Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Κέντρο Αγωγής Υγείας (BZgA) της Γερμανίας, το ποσοστό κατανάλωσης της κάνναβης από νεαρούς ενήλικες αυξήθηκε το καλοκαίρι του 2022 – και αυτό δεν αφορά μόνο τη χρήση στα πλαίσια δοκιμής, αλλά και της εντατικής κατανάλωσης. Το 2021 περίπου 1 στους 8 άνδρες ηλικίας μεταξύ 18-25 ετών ανέφερε πως έκανε τακτική χρήση κάνναβης, ενώ το 2008 ήταν 1 στους 20. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, περίπου 4 εκατομμύρια ενήλικες στην Γερμανία αυτή την στιγμή καταναλώνουν συστηματικά κάνναβη.
Στα σχέδια του υπουργείου Υγείας συμπεριλαμβάνεται η αποποινικοποίηση της αγοράς και κατοχής έως 20 γραμμαρίων κάνναβης από την ηλικία των 18 ετών, ενώ θα επιτρέπεται η καλλιέργεια έως και δύο φυτών κάνναβης για προσωπική χρήση. Η ποσότητα της ουσίας THC στα πλαίσια της νομιμοποιημένης κάνναβης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 15%. Για την ώρα το νομικό πλαίσιο περί κάνναβης απαγορεύει το εμπόριο του φυτού.
Σε περίπτωση κατοχής μια μικρής ποσότητας που προορίζεται μόνο για προσωπική χρήση η εισαγγελία μπορεί να μην αποφασίσει την ποινική δίωξη του χρήστη, ενώ το ανώτατο όριο κατοχής εξαρτάται από το κάθε κρατίδιο ξεχωριστά. Οδηγοί αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών θα πρέπει να είναι ωστόσο ακόμη πιο προσεκτικοί, καθώς όποιος «πιαστεί» να οδηγεί υπό την επήρεια κάνναβης, του αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης. Στην περίπτωση αυτή μάλιστα δεν υπάρχει οριακή τιμή, σε αντίθεση με το αλκοόλ.
Οι υποστηρικτές της κάνναβης θεωρούν πως πρόκειται για ένα φαρμακευτικό φυτό, ενώ όσοι τάσσονται κατά της χρήσης, υποστηρίζουν πως η κατανάλωση μπορεί να οδήσει σε ψυχώσεις. Η χρήση κάνναβης είναι ακόμη συχνά συνυφασμένη με τα λεγόμενα «σκληρά» ναρκωτικά, ενώ στο μέλλον θα είναι δυνατή η περιορισμένη χρήση της χωρίς νομικές συνέπειες.
Το φυτό της κάνναβης είναι εύκολο να αναπτυχθεί σε όλες τις κλιματικές ζώνες χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Στην Ευρώπη είθισται να καλλιεργείται συνήθως σε εσωτερικούς χώρους λόγω της μεγαλύτερης απόδοσης της ουσίας ΤHC που προκαλεί ψυχοδραστικές μεταβολές στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η παράνομη καλλιέργεια ωστόσο δεν πρέπει να συγχέεται με τη βιομηχανική χρήση του φυτού κάνναβης, η οποία επιτρέπεται στην Γερμανία από το 1999 και έχει μέγιστη περιεκτικότητα της ουσίας ΤHC μόλις 0,2%.
Το τσιγάρο με κάνναβη φέρει παραδοσιακά και αρκετές «λαϊκές» ονομασίες – οι νέοι στη Γερμανια χρησιμοποιούν συχνά τον όρο «”bubatz”. Οι κίνδυνοι που ενέχει η κατανάλωση μαριχουάνας είναι σε συνάρτηση με τις χημικές ενώσεις. Το φυτό κάνναβης έχει άλλωστε πάνω από 60 ενεργά συστατικά: Ενώ το THC είναι η πιο ψυχοδραστική ουσία, η κανναβιδιόλη, γνωστή και ως CBD, λέγεται πως μεταξύ άλλων έχει ηρεμιστική και αντιφλεγμονώδη δράση. Τα τελευταία χρόνια το συγκεκριμένο συστατικό έχει γίνει μάλιστα ιδιαίτερα δημοφιλές – πλέον χρησιμοποιείται σε κρέμες προσώπου και σώματος, έλαια, ή ακόμη και κάψουλες. Σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής Ένωσης Ύπνου (National Sleep Foundation) η ουσία CBD μπορεί να βοηθήσει άτομα με προβλήματα αϋπνίας.
Μία αναδρομή στην ιστορία της κάνναβης
Το φυτό κάνναβης κρύβει μία μακρά ιστορία. Συγκεκριμένα στην Κίνα χρησιμοποιούταν για φαρμακευτικούς σκοπούς ήδη πριν από 6.000 χρόνια. Η ιατρική χρήση του έχει τις ρίζες της στην Ινδία και τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Τον 20ο αιώνα η κατάσταση άλλαξε σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς άρχισε να απαγορεύεται η χρήση της. Το γερμανικό Ράιχσταγκ ψήφισε το 1929 νόμο που συμπεριλάμβανε τον έλεγχο της κάνναβης, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη το 1961 υπέγραψαν μια συμφωνία που αποτελεί την βάση για τις περισσότερες εθνικές νομοθεσίες με τίτλο: «Ενιαία Σύμβαση για τα Ναρκωτικά», η οποία θέτει τους ίδιους περιορισμούς στη χρήση κάνναβης με τη χρήση ηρωίνης. Το 1971 ο ομοσπονδιακός νόμος περί Ναρκωτικών αντικατέστησε τον νόμο περί οπίου στη Γερμανία.
Από 1ης Φεβρουαρίου 1998 η καθαρή ουσία THC είναι διαθέσιμη για ιατρικούς σκοπούς στην Γερμανία, ενώ από το 2011 τα προϊόντα κάνναβης για την παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων είναι πλέον εμπορεύσιμα. Επιπλέον, από τότε τα έτοιμα φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν κάνναβη απαιτούν ιατρική συνταγή.
Η φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα
Η χρήση της κάνναβης στην Ελλάδα είναι παράνομη για ψυχαγωγικούς σκοπούς.
Τον Ιούλιο του 2016 η ελληνική κυβέρνηση σχημάτισε ομάδα εργασίας για να εκτιμήσει τις δυνατότητες που παρείχε η χρήση της ιατρικής κάνναβης και τον Ιούνιο του 2017, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε ότι εξεδόθη κοινή υπουργική απόφαση σχετικά με τη νομιμότητα της ιατρικής κάνναβης. Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλώνοντας ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι νόμιμη για τους ασθενείς με ιατρική συνταγή. Το Μάρτιο του 2018, το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που επιτρέπει την καλλιέργεια και παραγωγή της ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα.
Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της ναυτίας ή/και των εμέτων από τη χορήγηση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, η αντιμετώπιση του νευροπαθητικού πόνου, του καρκινικού πόνου που επιμένει πάνω από τρεις μήνες και δεν ανταποκρίνεται σε άλλες θεραπείες και η αντιμετώπιση της σπαστικότητας και του πόνου σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι οι επιτρεπόμενες ιατρικές θεραπευτικές χρήσεις της κάνναβης. Ωστόσο, εξετάζεται η επέκταση της χορήγησης της φαρμακευτικής κάνναβης και σε άλλες περιπτώσεις.
Στο τέλος του 2022 αναμένεται να παραχθούν τα πρώτα τελικά προϊόντα – σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης από το εργοστάσιο της TIKUN Europe στον νομό Κορινθίας, η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε τον Ιούλιο. Πρόκειται για την πρώτη μονάδα παραγωγής σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα, ενώ θα αποτελεί τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία κάνναβης στην Ευρώπη. Μάλιστα, η χορήγηση της ενιαίας έγκρισης και εγκατάστασης λειτουργίας για δέκα χρόνια στην TIKUN OLAM Ελλάδος δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 2 Ιουνίου.
Εχθές, σύμφωνα με τις αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δύο νέες επενδύσεις που αφορούν στη φαρμακευτική κάνναβη εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό νόμο. Πρόκειται για την WCM CANNA MEDICA και την IAMA HERBS & OILS.
Η «IAMA HERBS & OILS IKE» θα δημιουργήσει νέα μονάδα παραγωγής εκχυλισμάτων και αποσταγμάτων βιομηχανικής κάνναβης και άλλων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην ΒΙΠΕ Τρίπολης.
Πηγή: DW Greece, Καθημερινή, Πρώτο Θέμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Wikipedia