«Tα βράδια στα γκέι μπαρ της Νέας Υόρκης οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από ένα μόνο θέμα: την ευλογιά των πιθήκων. Πώς να κλείσεις ραντεβού για εμβόλιο, τη στιγμή που στη μεγαλούπολη η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, ανησυχία για τα συμπτώματα και τους τρόπους μετάδοσης και κυρίως για το στίγμα που επιφέρει και την αναγκαστική απομόνωση των ασθενών επί εβδομάδες».
Αυτο αναφέρει το ρεπορτάζ των New York Times αναφορικά με τον ολοένα και αυξανόμενο σκεπτικισμό της γκέι κοινότητας των ΗΠΑ ως προς τους τρόπους μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων -ειδικά δε, μετά την προ ημερών ανακοίνωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος, αφού πρώτα κήρυξε «παγκόσμιο συναγερμό» για την μεταδοτική νόσο, κατόπιν έβαλε στο «κάδρο» της μετάδοσης του monkeypox τους απανταχού ομοφυλόφιλους, συμβουλεύοντάς τους μάλιστα, επισήμως να «απέχουν για λίγο καιρό από τις αλλεπάλληλες σεξουαλικές επαφές και τις διαρκείς ανταλλαγές ερωτικών συντρόφων» [γιατί, όπως γνωρίζουμε εδώ και χρόνια, φυσικά, πως δεν το είχαμε σκεφτεί αυτό, διαρκείς αντάλλαγες συντρόφων κάνουν ΜΟΝΟ και αποκλειστικά οι γκέι].
«Στις ΗΠΑ, μέχρι την περασμένη Πέμπτη, είχαν καταγραφεί πάνω από 3.000 κρούσματα της νόσου, εκ των οποίων τα 1.140 στη Νέα Υόρκη», συνεχίζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι «η αποτυχημένη κυβερνητική διαχείριση του ιού φέρνει στη μνήμη τα πρώτα χρόνια της επιδημίας του Εϊτζ, την εποχή που ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου αστειευόταν με τον φονικό ιό, που οι εκκλησίες αρνούνταν να κηδεύσουν τα θύματα και που ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν απέφυγε να κάνει δημοσίως οποιαδήποτε αναφορά στην υγειονομική κρίση».
Ο WHO σε κλίμα ομοφοβίας
Εντωμεταξύ, χθες, μετά και τον δεύτερο θάνατο που σημειώθηκε εντός ευρωπαϊκού εδάφους και συγκεκριμένα στην Ισπανία από την ευλογιά των πιθήκων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ ή WHO) προειδοποίησε ότι αναμένει αύξηση του αριθμού των θανάτων από τον ιό.
Ένα δεύτερο άτομο που είχε μολυνθεί με την ευλογιά των πιθήκων πέθανε στην Ισπανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, την επομένη της ανακοίνωσης του πρώτου θανάτου στη χώρα ενός ατόμου που είχε προσβληθεί από αυτόν τον ιό. Ακόμη ένας θάνατος ανακοινώθηκε πριν από μερικές ημέρες στη Βραζιλία.
Αυτά τα τρία περιστατικά αυξάνουν σε οκτώ τον αριθμό των θανάτων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως από τον Μάιο. «Δεδομένης της συνέχισης της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη, περιμένουμε ότι θα υπάρχουν περισσότεροι θάνατοι», δήλωσε σε ανακοίνωση η Κάθριν Σμόλγουντ, υπεύθυνη για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ Ευρώπης.
Ο στόχος πρέπει να είναι «να σταματήσει γρήγορα η μετάδοση του ιού στην Ευρώπη και να πάψει αυτή η πανδημία», τονίζει η Σμόλγουντ, με τον WHO να συμπληρώνει με σχεδόν ασύλληπτη faux ευαισθησία «συμβουλεύουμε τους ομοφυλόφιλους άνδρες, αντί για σεξουαλικές επαφές, να αυνανίζονται ο ένας απέναντι από τον άλλον, σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και δίχως να έρθουν σε επαφή με τυχόν μεταδοτικά δερματικά εξανθήματα».
Στο ίδιο (ελαφρώς και ένα τσικ ομοφοβικό) μήκος κλίματος κινήθηκε προ ημερών και η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), συμβουλεύοντας τον εμβολιασμό για κάποιον που «έχει πολλούς συντρόφους, συμμετέχει σε ομαδικό σεξ ή πηγαίνει σε χώρους σεξουαλικής συνεύρεσης στις εγκαταστάσεις» καθώς, σύμφωνα με την Υπηρεσία, τα «δεδομένα δείχνουν υψηλότερα επίπεδα μετάδοσης εντός, αλλά όχι αποκλειστικά, των σεξουαλικών δικτύων ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και άλλων ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες».
Και φυσικά μπήκε και άλλο νερό στο αυλάκι της παραφιλολογίας: ένας κορυφαίος σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περιέγραψε το πρωτοφανές ξέσπασμα της σπάνιας νόσου της ευλογιάς των πιθήκων στις ανεπτυγμένες χώρες ως «ένα γεγονός που μπορεί να εξηγείται από την επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά σε δύο πρόσφατες μαζικές εκδηλώσεις στην Ευρώπη».
Σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο Δρ. Ντέιβιντ Χέιμαν, πρώην επικεφαλής του τμήματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, είπε ότι η κύρια θεωρία που μπορεί να εξηγεί την εξάπλωση της νόσου είναι η σεξουαλική μετάδοση μεταξύ ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών σε δύο ρέιβ πάρτι που έγιναν στην Ισπανία και το Βέλγιο.
«Καμία σχέση με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα»
«Πρέπει να βοηθήσουμε το κοινό να κατανοήσει πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η ασθένεια. Συνήθως είναι μια ήπια, αυτοπεριοριζόμενη ασθένεια που υποχωρεί μόνη της μέσα σε λίγες εβδομάδες και δεν εξαπλώνεται τόσο εύκολα. Πρέπει να καθησυχάσουμε το κοινό ότι δεν πρόκειται για μια νέα ασθένεια. Οι επιστήμονες την έχουν μελετήσει εδώ και χρόνια και έχουν καλή κατανόηση του τρόπου εξάπλωσής της και των συνεπειών της στην υγεία», αναφέρει το The Conversation, προσθέτοντας εμφατικά και αναφέροντας ένα ιατρικό άρθρο ότι «πρέπει να γίνει σαφές ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν έχει να κάνει με την σεξουαλικότητα. Δεν είναι μία ασθένεια των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες. Οι άνθρωποι τείνουν να μολύνονται μέσω στενής σωματικής επαφής και δεν χρειάζεται να είναι σεξουαλικής φύσης».
Tέταρτος ασθενής θεραπεύτηκε πλήρως από τον ιό του HIV
Την ίδια στιγμή, ένας 66χρονος, ο οποίος είχε μολυνθεί το 1980 από τον ιό του HIV που προκαλεί AIDS, φαίνεται ότι έχει θεραπευτεί, μετά από ειδική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε για την αντιμετώπιση της λευχαιμίας. Πρόκειται για το τέταρτο περιστατικό στην ιστορία, στο οποίο εξαφανίζεται πλήρως ο ιός HIV. Σύμφωνα με το BBC, ο 66χρονος έκανε μεταμόσχευση μυελού των οστών, ως μέρος της θεραπείας που έκανε για τη λευχαιμία, και το μόσχευμα προερχόταν από άτομο το οποίο έχει ανοσία στον ιό του HIV.
«Οταν διαγνώστηκα με HIV το 1988, νόμιζα ότι υπέγραφα τη θανατική μου ποινή. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ζούσα μέχρι τη μέρα που δεν θα έχω πλέον HIV», δήλωσε ο 66χρονος, ο οποίος δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του.
Ο ασθενής είχε σταμάτησε πριν από τρία χρόνια να λαμβάνει τα φάρμακα για τον HIV, λόγω της θεραπείας που υποβαλλόταν για την αντιμετώπιση της λευχαιμίας. Οι γιατροί είχαν παρακολουθήσει στενά τον ασθενή μετά τη μεταμόσχευση και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του HIV έγιναν μην ανιχνεύσιμα στον οργανισμό του. Πλέον, ο ιός δεν ανιχνεύεται στον οργανισμό του εδώ και 17 μήνες. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που ο HIV βρίσκεται σε ύφεση και δεν χρειάζεται για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια να λαμβάνει συστηματικά την αντιρετροϊκή αγωγή του», δήλωσε η δρ Ζάνα Ντίκτερ, λοιμωξιολόγος στο Εθνικό Ιατρικό Κέντρο της Καλιφόρνιας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών δεν πρόκειται να φέρουν την επανάσταση στη θεραπεία του HIV για τους 38 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν τον ιό σε όλο τον κόσμο. «Πρόκειται για μία πολύπλοκη διαδικασία με πολλές ενδεχόμενες παρενέργειες. Αυτό την κάνει να μην είναι κατάλληλη για τους περισσότερους ανθρώπους που ζουν με HIV», εξηγεί η δρ Ντίκτερ.
Ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) προκαλεί βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αν η νόσος εξελιχθεί, μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη AIDS, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο.