Η γαλλική δικαιοσύνη απαγόρευσε πορεία που σχεδιαζόταν να γίνει σήμερα σε περιοχή του Παρισιού στη μνήμη άνδρα ο οποίος πέθανε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του το 2016, επικαλούμενη τις ταραχές που ακολούθησαν τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ στη Ναντέρ, κι ενώ αναμένονται κι άλλες συγκεντρώσεις πολιτών στη Γαλλία.
Διοικητικό δικαστήριο της Σερζί-Ποντουάζ, κοντά στο Παρίσι, που συγκλήθηκε εκτάκτως, επικαλέστηκε «τις ταραχές που ακολούθησαν τον θάνατο του Ναέλ» την 27η Ιουνίου για να τεκμηριώσει την απόφασή του, που δημοσιοποιήθηκε αργά χθες βράδυ.
Ο θάνατος του Ναέλ από σφαίρα τροχονόμου κατά τη διάρκεια ελέγχου έβαλε φωτιά στη Γαλλία, πυροδότησε επεισόδια για αλλεπάλληλα βράδια, πυρπολήσεις κτιρίων, οχημάτων, κάδων απορριμάτων, καταστροφές και λεηλασίες σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες και καταστήματα σε πολλές πόλεις.
Αν και τα βίαια επεισόδια «ελαττώθηκαν τις τελευταίες ημέρες», το γεγονός που ξέσπασαν πολύ πρόσφατα δεν επιτρέπει «να εξαχθεί το συμπέρασμα πως έχει περάσει ο κίνδυνος για τη δημόσια τάξη», επιχειρηματολόγησε.
Οι αρχές του νομού ανακοίνωσαν το βράδυ της Πέμπτης πως απαγορεύουν την ετήσια αυτή διαδήλωση στη μνήμη του Ανταμά Τραορέ, που πέθανε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του το 2016 και μετατράπηκε σε σύμβολο.
Η επιτροπή Ανταμά, της οποίας ηγείται η αδελφή του και ακτιβίστρια Ασά Τραορέ, κατέθεσε αίτημα να αρθεί η απαγόρευση, οδηγώντας στην κατεπείγουσα δικαστική διαδικασία.
Ο Αριέ Αλιμί, συνήγορος της επιτροπής Ανταμά, έκρινε στην ακροαματική διαδικασία πως οι τοπικές αρχές «εργαλειοποιούν πολιτικά» τις πρόσφατες ταραχές για να περιστείλουν «το θεμελιώδες δικαίωμα στη διαδήλωση».
Ο νομάρχης της Βαλ ντ’ Ουάζ, που πήγε προσωπικά στο δικαστήριο να υπερασπιστεί το μέτρο, δήλωσε πως δεν έχει αρκετό προσωπικό για να «εγγυηθεί την ασφάλεια» της κινητοποίησης. «Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έχουν εξαντληθεί», είπε στην έδρα.
Τη 19η Ιουλίου 2016, ο Ανταμά Τραορέ, μαύρος, 24 ετών, έχανε τη ζωή του στην αυλή εγκατάστασης της χωροφυλακής στην Περσάν, περίπου τριάντα χιλιόμετρα βόρεια του Παρισιού, μετά τη σύλληψή του από μέλη του σώματος έπειτα από καταδίωξη.
Η συλλογικότητα «Αλήθεια για τον Ανταμά» συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες ανθρώπους, καλεί σε κινητοποίηση για να προβληθεί το αίτημα να προσαχθούν οι χωροφύλακες σε δίκη και, ευρύτερα, για να καταδικαστούν η αστυνομική βία και ο ρατσισμός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ