«Ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο» σχετικό με τις επιστροφές έργων τέχνης «προς όφελος των αφρικανικών χωρών που τα ζητούν», ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενόψει περιοδείας του σε αφρικανικές χώρες.
Αυτό το νομοσχέδιο «θα προταθεί τις επόμενες εβδομάδες από τον Υπουργό Πολιτισμού» και «θα καταστήσει δυνατό τον καθορισμό της μεθοδολογίας και των κριτηρίων για τη διεκπεραίωση» αυτών των αποκαταστάσεων, «με βάση μια πολιτιστική και επιστημονική σύμπραξη, για την υποδοχή και τη συντήρηση αυτών των έργων», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, εκφράζοντας την ελπίδα «ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης δυναμικής, αλλά και μιας ευρωπαϊκής δυναμικής».
Αναφερόμενη εξάλλου στην οικονομική πτυχή της περιοδείας του Γάλλου προέδρου η εφημερίδα Les Echos, επισημαίνει ότι ο Μακρόν ανακοίνωσε πρόσφατα τη μείωση του γαλλικού στρατιωτικού προσωπικού στην Aφρική, ζητώντας ταυτόχρονα «αφύπνιση του γαλλικού οικονομικού κόσμου», σε αυτή τη νέα «γη του ανταγωνισμού». Επεσήμανε την ανάγκη για τη Γαλλία να οικοδομήσει μια «ανανεωμένη εταιρική σχέση» με τις χώρες της Αφρικής, η οποία έχει υπονομευτεί τα τελευταία χρόνια, σε στρατιωτικό, διπλωματικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Κατά την επίσκεψή του στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό θα δοθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, έμφαση στις οικονομικές σχέσεις σε τρεις τομείς: στην ενεργειακή μετάβαση και τα κρίσιμα μέταλλα, που είναι απαραίτητα για την παραγωγή μπαταριών, στις αστικές υποδομές, καθώς και στις νέες και ψηφιακές τεχνολογίες.
Τέλος ο δημοσιογράφος και συγγραφέας πολλών βιβλίων για τις γάλλο-αφρικανικές σχέσεις, Αντουάν Γκλαζερ σε συνέντευξή του στην Liberation επισημαίνει τα όρια της επιρροής του Παρισιού σε μια «παγκοσμιοποιημένη πλέον» Αφρική. Κατά την άποψή του, «ο Mακρόν δεν είναι πλέον ο κυρίαρχος και η Γαλλία δεν φαινόταν ποτέ τόσο εύθραυστη, με την επιρροή της στην ήπειρο να αμφισβητείται ανοιχτά».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ