Παραπάνω από μία εβδομάδα έχει περάσει από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και υπάρχουν ακόμα νεκροί ανάμεσα στα συντρίμμια. Το μέγεθος της καταστροφής είναι τέτοιο, που οι αρχές αδυνατούν να περισυλλέξουν και να καθαρίσουν τα αναρίθμητα θύματα που κείτονται ακόμα στα χαλάσματα. Η έλλειψη πόσιμου νερού αποτελεί σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς έναν σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Με το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών της περιοχής να έχει καταστραφεί, ή να μην είναι εφικτό να λειτουργήσουν, οι τουρκικές υγειονομικές αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με το δύσκολο έργο του να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν ότι οι επιζώντες, πολλοί εκ των οποίων άστεγοι, δεν θα προσβληθούν από ασθένειες.
Ο Akin Hacioglu, γιατρός σε κλινική ανέφερε ότι 15 με 30 γιατροί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη μοναδική μονάδα αυτού του είδους στον καταυλισμό αυτό, που εξυπηρετεί έως και 10.000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσφέρουν εμβόλια τετάνου σε ανθρώπους που τα ζητούν και φροντίζουν για τη διανομή πακέτων με είδη προσωπικής υγιεινής, υγρά μαντηλάκια, σαμπουάν, αποσμητικά και γυναικεία είδη υγιεινής. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ο καταυλισμός δε διαθέτει ντουζ και οι έξι τουαλέτες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Ο 42χρονος Arif Kirici, έχει βρει καταφύγιο στο ίδιο στάδιο από τότε που, σκάβοντας στα χαλάσματα, κατάφερε να βγει ο ίδιος και να απεγκλωβίσει τη μητέρα του από τα ερείπια του σπιτιού τους την ημέρα του σεισμού. Σε δήλωσή του στο Reuters, ανέφερε πως έκτοτε, δεν έχει καταφέρει να κάνει ντουζ ούτε να αλλάξει ρούχα, όπως πολλοί άλλοι στον καταυλισμό με τους οποίους συνομίλησε.
Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Τουρκία, Batyr Berdyklychev δήλωσε ότι η έλλειψη πόσιμου νερού «αυξάνει τον κίνδυνο υδρογενών ασθενειών και εξάρσεων μεταδιδόμενων ασθενειών» και υποστήριξε ότι ο ΠΟΥ συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές για να ενισχύσει την παρακολούθηση τέτοιων επιδημιών, της εποχικής γρίπης και της COVID-19 μεταξύ των εκτοπισμένων.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ // Reuters