Η ακτιβίστρια για το κλίμα Greta Thunberg κατηγόρησε σήμερα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ότι συγκεντρώνει «τους ανθρώπους που τροφοδοτούν περισσότερο την καταστροφή του πλανήτη», κρίνοντας «παράλογο» να τους ακούμε, και ζήτησε τη μαζική άσκηση δημόσιας πίεσης κατά της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Το Νταβός είναι «το μέρος όπου βρίσκονται οι άνθρωποι που τροφοδοτούν περισσότερο την καταστροφή του πλανήτη, οι άνθρωποι που βρίσκονται ακριβώς στην καρδιά της κλιματικής κρίσης, οι άνθρωποι που επενδύουν στην ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, κλπ.», σημείωσε, κατηγορώντας τους ότι βάζουν την «απληστία» και «τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά κέρδη πάνω από τους ανθρώπους και πάνω από τον πλανήτη».
«Δείχνουμε να ακούμε αυτούς περισσότερο από τους ανθρώπους που πραγματικά πλήττονται από την κλιματική κρίση, τους ανθρώπους που ζουν στην πρώτη γραμμή και αυτό μας δείχνει σε ποιο σημείο είναι παράλογη η κατάσταση», υπογράμμισε. «Οι αλλαγές που έχουμε ανάγκη είναι μάλλον απίθανο να έρθουν από μέσα. Πιστεύω περισσότερο ότι θα έρθουν από τη βάση», πρόσθεσε. «Χωρίς μαζική δημόσια πίεση που να προέρχεται απ’έξω (…) θα συνεχίσουν να θυσιάζουν τους ανθρώπους για το δικό τους κέρδος».
I am at the World Economic Forum in Davos. Together with @GretaThunberg , @luisaneubauer and @SumakHelena we wrote an open letter to fossil fuel CEOs. We call on them to end the fossil expansion. Over 850k people have already signed. #ClimateJusticeNow https://t.co/G6fU16wyaM
— Vanessa Nakate (@vanessa_vash) January 18, 2023
Η Σουηδή ακτιβίστρια μετείχε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο περιθώριο της ετήσιας διάσκεψης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, στην Ελβετία, μαζί με άλλες νεαρές ακτιβίστριες για το κλίμα και τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ.
«Η παρουσία μου εδώ είναι σημαντική ένδειξη του γεγονότος ότι θέλω να προσφέρω στον κόσμο», δήλωσε ο Μπιρόλ. «Η κλιματική αλλαγή χρειάζεται να της δώσουμε περισσότερη προσοχή. Δυστυχώς, η προσοχή στην κλιματική αλλαγή φθίνει», σημείωσε, την ώρα που θα έπρεπε να επενδύουμε πολύ περισσότερο στις καθαρές πηγές ενέργειας.
Μαζί με την Greta Thunberg βρίσκονται άλλες τρεις ακτιβίστριες για το κλίμα: η Helena Gualinga από την Αμαζονία του Ισημερινού, η Ουγκαντέζα Vanessa Nakate και η Γερμανίδα Luisa Neubauer. Οι νεαρές ακτιβίστριες έφτασαν στο Νταβός φέρνοντας μαζί τους αίτηση που ξεκίνησε να συγκεντρώνει υπογραφές αυτήν την εβδομάδα. Με αυτήν ζητούν να σταματήσει η εκμετάλλευση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα από τις πολυεθνικές. Η αίτηση είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 870.000 υπογραφές ως χθες, Τετάρτη, το βράδυ.
«Καίγεται το σπίτι μας»
«Θα πρέπει το πετρέλαιο να παραμείνει στη γη», είχε δηλώσει νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η Helena Gualinga σε συνέντευξή της στο AFP. «Προερχόμαστε από διαφορετικά μέρη του κόσμου, αλλά έχουμε την ίδια πρόταση. Αυτή συνίσταται στο αίτημα να πούμε ”αρκετά!”, αρκετά διότι όπως το ‘χουμε ήδη πει αρκετές φορές, χρειαζόμαστε επείγουσα δράση», σημείωσε.
«Αν δεν δράσετε αμέσως, σας προειδοποιούμε ότι οι πολίτες ολόκληρου του κόσμου θα εξετάσουν το ενδεχόμενο της ανάληψης νομικής δράσης για να σας φέρουν ενώπιον των ευθυνών σας. Και θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε σε μεγάλους αριθμούς στους δρόμους», αναφέρεται στην αίτηση.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Thunberg πηγαίνει στο Νταβός στη διάρκεια διάσκεψης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Το 2020 είχε κυρίως σηματοδοτηθεί από την αντιπαράθεσή της με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Έχει έρθει η ώρα να «πανικοβληθούμε» διότι «το σπίτι μας καίγεται», έλεγε ήδη από τότε.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Σουηδή ακτιβίστρια είχε πάει να υποστηρίξει τους διαδηλωτές που αντιτίθενταν στην επέκταση λιγνιτωρυχείου στη δυτική Γερμανία. Αν και η πρωτοβουλία της αυτή της είχε ως αποτέλεσμα την κράτησή της για μερικές ώρες την Τρίτη, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, είχε επίσης και την έκφραση υποστήριξης στο Νταβός από τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και οικολόγο Αλ Γκορ, ο οποίος δήλωσε χθες σύμφωνος με τον αγώνα της.
Το κλίμα είναι βασικό θέμα της συνόδου στο Νταβός φέτος. Χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres ζήτησε τη δίωξη, όπως έγινε με την καπνοβιομηχανία, πετρελαϊκών κολοσσών, επειδή έκρυβαν για χρόνια τις πληροφορίες που διέθεταν για την κλιματική αλλαγή. «Ορισμένοι παραγωγοί ορυκτών πηγών ενέργειας γνώριζαν απολύτως στην δεκαετία του 1970 ότι το βασικό προϊόν τους θα κατέκαιγε τον πλανήτη», είπε ο Guterres από το βήμα του Φόρουμ του Νταβός, καταδικάζοντας το «μεγάλο ψέμα» τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ