Σε βίντεο καταγράφηκε μια πτεροφάλαινα με σκολίωση να κολυμπά στα ανοικτά των ακτών της Ισπανίας.

Η πτεροφάλαινα το δεύτερο μεγαλύτερο είδος φάλαινας μετά τη μπλε φάλαινα, είχε μια διαταραχή της σπονδυλικής στήλης παρόμοια με τη σκολίωση.

Η φάλαινα, που εκτιμάται ότι είχε μήκος περίπου 17 μέτρα και βάρος περίπου 40 τόνους, εξαφανίστηκε στα βάθη της Μεσογείου πριν οι ερευνητές από το Ωκεανογραφικό Ίδρυμα της Βαλένθια (Oceanogràfic València) καταφέρουν να τοποθετήσουν σε αυτήν συσκευή παρακολούθησης.

Τον Ιούλιο του 2019, μια φάλαινα μινκ πιάστηκε στα δίχτυα στην Ολλανδία. Στο ζώο παρατηρήθηκαν σημάδια προβλημάτων στη σπονδυλική στήλη που είχαν προκληθεί από κάποιο είδος τραύματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αντισταθμιστικές καμπύλες στη φάλαινα έδειξαν ισχυρές ομοιότητες στην τρισδιάστατη διαμόρφωση με τις ανθρώπινες παραλλαγές της σκολίωσης.

Τι είναι η σκολίωση και πώς επηρεάζει τα ζώα και τους ανθρώπους;

Η σκολίωση είναι μια μη φυσιολογική πλάγια καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης και διαγιγνώσκεται συχνότερα, στον άνθρωπο, κατά την παιδική ηλικία ή την πρώιμη εφηβεία.

Έχει παρατηρηθεί σε πολλά είδη ζώων, από οικόσιτα κατοικίδια μέχρι ψάρια, ποντίκια, καμηλοπαρδάλεις, ακόμη και φίδια, αλλά οι άνθρωποι είναι το μόνο θηλαστικό που είναι γνωστό ότι αναπτύσσει σκολίωση χωρίς προφανή υποκείμενη αιτία. Αυτή ονομάζεται ιδιοπαθής σκολίωση και είναι ο πιο κοινός τύπος.