Μια καινούργια «μαύρη αγορά» ευδοκιμεί τα τελευταία χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Νεαρά ανήλικα άτομα, ακόμη και παιδιά κάτω των 15 ετών, δουλεύουν παράνομα ως διανομείς έτοιμου φαγητού. «Πρόκειται για ένα επάγγελμα που, αν το ‘κυνηγήσεις’, μπορεί να σου φέρει μέχρι και 250 ευρώ ημερήσιως», τονίζουν με νόημα όσοι γνωρίζουν.
Όπως επισημαίνει το BBC, που έκανε την σχετική έρευνα, είναι υποχρεωτικό από το νόμο οι διανομείς που εργάζονται για τις μεγάλες εταιρείες παράδοσης έτοιμου φαγητού, να είναι ενήλικοι, να έχουν λευκό ποινικό μητρώο και να τους επιτρέπεται η εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σχεδόν όλες οι εταιρείες διατυμπανίζουν ότι πραγματοποιούν αυτούς τους ελέγχους πριν αδειοδοτήσουν τον εκάστοτε διανομέα τους. Αυτό όμως που συμβαίνει είναι ότι ο νόμος επιτρέπει στον διανομέα να «δανείσει» σε όποιον θέλει την άδεια του. Στην περίπτωση αυτή, η ευθύνη για το ποιος θα κάνει την μεταφορά του φαγητού δεν βαρύνει την εταιρεία, αλλά αυτόν που πήρε την άδεια. «Έτσι το σύστημα είναι ανοικτό για κατάχρηση», τονίζεται στο ρεπορτάζ του BBC.
Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια όταν οι γονείς του 17χρόνου Λέο, που έχασε τη ζωή του ενώ έτρεχε να προλάβει την διανομή φαγητού με την μοτοσυκλέτα του, αποκάλυψαν ότι ο γιος τους από τα 15 του έκανε αυτή τη δουλειά. Η οικογένειά του αποφάσισε να μιλήσει καθώς αισθάνεται ότι οι ευθύνες των εταιρειών, αλλά και του κράτους εξαιτίας του νομικού κενού, είναι τεράστιες. Ζήτησε όμως να μην αποκαλυφθεί το επώνυμό της, καθώς ανησυχεί για την αντίδραση των διανομέων στην περιοχή τους. «Ο Λέο ήθελε να γίνει εκατομμυριούχος. Και έκανε ό,τι χρειαζόταν. Ήθελε απλώς να κερδίσει χρήματα, δουλεύοντας σκληρά», λέει ο πατριός του, ο Πάτρικ. Η μητέρα του, η Πρέτα, επισημαίνει πως μια τέτοια δουλειά είναι πολύ ελκυστική για κάθε έφηβο. «Κερδίζουν πολλά χρήματα και δεν θέλουν να σταματήσουν. Εκατόν πενήντα με 250 ευρώ την ημέρα, είναι πολλά χρήματα», τονίζει με νόημα η Πρέτα. Στο πλαίσιο της έρευνάς του, το BBC ανακάλυψε κατόχους λογαριασμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης να πωλούν ή νοικιάζουν άδειες διανομέων ακόμη και σε ανήλικες.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών, που διενεργούν τους σχετικούς ελέγχους, μόνο φέτος έχουν καταγράψει 381 παραβάσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, με διανομείς οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα να εργαστούν. Όλοι τους έχουν συλληφθεί.