Οι χριστουγεννιάτικες αγορές είναι σε πλήρη λειτουργία και εντυπωσιακά γλυπτά από πάγο υποδέχονται τους επισκέπτες στο Πάρκο Γκόρκι, αλλά ορισμένοι Μοσχοβίτες παραδέχονται ότι δυσκολεύονται να νιώσουν σε γιορτινή διάθεση ενόψει των παραδοσιακών εορτασμών του Νέου Έτους.
Άνθρωποι με τους οποίους συνομίλησε το Reuters στους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας δήλωσαν επίσης ότι παρατηρούν την ανεπάρκεια προϊόντων της Δύσης ενώ ψωνίζουν τρόφιμα και δώρα.
Ερωτηθείσα εάν η 10μηνη σύγκρουση στην Ουκρανία επηρεάζει τη διάθεσή της, μια γυναίκα, η Μαρία, απάντησε χωρίς δισταγμό. «Άμεσα. Ναι. Είναι δύσκολο να νιώθεις σε γιορτινή διάθεση όταν καταλαβαίνεις ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που περνούν τόσο δύσκολα», δήλωσε η Μαρία, επισκεπτόμενη το Πάρκο Γκόρκι. «Για να είμαι ειλικρινής, υπάρχει πάντα η ελπίδα ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν αλλά φαίνεται πως μάλλον δεν θα καλυτερεύσουν», δήλωσε.
Ο Ιβάν, που επίσης ρωτήθηκε από το Reuters, αναφέρθηκε έμμεσα στη σύγκρουση αλλά δήλωσε ότι και πάλι θα γιορτάσει. «Η γιορτή είναι γιορτή. Παρόλο που ορισμένοι από τους συντρόφους μας κάνουν πράγματα κάπου όπου θα προτιμούσα να μην τα έκαναν, συνεχίζει να είναι γιορτή για τα παιδιά, για τους παππούδες. Και θα έπρεπε να παραμείνει έτσι», δήλωσε.
Η Πρωτοχρονιά είναι η βασική γιορτή αυτών των ημερών στη Ρωσία, ενώ οι πιστοί της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας γιορτάζουν επίσης τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου.
Φέτος, είναι αναπόφευκτο ότι θα συναντήσει κανείς πράγματα που θυμίζουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Τα λατινικά γράμματα Z, V και O –σύμβολα που υιοθετήθηκαν από τον ρωσικό στρατό– βρίσκονται φωτισμένα κοντά στην είσοδο του γνωστού πάρκου.
Στην Κόκκινη Πλατεία, έχει στηθεί ένα περίπτερο στο οποίο ο κόσμος μπορεί να χαρίσει δώρα και ανθρωπιστική βοήθεια για τα στρατεύματα, υπό τους ήχους δυνατής μουσικής της σοβιετικής εποχής.
Ορισμένοι από αυτούς που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι οι αγορές τους για τις γιορτές έχουν δυσκολέψει από τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας λόγω αυτού που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.
Ο Βλάντισλαφ Πουκάρεφ, ιδιοκτήτης επιχείρησης που πουλά χριστουγεννιάτικα έλατα, δήλωσε ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί καθώς είναι δυσκολότερο να προμηθευτεί δέντρα και ακόμα πιο ακριβό να τα παραδώσει στους αγοραστές. «Ο κόσμος άρχισε να ξοδεύει λιγότερα. Αγοράζουν μικρότερα δέντρα σε σχέση με πέρυσι. Αλλά συνεχίζουν να αγοράζουν αληθινά έλατα», δήλωσε.
Η Εβγκένια, που σχεδιάζει και κατασκευάζει κοσμήματα, δήλωσε ότι ο πωλήσεις της στη χριστουγεννιάτικη αγορά έχουν αυξηθεί πολύ σε σχέση με πέρυσι.
Έξω από ένα σούπερ μάρκετ, η συνταξιούχος Νατάλια δήλωσε ότι «το 50% των προϊόντων» έχει εξαφανιστεί από τα ράφια. Ερωτηθείσα για το ποια είναι η διάθεσή της, δήλωσε: «Απολύτως φρικτή. Νομίζω ότι όλοι το συμμερίζονται αυτό».
Ο Ματβέι, φοιτητής, δήλωσε ότι του λείπουν οι μάρκες της Δύσης και ότι έτσι φέτος ξόδεψε λιγότερα για ρούχα. Δήλωσε ότι ένας από τους φίλους του στρατολογήθηκε και στάλθηκε στην Κριμαία. Όταν ξεκίνησε η σύγκρουση, δήλωσε ο Ματβέι, «ένιωσα κάποιο κενό. Δεν ήξερα τι συμπέρασμα να βγάλω από αυτό. Αλλά στη συνέχεια κάπως το αποδέχθηκα».
Μια νεαρή γυναίκα, η Νατάλια, δήλωσε ότι παρατήρησε πως τώρα στην αγορά είναι διαθέσιμα πολύ λιγότερα είδη τυριών και πως δεν μπορεί να αγοράσει το αγαπημένο της πορτογαλικό κρασί. Ο πατέρας της, ο Λεονίντ, τη διέκοψε λέγοντας: «Μα τι τραγωδία…Υπάρχει πολύ κρασί από την Κριμαία. Είναι πολύ καλό. Το κρασί μας, ρώσικο».
Αρκετοί από αυτοί που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά με τον συνηθισμένο τρόπο, παρόλο που αυτό είναι δύσκολο.
«Παρόλο που δεν είμαι έτοιμη να τη γιορτάσω όπως συνήθως, χρειάζεται να τη γιορτάσουμε. Πρέπει να δώσουμε δώρα κ.λπ. Νομίζω ότι πρέπει να καταπολεμήσουμε αυτό το αίσθημα αβεβαιότητας», δήλωσε η Εκατερίνα, ερευνήτρια.
Στην αγορά χριστουγεννιάτικων δέντρων, η Ντανιέλα Κάζοβα, κάτοικος της Μόσχας, δήλωσε ότι φέτος νιώθει «ανάμικτα συναισθήματα». «Σχεδόν είναι σαν η γιορτή αυτή να μην είναι πλέον γιορτή. Αλλά απλά θέλω να είμαι με τους πιο κοντινούς μου ανθρώπους αυτή τη στιγμή».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ