Ένα μικρό αγοράκι κατόρθωσε να παρεισφρήσει στο Λευκό Οίκο, παραβιάζοντας την περίφραξη στο βόρειο τμήμα του, προτού απομακρυνθεί από άνδρες της Μυστικής Υπηρεσίας, αναφέρει το ΑΠΕ.
Οι φρουροί «βρέθηκαν αντιμέτωποι στο βόρειο τμήμα της περίφραξης του Λευκού Οίκου με έναν “περίεργο” νεαρό επισκέπτη, ο οποίος παρείσφρησε για λίγο στον προαύλιο χώρο» της προεδρικής κατοικίας, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που αναδημοσιεύουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
«Τα συστήματα ασφαλείας του Λευκού Οίκου ενεργοποιήθηκαν, προκαλώντας την κινητοποίηση της Μυστικής Υπηρεσίας. Το νήπιο παραδόθηκε γρήγορα στους γονείς του», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ Άντονι Γκουλιέλμι.
Η βόρεια πτέρυγα του προαύλιου χώρου του Λευκού Οίκου αποκλείστηκε για λίγη ώρα έως ότου ο μικρός εισβολέας – ένα αγοράκι περίπου 2-4 ετών, το οποίο φορούσε πάνα – απομακρυνθεί από τους φρουρούς και δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις από τους γονείς του.
Ο Λευκός Οίκος (White House) στην Ουάσινγκτον είναι η κατοικία και ο χώρος εργασίας του Προέδρου και του Αντιπρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Βρίσκεται στην 1600 Pennsylvania Avenue και έλαβε το όνομά του το 1901 λόγω του λευκού χρώματος του εξωτερικού του.
Τοποθεσία και οικοδόμηση του Λευκού Οίκου
Η τοποθεσία του Λευκού Οίκου επιλέχτηκε από τον Πρόεδρο Τζωρτζ Ουάσινγκτον και τον αρχιτέκτονα και μηχανικό Πιερ Λ’ Ανφάν. Αρχιτέκτονας του κτιρίου ήταν ο Ιρλανδός Τζέιμς Χόμπαν και τα έργα άρχισαν στις 13 Οκτωβρίου 1792 όπου τέθηκε ο θεμέλιος λίθος παρουσία του Τζ. Ουάσινγκτον. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του είναι ο Αναγεννησιακός. Οι πύλες του μεγάρου κοσμούνται με κίονες ελληνικού ιωνικού ρυθμού. Η ημερομηνία αυτή είναι συγχρόνως και η ημερομηνία ιδρύσεως της νέας πρωτεύουσας. Πρώτος κάτοικος του Λευκού Οίκου έγινε την 1η Νοεμβρίου του 1800 ο δεύτερος πρόεδρος των Η.Π.Α., Τζον Άνταμς με τη σύζυγό του.
Το 1812 υπέστη σοβαρές ζημιές από βρετανικά στρατεύματα κατά την διάρκεια του πολέμου του 1812. Την μερική ανοικοδόμηση του κτηρίου, με κλασικιστικό ύφος, ανέλαβε το 1819 ξανά ο Τζέιμς Χόμπαν. Οι υπάρχουσες ζημιές από την φωτιά καλύφθηκαν με άσπρο χρώμα. Το 1901 υπό την κυβέρνηση του Θεόδωρου Ρούσβελτ πραγματοποιήθηκαν πολλές βελτιώσεις για την εξυγίανση του κτιρίου, οπότε και χτίστηκε η δυτική πτέρυγα. Το προεδρικό δωμάτιο εργασίας (οβάλ γραφείο, αγγλ. oval office) χτίστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Ουίλλιαμ Χάουαρντ Ταφτ. Στις 24 Δεκεμβρίου 1929 η δυτική πτέρυγα καταστράφηκε από πυρκαγιά.
Για την οικοδόμηση του Λευκού Οίκου χρησιμοποιήθηκαν κυρίως ψαμμίτης από το γερμανικό Ομπερνκίρχεν και μάρμαρο από το κροατικό νησί Μπρατς. Από την ανοικοδόμηση και μετά ο ψαμμίτης βάφεται μέχρι σήμερα με άσπρο χρώμα.
Τα χαρακτηριστικά του Λευκού Οίκου
Ο Λευκός Οίκος είναι διώροφο μέγαρο με υπόγειο, έχει συνολικά 132 δωμάτια, 35 μπάνια, 412 πόρτες, 147 παράθυρα, 8 σκάλες, 3 ανελκυστήρες, πισίνα, γήπεδο του τένις, μια αίθουσα μπόουλινγκ και μια αίθουσα κινηματογράφου. Κατά μήκος του διαδρόμου του υπογείου φέρονται οι προσωπογραφίες των “Πρώτων Κυριών” των ΗΠΑ.
Μια μεγάλη κλίμακα οδηγεί στο Ισόγειο και την Ανατολική Αίθουσα όπου είναι πλούσια διακοσμημένη με ενθέματα σε χρυσό και λευκό χρώμα. Στην αίθουσα αυτή γίνονται οι επίσημες υποδοχές. Κυριότερες άλλες αίθουσες είναι η Γαλάζια,η Πράσινη, η Κόκκινη, που τα ονόματά τους οφείλονται στο χρώμα που είναι μόνιμα βαμμένες. Άλλη αίθουσα είναι η αίθουσα γευμάτων της οποίας οι τοίχοι φέρουν σκούρες δρύινες επενδύσεις και είναι στολισμένοι με κεφαλές θηραμάτων. Το δεύτερο πάτωμα, πρώτος όροφος, χρησιμοποιείται ως η κύρια κατοικία του προεδρικού ζεύγους. Κύριο δωμάτιο είναι το “οβάλ γραφείο” όπου είναι και το επίσημο γραφείο του Προέδρου. Στην πραγματικότητα είναι ημικυκλικό αλλά λέγεται “οβάλ”. Το όλο οικοδόμημα περιβάλλεται με εκτάσεις χλόης και δένδρων, στο χώρο των οποίων γίνονται και επίσημες υπαίθριες ανακοινώσεις.
Όλοι οι πρόεδροι εκτός από τον Τζωρτζ Ουάσινγκτον κατοίκησαν εκεί. Μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν δυνατό για τον κάθε πολίτη να επισκεφτεί τον Πρόεδρο δίχως μεγάλα προβλήματα. Από τότε όμως στο κοινό απαγορεύεται γενικώς η είσοδος για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, το κοινό μπορεί να επισκεφτεί ορισμένα τμήματα του Λευκού Οίκου σε ομάδες, ορισμένες ώρες και ημέρες, συνοδευόμενο από ξεναγό.
Κυκλοφορούν φήμες ότι κάτω από το γρασίδι στα νότια του οικοπέδου βρίσκεται σε βάθος οκτώ με δέκα πατώματα μυστικό υπόγειο προεδρικό καταφύγιο.
Από τα πρώτα χρόνια μετά το χτίσιμό του, ο Λευκός Οίκος ήταν ανοιχτό στο κοινό για εορταστικές συγκεντρώσεις ή/και επίσκεψη-ξενάγηση. Έπειτα από την επίθεση στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, ο χώρος κλείστηκε. Από το 2003 μέχρι σήμερα επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε άτομα που έχουν περάσει από ερευνητικό έλεγχο και που έχουν κανονίσει την επίσκεψή τους τουλάχιστον ένα μήνα εκ των προτέρων, κάνοντας αίτηση στους Αντιπροσώπους τους στο Κογκρέσο.
Ο Λευκός Οίκος για τους Αμερικανούς έχει διττή σημασία, αφενός ως ενθύμιο της εθνικής του κληρονομιάς, αφού η ιστορία του είναι συνυφασμένη με τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης των ΗΠΑ, αφετέρου συμβολίζει τα ιδεώδη και τις αρχές του αμερικανικού Έθνους, ως επίσημη κατοικία του ανώτατου εκτελεστικού οργάνου της αμερικανικής Ομοσπονδίας. Ο Λευκός Οίκος απεικονίζεται στο αμερικανικό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων