Για να παραφράσουμε και το γνωστό οργουελιανό ρητό… όλα τα τατουάζ είναι ίσα, αλλά μερικά είναι πιο ίσα από άλλα.

Όπως, λόγου χάρη, στην Ουκρανία και το Ελ Σαλβαδόρ, δυο χώρες τόσο μακριά η μία από την άλλη, που ωστόσο οι πολίτες τους τραβάνε τα δικά τους ζόρια με τα προϊόντα της δερματοστιξίας.

Όπως αναφέρει, π.χ., το BBC, η εισβολή της Ρωσίας έχει αφήσει τόσο βαθιά σημάδια σε πολλούς Ουκρανούς, κυρίως άνδρες, οι οποίοι σπεύδουν να «χτυπήσουν» τατουάζ με εικόνες που είδαν στους δρόμους και, καθώς γνωρίζουν καλά ότι δεν θα τις ξεχάσουν ποτέ, θέλουν να τις κρατήσουν χαραγμένες πάνω στα σώματά τους.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, αρκετοί Ουκρανοί – στην πλειοψηφία τους στρατιώτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου – σπεύδουν σε ένα συγκεκριμένο στούντιο τατουάζ στην πόλη Λβιβ προκειμένου να αποτυπώσουν στο σώμα τους κάποια συγκεκριμένα στρατιωτικά σύμβολα, το εθνόσημο και την σημαία της χώρας, μέχρι και φωτογραφίες που τράβηξαν οι ίδιοι και τις θέλουν πάνω στα κορμιά τους.

@maxim.po

«Όλοι θέλουν να θυμούνται τι περνάμε», αναφέρει ένας Ουκρανός τατουατζής στο βίντεο του BBC, προσθέτοντας με νόημα ότι «ξέρουμε ότι μπορεί να μην τους ξαναδούμε ποτέ» και καταλήγοντας ότι στέλνει το 30% των εσόδων του από τα «χτυπήματα» στον στρατό της χώρας του, θέλοντας να συνεισφέρει και αυτός από την πλευρά του με όποιον τρόπο μπορεί.

Αντίθετα, στο βίαιο και απρόβλεπτο Ελ Σαλβαδόρ, πολλά μέλη συμμοριών καίνε τα τατουάζ τους προκειμένου να μην εντοπιστούν και να μη συλληφθούν.

Αυτό δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της χώρας, Ναγίμπ Μπουκέλε, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει πάνω από 20.000 συλλήψεις συμμοριτών τον τελευταίο μήνα καθώς η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει εκστρατεία κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

«Ως πρόσφατα, τα μέλη των συμμοριών επιδείκνυαν περήφανα τα τατουάζ τους, που τους έδιναν μια θέση, μια ταυτότητα, έναν βαθμό, και χρησίμευαν για να κατατρομοκρατούν τα θύματά τους. Τώρα, καίνε τα σώματά τους για να προσπαθήσουν να τα κρύψουν», ανέφερε ο επικεφαλής του κράτους μέσω Twitter.

Ανέβασε φωτογραφίες τριών φερόμενων ως μελών συμμοριών που μοιάζουν να έχουν εγκαύματα, που δεν έχουν επουλωθεί η επουλώνονται, σε μέρη του δέρματός τους όπου είχαν τατουάζ.

Ένας εξ αυτών, με έγκαυμα σε σχεδόν όλο τον θώρακα, είναι σύμφωνα με την αστυνομία ο Λουίς Αλμπέρτο Σετίνο Μάτα, γνωστός ως «Σαγιαχίν». Άλλοι δύο συλληφθέντες, που εικονίζονται στις φωτογραφίες ο Μπουκέλε, έχουν μικρότερα εγκαύματα στα σημεία όπου είχαν τατουάζ.

@bonddear

Ο Μπουκέλε κήρυξε «πόλεμο» στις συμμορίες έπειτα από ένα βίαιο κύμα 87 φόνων από την 25η ως την 27η Μαρτίου, που αποδόθηκε από την κυβέρνησή του σε μέλη των «μάρας».

Κατά τους αριθμούς των υπηρεσιών επιβολής της τάξης, έχουν συλληφθεί 20.290 μέλη συμμοριών από αστυνομικούς και στρατιωτικούς αφότου άρχισε η ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον των συμμοριών την 26η Μαρτίου. Πρόκειται για αριθμό άνευ προηγουμένου τα τελευταία 30 χρόνια στη μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής με 6,5 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι συμμορίες, οι πιο διαβόητες από τις οποίες είναι Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13) και η Barrio 18, μετρούν κάπου 70.000 μέλη, περίπου τα μισά εκ των οποίων βρίσκονται πλέον στις φυλακές, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ χαίρει υψηλής δημοτικότητας, κυρίως χάρη στις υποσχέσεις του πως θα πατάξει το έγκλημα. Όμως η ροπή του στον αυταρχισμό προκαλεί επικρίσεις από πολιτικούς του αντιπάλους, ΜΚΟ και τη διεθνή κοινότητα, που ερίζουν ότι υπονομεύει τη Δημοκρατία.

Η κυβέρνησή του έχει εξάλλου κατηγορηθεί πως είχε κλείσει στο πρόσφατο παρελθόν συμφωνίες με τις δύο μεγαλύτερες συμμορίες, προσφέροντας σε ηγετικά μέλη τους καλύτερες συνθήκες φυλάκισης, χρήματα και άλλα οφέλη εάν μείωναν τη βία και υποστήριζαν το κόμμα του Μπουκέλε. Ο πρόεδρος και άλλοι αξιωματούχοι έχουν διαψεύσει επανειλημμένα τις κατηγορίες αυτές, παρά τη σειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων στον Τύπο.