Η πολιτεία της Φλόριντα αυστηροποίησε χθες Τετάρτη τη νομοθεσία της κατά της παράτυπης μετανάστευσης, με την προτροπή του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις, που είναι μεταξύ των φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024, αναφέρει το ΑΠΕ.
Ο ΝτεΣάντις υπέγραψε το νομοσχέδιο στη διάρκεια εκδήλωσης στο Τζάκσονβιλ, στο βορειοανατολικό τμήμα της Φλόριντα, με το σύνθημα «Η συνοριακή κρίση του Μπάιντεν» να φιγουράρει στο αναλόγιό του.
Ο κυβερνήτης κατηγορεί τον Δημοκρατικό πρόεδρο ότι δεν αντιμετωπίζει με αρκετή αυστηρότητα την παράτυπη μετανάστευση, την ώρα που οι ΗΠΑ αναμένουν μεγάλη αύξηση των αφίξεων μεταναστών στα σύνορά τους με το Μεξικό, καθώς σήμερα το βράδυ λήγει ένα υγειονομικό μέτρο που εμπόδιζε την είσοδό τους στη χώρα από την αρχή της πανδημίας.
«Η συνοριακή κρίση του Μπάιντεν έχει σπείρει το χάος στις ΗΠΑ και έχει θέσει τους Αμερικανούς σε κίνδυνο», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο ΝτεΣάντις.
Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.
Βάσει αυτού τα νοσοκομεία που δέχονται την κρατική ασφάλεια υγείας Medicaid θα είναι υποχρεωμένα να συγκεντρώνουν στοιχεία για το μεταναστευτικό καθεστώς των ασθενών τους, κάτι που ενδέχεται να αναγκάσει όσους δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα να αποφεύγουν να ζητούν ιατρική βοήθεια, σύμφωνα με τους επικριτές του νομοσχεδίου.
Εξάλλου η μεταφορά ατόμων χωρίς έγγραφα από μια άλλη πολιτεία των ΗΠΑ προς τη Φλόριντα θα τιμωρείται με έως και 15 χρόνια κάθειρξη.
«Η Φλόριντα ποινικοποιεί τους μετανάστες που είχαν την ατυχία να γεννηθούν σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και είχαν το θάρρος να αναζητήσουν την ειρήνη και την ευημερία εδώ», κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της η Τέσα Πετίτ εκτελεστική διευθύντρια του Florida Immigrant Coalition.
Κινητικότητα στα σύνορα με το Μεξικό
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν χθες περισσότερους από 25.000 αστυνομικούς και στρατιωτικούς στα σύνορα με το Μεξικό, ενώ ταυτόχρονα υιοθέτησαν και νέους περιορισμούς για το δικαίωμα στο άσυλο, λίγες ώρες πριν από την άρση ενός μέτρου που είχε ληφθεί στη διάρκεια της πανδημίας και το οποίο επέτρεπε την άμεση επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών που περνούσαν τα χερσαία σύνορα της χώρας.
Αναμένοντας μια συρροή μεταναστών στα σύνορα, ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραδέχτηκε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι η κατάσταση θα γίνει «χαοτική» όταν λήξει η ισχύς του λεγόμενου «Title 42», στις 23.59 της Πέμπτης, ώρα Ουάσινγκτον. Το μέτρο αυτό είχε ληφθεί με σκοπό να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της Covid-19 και έδινε στις αμερικανικές αρχές τη δυνατότητα να επαναπροωθούν αμέσως όλους τους μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων και των αιτούντων άσυλο. Τα τρία τελευταία χρόνια χρησιμοποιήθηκε 2,8 εκατομμύρια φορές.
Καθώς πλησιάζει η λήξη του μέτρου, μεθοριακές πόλεις όπως το Μπράουνσβιλ και το Ελ Πάσο είδαν να φτάνουν στην περιοχή πολλοί επίδοξοι μετανάστες, κυρίως από τη Λατινική Αμερική αλλά επίσης και από την Κίνα, τη Ρωσία ή την Τουρκία. Στο Ελ Πάσο εκατοντάδες άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους, ξαπλωμένοι σε χαρτόνια ή με απλωμένα σεντόνια για να προστατεύονται από τον ήλιο, ενώ κάποια παιδιά ζητιανεύουν. Ο δήμαρχος Όσκαρ Λίζερ αναμένει ένα κύμα 12.000-15.000 ανθρώπων στα τέλη της εβδομάδας.
Για να βοηθήσει τις τοπικές αρχές, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναπτυχθούν περισσότεροι από 24.000 μέλη υπηρεσιών αντικείμενο των οποίων είναι η διαφύλαξη της τάξης, καθώς επίσης και 1.100 «συντονιστές» της συνοριοφυλακής. Σε αυτούς δεν υπολογίζονται οι 1.500 στρατιώτες που κινητοποιήθηκαν από το υπουργείο Άμυνας, για να ενισχυθούν οι 2.500 που βρίσκονταν ήδη στα σύνορα.
Παράλληλα, τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας οριστικοποίησαν τους νέους περιορισμούς σε ό,τι αφορά το δικαίωμα στο άσυλο. Τα μέτρα αυτά είχαν ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο και θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο τα μεσάνυχτα. Έτσι, προτού να εμφανιστούν στα σύνορα, οι αιτούντες άσυλο (εξαιρούνται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι) θα πρέπει στο εξής να κλείνουν ραντεβού μέσω μιας τηλεφωνικής εφαρμογής ή να τους έχουν αρνηθεί το άσυλο σε κάποια από τις χώρες απ’ όπου πέρασαν στην πορεία τους προς τις ΗΠΑ. Εφόσον δεν ζήτησαν προστασία σε άλλη χώρα πριν από την άφιξή τους στις ΗΠΑ ή αν δεν χρησιμοποίησαν μια νόμιμη μέθοδο για την είσοδό τους στη χώρα, το αίτημά τους θα θεωρείται αθέμιτο και μπορεί να επαναπροωθηθούν ενώ θα τους απαγορευτεί και η είσοδος στο αμερικανικό έδαφος για πέντε χρόνια.
Οι νέοι περιορισμοί θα ισχύουν για τη μεγάλη πλειονότητα των μη Μεξικανών μεταναστών, αφού αυτοί συνήθως περνούν από πολλές χώρες μέχρι να φτάσουν στις ΗΠΑ.
Προβλέπεται έτσι ότι θα αυξηθούν οι πτήσεις επαναπατρισμού – για ορισμένους προορισμούς θα διπλασιαστούν ή και θα τριπλασιαστούν. Στα κέντρα κράτησης θα δημιουργούν 7.000 νέες θέσεις ώστε οι μετανάστες να μην «χαθούν» στη χώρα όσο θα περιμένουν να εξεταστεί το αίτημά τους.
Για να ενθαρρύνει τη νόμιμη μετανάστευση, η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να ανοίξει περίπου εκατό «περιφερειακά κέντρα διαχείρισης» εκτός της χώρας, όπου θα εξετάζονται οι φάκελοι των υποψηφίων μεταναστών. Τα πρώτα κέντρα θα λειτουργήσουν στην Κολομβία και τη Γουατεμάλα.
Οι αλλαγές αυτές έχουν δημιουργήσει σύγχυση σε εκείνους που είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο αμερικάνικο όνειρο. «Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει», είπε ο Μίτσελ, ένας Βενεζουελάνος που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη Σιουδάδ Χουάρες του Μεξικού, σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από τα σύνορα. «Είναι ανίκανοι να μας παρουσιάσουν μια επιλογή που θα μας έδινε μια καλή πιθανότητα να μπούμε» στις ΗΠΑ, πρόσθεσε, εμφανώς αγχωμένος.
Οι νέοι κανονισμοί επικρίθηκαν δριμύτατα από οργανώσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών, που κατηγορούν τον Μπάιντεν ότι ακολουθεί μια μεταναστευτική πολιτική παρόμοια με εκείνη του προκατόχου του, του Ντόναλντ Τραμπ. Από την άλλη, οι Ρεπουμπλικάνοι, οργισμένοι με την κατάργηση του «Title 42», κατηγορούν τον Δημοκρατικό πρόεδρο για «χαλαρότητα» και ότι μετέτρεψε τα σύνορα σε «σουρωτήρι». Ο 80χρονος πρόεδρος προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες, εναλλάσσοντας το μήνυμα της αποφασιστικής δράσης κατά της παράτυπης μετανάστευσης με αυτό της ανθρωπιάς. Παράλληλα, η κυβέρνησή του χορηγεί 30.000 πρόσθετες βίζες κάθε μήνα σε ανθρώπους από την Κούβα, τη Βενεζουέλα, τη Γουατεμάλα και την Αϊτή.