην αποφασιστική και γρήγορη αντίδραση των αρχών της Ισημερινής Γουινέας να επιβεβαιώσουν τα κρούσματα, μπορούμε να έχουμε μια πλήρη και άμεση πρόσβαση, ώστε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τον ιό όσο το δυνατόν γρηγορότερα», υποστήριξε ο Dr Matshidiso Moeti, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Αφρικής.
Με πληροφορίες από: World Health Organization, Axios