Η Κίνα έστειλε σήμερα στο διάστημα, στον κινεζικό διαστημικό σταθμό Τιανγκόνγκ, το νεαρότερο πλήρωμα αστροναυτών της, με τη φιλοδοξία να ενισχύσει τις γνώσεις της για τις επανδρωμένες πτήσεις και να προσεδαφίσει κινέζους αστροναύτες στη Σελήνη μέχρι το 2030.

Το διαστημόπλοιο Σενζού-17 (Θεϊκό Σκάφος) και οι τρεις επιβάτες του απογειώθηκαν στις 11:14 (τοπική ώρα, 06:14 ώρα Ελλάδας) με ένα πύραυλο Μεγάλη Πορεία 2F από το κέντρο εκτοξεύσεων του Τζιουτσουάν, στην έρημο Γκόμπι (βορειοδυτική Κίνα), σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Το πλήρωμα περιλαμβάνει τον διοικητή Τανγκ Χονγκμπό, ο οποίος έχει γεννηθεί τον Οκτώβριο 1975 και είναι ηλικίας 48 ετών, και τους Τανγκ Σενγκτζιέ (33 ετών) και Τζιάνγκ Σινλίν (35 ετών).

Η μέση ηλικία του πληρώματος είναι τα 38 έτη, σε σύγκριση με τα 42 έτη που ήταν στην προηγούμενη αποστολή Σενζού-16.

Δεκάδες εργαζόμενοι του διαστημικού προγράμματος, πολλοί από τους οποίους ζουν όλο το χρόνο στο τεράστιο κέντρο εκτοξεύσεων του Τζιουτσουάν, παρευρέθηκαν στην εκτόξευση και γιόρτασαν την επιτυχία της γύρω από μια κινεζική σημαία.

Το διαστημόπλοιο πρόκειται να προσδεθεί στο κεντρικό τμήμα του σταθμού Τιανγκόνγκ (Ουράνιο Παλάτι) «περίπου εξήμισι ώρες» μετά την απογείωση, είχε ανακοινώσει χθες, Τετάρτη, ο Λιν Σιτσιάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού διαστημικού προγράμματος.

Η παραμονή των αστροναυτών στον Τιανγκόνγκ πρόκειται να διαρκέσει έξι μήνες.

Η εμπειρία αυτή είναι πολύτιμη για τον ασιατικό γίγαντα, ο οποίος φιλοδοξεί να στείλει έναν Κινέζο στη Σελήνη μέχρι το 2030, κάτι που αποτελεί το μεγάλο στόχο του κινεζικού διαστημικού προγράμματος που προχωρεί με σταθερό ρυθμό εδώ και δεκαετίες.

Ο Τιανγκόνγκ, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε πέρυσι, έχει έκτοτε την τελική μορφή του σχήματος Τ. Παρόμοιος σε μέγεθος με τον πρώην ρωσικό σταθμό Mir -είχε τεθεί σε τροχιά από τη Σοβιετική Ένωση- είναι ωστόσο πολύ πιο μικρός από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και είναι επίσης γνωστός ως CSS (τα αρχικά της αγγλικής ονομασίας του, Chinese Space Station).

Θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τη Γη για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ