Από τη μία περηφάνια για τα έξι ελληνικά μετάλλια στο Παρίσι (υπάρχει αισιοδοξία ακόμα και για διψήφιο αριθμό), από την άλλη περισυλλογή λίγες ώρες πριν το Ιράν απαντήσει στο Ισραήλ. Τη στιγμή που η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σε μια γωνιά της Ευρώπης, στη Γαλλία και το Παρίσι έχουμε την Ολυμπιάδα του 2024. Η ιερή εκεχειρία όπως εύκολα κατανοεί κανείς έχει πάει περίπατο και τουλάχιστον έξι χώρες που έχουν αθλητές τους στο σπουδαιότατο αυτό αθλητικό γεγονός βρίσκονται με το χέρι στη “σκανδάλη”. Δεν είναι λίγες οι επιφανείς προσωπικότητες που ζήτησαν διακοπή των αγώνων. Φυσικά στην εποχή μας κάτι τέτοιο είναι αδύνατο από τη στιγμή που επιχειρηματικοί κολοσσοί μέσω της διαφήμισης έχουν κάνει τεράστια καμπάνια κι επενδύσεις εκατομμυρίων.

Από τον 8ο αιώνα πΧ. στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην αρχαία Ολυμπία έχουμε μία άτυπη συμφωνία.  Αυτή αφορά την παύση των εχθροπραξιών 7 ημέρες πριν τους αγώνες, κατά τη διάρκειά τους και 7 ημέρες αφού τελειώσουν. Ο Ίφιτος ο Ήλειος, ο Κλεισθένης και ο Λυκούργος βάζουν τη σφραγίδα τους σε αυτή την ιστορική πράξη ευθύνης. Ευ αγωνίζεσθαι και ευγενής άμιλλα, τα ιδεώδη των Ολυμπιακών αγώνων ταξιδεύουν στον χρόνο κι υπάρχει σεβασμός στην τήρηση της “Ιερής Εκεχειρίας” με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Με την αναβίωση των Ολυμπιακών το 1896 έχουμε μία νέα, άλλη εποχή, με τον αθλητισμό να παίρνει και πάλι κοινωνικά τη σκυτάλη, προκειμένου να προωθήσει αξίες όπως η δικαιοσύνη, η ανοχή, η ισότητα, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η ίση μεταχείριση και φυσικά η ειρήνη. Το 1992 φτάνουμε και πάλι στο σημείο που η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) προτείνει την επαναφορά της “εκεχειρίας”. Έναν χρόνο μετά, το 1993 έχουμε το ψήφισμα ορόσημο από τη 48η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που υιοθετούν στην πράξη τα συμφωνηθέντα.

Μερικά από τα επιτεύγματα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας:

✶ Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Lillehammer της Νορβηγίας. Η Ολυμπιακή Εκεχειρία έδωσε την ευκαιρία σε μια αντιπροσωπεία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να επισκεφτεί το βομβαρδισμένο Σεράγεβο, την πόλη που φιλοξένησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1984, και να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τον πληθυσμό.

✶ Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Nagano της Ιαπωνίας. Η τήρηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας έδωσε την ευκαιρία στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Κόφι Άνναν να επισκεφτεί το Ιράκ και να αναζητήσει μια διπλωματική λύση στην κρίση.

✶ 180 Κράτη-Μέλη των Ηνωμένων Εθνών, ένας αριθμός ρεκόρ, συνυπέβαλαν το ψήφισμα υπέρ της τήρησης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των 27ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Σύδνεϋ, της Αυστραλίας.

✶ Η Διάσκεψη της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών. 150 Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων υιοθέτησαν τη Διακήρυξη της Χιλιετίας, ένα κείμενο ορόσημο, που περιλαμβάνει μια παράγραφο (παράγραφο 10) για την τήρηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

✶ 27οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας. Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Αγώνων, οι αντιπροσωπείες της Νότιας και Βόρειας Κορέας μπήκανε στο στάδιο μαζί, υπό την ίδια σημαία.

✶ Συλλογή υπογραφών για την υποστήριξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Διάφορες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο από διάφορα πεδία δράσης ηγούνται μιας προσπάθειας για τη συλλογή υπογραφών για την υποστήριξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Το Περιστέρι της Ειρήνης, η Ολυμπιακή Φλόγα, τα Ολυμπιακά “δαχτυλίδια”. Όλα αυτά φαίνεται να έχουν πάρει έναν “προσχηματικό” χαρακτήρα αυτό το καυτό καλοκαίρι. Από τη μία οι ακραίες θερμοκρασίες ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής κι από την άλλη δύο παράλληλες πραγματικότητες. Οι αγώνες των αθλητών που προβάλλονται σε παγκόσμια κλίμακα κι από την άλλη ο αγώνας των αμάχων για επιβίωση που ξεθωριάζει και χάνεται, καθώς η “τραγωδία” δεν έχει φτάσει στην πόρτα μας.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Προεδρου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, Dennis Francis που απηύθυνε επίσημη (κι απέλπιδα θα λέγαμε ) έκκληση προς τα κράτη μέλη του ΟΗΕ για την τήρηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας έναν μήνα πριν την έναρξη της Ολυμπιάδας.

«Καλώ επισήμως όλα τα κράτη μέλη να επιδείξουν τη δέσμευσή τους στην Ολυμπιακή Εκεχειρία για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι και να αναλάβουν συγκεκριμένες ενέργειες σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο για την προώθηση και την ενίσχυση μιας κουλτούρας ειρήνης και αρμονίας που βασίζεται στο πνεύμα της εκεχειρίας. Καλώ επίσης όλα τα αντιμαχόμενα μέρη των τρεχουσών ένοπλων συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο να συμφωνήσουν με τόλμη σε αληθινές αμοιβαίες εκεχειρίες κατά τη διάρκεια της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, παρέχοντας έτσι την ευκαιρία για ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Μπορεί την τελευταία δεκαετία να έχουμε Διεθνή Ίδρυμα και Κέντρο Ολυμπιακής Επιτροπής, όμως οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Στο μυαλό μου συνειρμικά έρχεται η ρήση “αν καταφέρουμε να έχουμε ειρήνη για 16 ημέρες, ίσως μία ημέρα να έχουμε για πάντα”. Τη δεδομένα χρονική στιγμή τα χειρότερα σενάρια επιβεβαιώνονται. Οι ηγέτες των εμπλεκόμενων χωρών κι ειδικά του Ισραήλ έχουν “ξεχάσει” τη διπλωματία και επιδίδονται σε κινήσεις που στρατηγικά οδηγούν σε έναν ορυμαγδό με απρόβλεπτες συνέπειες. Σε αυτή τη συνθήκη η “παγκόσμια εκεχειρία” έχει πάει περίπατο, όπως άλλωστε και πολλές κατακτήσεις που με θυσίες και κόπο “κερδίθηκαν” μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.