Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο που διαμορφώνεται στη Συρία, μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ και την ανάληψη της εξουσίας από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες. Ο ηγέτης των τζιχαντιστών Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, μέσα από το εμβληματικό τέμενος Ουμαγιάντ της Δαμασκού, έκανε λόγο για νίκη ολόκληρου του ισλαμικού έθνους, ενώ ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε μια ιστορική ευκαιρία για τους Σύρους, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν ανασύσταση του ISIS. Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προκαλέσει συναγερμό, ενώ κοινή είναι η εκτίμηση ότι διαμορφώνονται νέες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.
Σημειώνεται ότι συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για τις εξελίξεις στη Συρία ενώ ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας συμφώνησε να παραδώσει την εξουσία, στην ομάδα των ανταρτών που ανέτρεψαν την κυβέρνηση Άσαντ.
Ο Μοχάμεντ Τζαλάλι επιβεβαίωσε στο κανάλι Αλ Αραμπίγια ότι συμφώνησε να παραδώσει την εξουσία στην κυβέρνηση σωτηρίας που έχουν σχηματίσει οι αντάρτες. Νωρίτερα είχε δοθεί στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει τον Τζαλάλι να συναντά τον αρχηγό της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, γνωστό ως Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, ο οποίος πλέον συστήνεται με το κανονικό του όνομα ως Αχμέντ αλ Σαράα μαζί με τον επικεφαλής της κυβέρνησης Σωτηρίας Μοχάμεντ αλ Μπασίρ.
Ο Μπασίρ λέγεται πως θα αναλάβει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης για τη διαχείριση της μεταβατικής φάσης της χώρας, κάτι όμως που όμως δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επισήμως. Χαρακτηριστικό είναι ότι το κόμμα Μπάαθ του πρώην πρωθυπουργού Άσαντ δήλωσε νωρίτερα ότι θα υποστηρίξει αυτή τη μετάβαση εξουσίας, τονίζοντας ότι αυτό το κάνουν με στόχο την υπεράσπιση της ενότητας της χώρας.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαιρέτισε αυτή την μετάβαση εξουσίας, τονίζοντας ότι οι θέσεις της των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να διαφυλαχθεί η σταθερότητα στη Συρία και είναι προς το συμφέρον της Ουάσινγκτον αυτό.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία για να διασφαλίσει την ασφάλεια της αλλαγής στη συριακή κυβέρνηση, ενώ δήλωσε ότι μετά την πρώτη είσοδο του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν από το 1981, το Γκολάν θα είναι μέρος του κράτους του Ισραήλ για την αιωνιότητα, ενώ την ίδια στιγμή ο ΟΗΕ σημειώνει ότι το Ισραήλ παραβίασε τη συμφωνία του 1974 για την ουδέτερη ζώνη των Υψιπέδων του Γκολάν.
Στο μεταξύ το Ισραήλ συνεχίζει τα αεροπορικά χτυπήματα σε διάφορα σημεία της Συρίας, ανάμεσά τους και το λιμάνι της Λατάκιας, πολύ στρατηγικής σημασίας, καθώς εκεί υπάρχουν ρωσικές βάσεις και ήταν ένα απόρθητο σημείο έως τώρα, ενώ πριν από λίγο είχαμε και δύο εκρήξεις στη Δαμασκό, καθώς το Ισραήλ χτυπάει και εκεί εγκαταστάσεις με οπλισμό. Ακόμα ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν τουλάχιστον τρεις μεγάλες αεροπορικές βάσεις του συριακού στρατού που φιλοξενούσαν δεκάδες ελικόπτερα και αεριωθούμενα αεροσκάφη, δήλωσαν απόψε δύο συριακές υπηρεσίες ασφαλείας
Την ώρα που η διεθνής κοινότητα δηλώνει πρόθυμη να στηρίξει την πολιτική μετάβαση στη Συρία, θριαμβευτική υποδοχή επιφύλαξαν στον επικεφαλής των ισλαμιστών ανταρτών, που ανέτρεψαν τον Άσαντ, εκατοντάδες κάτοικοι της Δαμασκού. Από ιστορικό τέμενος της πρωτεύουσας ο Αμπού Μοχάμεντ Αλ Τζολάνι έκανε λόγο για νίκη ολόκληρου του ισλαμικού έθνους. «Η νίκη αυτή, αδελφοί μου, είναι ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία ολόκληρου του ισλαμικού έθνους. Αποτελεί κρίσιμη καμπή για την περιοχή. Πόσους κινδύνους αποφύγαμε. Ο Άσαντ παρέδωσε τη Συρία στις φιλοδοξίες του Ιράν, εξαπλώνοντας τον σεχταρισμό και τη διαφθορά σε όλη τη χώρα» ανέφερε ο ηγέτης της Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ, Αμπού Μοχάμεντ Αλ Τζολάνι.
Κι ενώ ο ηγέτης της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ παραμένει επικηρυγμένος από την Ουάσιγκτον ως τρομοκράτης, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πτώση του Άσαντ και διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συζητήσουν με όλες τις συριακές ομάδες για τη μετάβαση της εξουσίας αλλά δε θα επιτρέψουν την ανασύσταση της ISIS της οποίας έχουν πλήξει δεκάδες θέσεις τις τελευταίες ώρες.
«Δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι η ISIS δεν θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας ώστε να επανακτήσει τις δυνάμεις της και να δημιουργήσει έναν ασφαλή παράδεισο. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν.
Με τη σημαία της συριακής αντιπολίτευσης να κυματίζει ήδη στη συριακή πρεσβεία στη Μόσχα, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν αποφάσισε να χορηγήσει άσυλο στον Μπασάρ Αλ Άσαντ και την οικογένειά του και ότι η Ρωσία θα συζητήσει με τους ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης για το μέλλον ρωσικών βάσεων σε Λαττάκεια και Ταρτούς.
«Είναι πρόωρο να μιλήσουμε γι` αυτό (τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία) και σε κάθε περίπτωση όλα αποτελούν αντικείμενο συζήτησης με εκείνους που θα βρίσκονται στην εξουσία στη Συρία», δήλωσε από την πλευρά του ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ανοικτός για διάλογο με τους ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης δηλώνει και ο έτερος σύμμαχος του ‘Ασαντ, το Ιράν με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να υποστηρίζει ότι ο Σύρος πρόεδρος δεν ζήτησε ποτέ βοήθεια από την Τεχεράνη για να πολεμήσει τους αντάρτες.
«Δεν μας ζήτησαν ποτέ τη βοήθειά μας. ( Η αντιμετώπιση των ανταρτών) ήταν καθήκον του στρατού. Ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι ήταν δικό μας καθήκον», δήλωσε ο ΥΠΕΞ του Ιράν του Αμπάς Αραγκτσί.
Καθώς οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες ανακοίνωσαν ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης Μανμπίζ στη βόρεια Συρία, το σχηματισμό μιας κυβέρνησης, που θα εκπροσωπεί όλες τις εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες, που απαρτίζουν τη χώρα, ζήτησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
«Θέλουμε να δούμε μία Συρία όπου οι διαφορετικές εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες θα ζήσουν εν ειρήνη, με μία συμπεριληπτική κυβέρνηση», τόνισε ο Χακάν Φιντάν.
Το Ισραήλ από την πλευρά του επιβεβαιώνει ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπου υπάρχουν υποψίες ότι υπήρχαν αποθηκευμένα χημικά όπλα και οπλικά συστήματα για να μην πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών.
«Πλήξαμε στρατηγικά οπλικά συστήματα, για παράδειγμα, εναπομείναντα χημικά όπλα ή πυραύλους μακρού πλήγματος και πυραύλους, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών», ανέφερε ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ, Γκιντεόν Σάαρ.
Το Ισραήλ υποστηρίζει εξάλλου ότι η παρουσία των στρατευμάτων του στην ουδέτερη ζώνη στα υψίπεδα του Γκολάν είναι προσωρινή.
«Αν η μισή μου καρδιά είναι στο Γκαζιάντεπ, η άλλη μισή είναι στο Χαλέπι και τη Δαμασκό», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Έπλεξε το εγκώμια της συριακής αντιπολίτευσης για την ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ και υποστήριξε ότι «από χθες, μια σκοτεινή περίοδος τελείωσε και μια φωτεινή περίοδος άρχισε στη Συρία».
Παράλληλα, ζήτησε να προστατευτεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, γεγονός σημαντικό για την Τουρκία, καθώς αν διαμελισθεί η Συρία, υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια κουρδική οντότητα και αυτό τρομάζει την Άγκυρα. Ανακοίνωσε επίσης το άνοιγμα μιας επιπλέον στις συνοριακές διαβάσεις για τη διευκόλυνση της επιστροφής των Σύρων προσφύγων.
Από σήμερα υπήρξε κάποιος συνωστισμός στα συνοριακά περάσματα της Τουρκίας προς τη Συρία. Για το βασικό θέμα που απασχολεί την Τουρκία γύρω από τις εξελίξεις στη Συρία, την παρουσία των Κούρδων, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, τις οποίες ταυτίζει η Άγκυρα με το PKK και την τρομοκρατία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία δεν θα ανεχτεί την εμφάνιση νέων τρομοκρατικών εστιών πέρα από τα σύνορά της. Ούτε το ΡΚΚ, ούτε οι προεκτάσεις του στη Συρία, ούτε το Ισλαμικό Κράτος είναι συνομιλητές της Τουρκίας δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχαρακτηρίσει την ισλαμιστική ομάδα που έχει αναλάβει την εξουσία στη Συρία, δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ, παρά το γεγονός ότι ανώτερος υπουργός του υπουργικού συμβουλίου, πρότεινε το πρωί ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να λάβει μια γρήγορη απόφαση για το θέμα.
Ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς κατά τη διάρκεια διπλωματικής επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία ότι «δεν εκκρεμεί καμία απολύτως απόφαση» σχετικά με το αν θα αφαιρεθεί η Hayat Tahrir al-Sham (HTS) από τον κατάλογο των απαγορευμένων τρομοκρατικών οργανώσεων, προσθέτοντας ότι είναι «πολύ νωρίς».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών στη Βουλή. Ο Ντέιβιντ Λάμι τόνισε την ανάγκη να παραμείνει η Βρετανία «προσεκτική» ενόψει της συνεχιζόμενης κρίσης στη Συρία, επικαλούμενος τους δεσμούς μεταξύ της ισλαμιστικής ομάδας της συριακής αντιπολίτευσης με την Αλ Κάιντα.
«Θα κρίνουμε την HTS από τις πράξεις της», δήλωσε ο Λάμι στο κοινοβούλιο μετά την παροχή “διαβεβαιώσεων” από τους αντάρτες ότι θα σεβαστούν τις μειονοτικές ομάδες, τονίζοντας ότι το Λονδίνο θα παρακολουθεί στενά τη μεταχείριση όλων των αμάχων στη Συρία.
Ο Κιρ Στάρμερ προχώρησε στην αναβάθμιση του ρόλου του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μέση Ανατολή, και ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με τις χώρες του Κόλπου, ενώ σε μία ξεκάθαρη στήριξη της πτώσης του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία ανακοίνωσε οικονομικό πακέτο ενίσχυσης 11 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας στη Συρία για ανθρωπιστική βοήθεια.
Τέλος, η Βρετανία ανέστειλε τις αποφάσεις σχετικά με τις αιτήσεις ασύλου από τη Συρία, ενώ αξιολογεί την τρέχουσα κατάσταση, ανέφερε τη Δευτέρα το Bloomberg, επικαλούμενο κυβερνητικό εκπρόσωπο.
*Πηγή: ertnews.gr