Αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις στο Ισραήλ- μεταξύ άλλων και από τις ΗΠΑ- προκειμένου η χώρα να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους αμάχους στη Γάζα, καθώς αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός και εντείνονται οι μάχες κοντά στα νοσοκομεία.

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας ξεπέρασε τους 11.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Στο μεταξύ, χθες το Ισραήλ αναθεώρησε προς τα κάτω τον τραγικό απολογισμό από την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Συνολικά σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι- όχι 1.400 όπως ήταν εκτίμηση έως τώρα- σε αυτή τη συντονισμένη επίθεση, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών.

Αυτή η αναθεώρηση του τραγικού απολογισμού οφείλεται στο γεγονός «ότι υπήρχαν πολλά πτώματα που δεν είχαν ταυτοποιηθεί και τώρα πιστεύουμε ότι κάποια από αυτά είναι τρομοκρατών», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Χθες, ο Άντονι Μπλίνκεν σχολίασε πως «υπερβολικά πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, υπερβολικά πολλοί υποφέρουν τις τελευταίες εβδομάδες». Παράλληλα όμως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Ουάσιγκτον στην εκστρατεία του Ισραήλ για να διασφαλίσει ότι η Λωρίδα της Γάζας δεν χρησιμοποιείται πλέον ως «βάση τρομοκρατίας».

Αλλά και ο Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στο BBC, τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να σκοτώνει αμάχους στη Γάζα. «Μωρά, γυναίκες, ηλικιωμένοι βομβαρδίζονται και σκοτώνονται» και για αυτό δεν υπάρχει «καμιά δικαιολογία» και «καμιά νομιμοποίηση», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Απαντώντας στις επικρίσεις και τις πιέσεις, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε πως οι παγκόσμιοι ηγέτες θα έπρεπε να καταδικάζουν τη Χαμάς και όχι το Ισραήλ. «Τα εγκλήματα που διαπράττει σήμερα η Χαμάς στη Γάζα, αύριο θα διαπραχθούν στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο», ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Το βράδυ της Παρασκευής οι μάχες εντάθηκαν κοντά στα κατάμεστα νοσοκομεία της πόλης της Γάζας, που σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους χτυπήθηκαν από εκρήξεις και πυρά.

«Το Ισραήλ εξαπολύει τώρα έναν πόλεμο εναντίον των νοσοκομείων της Γάζας», είπε ο Μοχάμαντ Αμπού Σελμέγιαχ, διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Σίφα. Αργότερα δήλωσε ότι τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πλήγματα στο σχολείο Αλ- Μπουράκ της πόλης της Γάζας, όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι μετά την καταστροφή των σπιτιών τους.

«Ισραηλινά άρματα μάχης πολιορκούν τέσσερα νοσοκομεία στο δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας», ανέφερε χθες το υπουργείο Υγείας του θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς. Επίσης, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε πως Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ χθες εναντίον του νοσοκομείου Αλ Κουντς.

Το Ισραήλ υποστηρίζει πως υποδομές και όπλα της Χαμάς βρίσκονται σε τούνελ κάτω από νοσοκομεία, κάτι που αρνείται η οργάνωση.

Το σύστημα Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας «έχει γονατίσει», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας πως πλέον δεν λειτουργούν τα μισά από τα 36 νοσοκομεία του θύλακα.

«Είναι αδύνατο να περιγραφεί η κατάσταση στο πεδίο: διάδρομοι νοσοκομείων στους οποίους στοιβάζονται τραυματίες, άρρωστοι κι άνθρωποι που ψυχορραγούν» ενώ «δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν προσφύγει στα νοσοκομεία» για να προστατευθούν, είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Έχουν καταγραφεί «περισσότερες από 250 επιθέσεις» στον τομέα της υγείας (νοσοκομεία, κλινικές, ασθενοφόρα, ασθενείς, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό) στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη από το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, υπογράμμισε.

«Ο καλύτερος τρόπος για να υποστηριχθούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στη Λωρίδα της Γάζας και οι άνθρωποι που υπηρετούν είναι να τους δοθούν τα μέσα που έχουν ανάγκη για να προσφέρουν περίθαλψη: φάρμακα, ιατρικός εξοπλισμός και καύσιμα για τις γεννήτριες των νοσοκομείων», πρόσθεσε, ζητώντας να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει στον πολιορκημένο θύλακα αλλά και να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

«Καταλαβαίνω τι ζουν τα παιδιά στη Γάζα, διότι πέρασα τα ίδια όταν ήμουν παιδί», πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, που κατάγεται από την πολιτεία Τιγκράι της Αιθιοπίας. «Ο ήχος πυρών κι ο συριγμός των οβίδων στον αέρα, η μυρωδιά του καπνού αφού χτυπήσουν, τα τροχιοδεικτικά μέσα στη νύχτα, ο φόβος, ο πόνος», περιέγραψε και ξέσπασε κατά του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Θεωρώ εδώ και καιρό πως το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν εκπληρώνει πλέον τον ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε», δηλαδή την υπεράσπιση «της ειρήνης και της ασφάλειας» σε παγκόσμια κλίμακα, υπογράμμισε. Σήμερα διεξάγεται στη Σαουδική Αραβία έκτακτη σύνοδος για τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς. Στο Ριάντ θα συνεδριάσουν ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, από κοινού, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Η απόφαση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει «μια ενοποιημένη συλλογική θέση που να εκφράζει την κοινή αραβική και μουσουλμανική βούληση σχετικά με τα επικίνδυνα και χωρίς προηγούμενο γεγονότα που παρατηρούνται στη Γάζα και στα παλαιστινιακά εδάφη», μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων.