Οι ΗΠΑ υποστήριξαν πως η Ρωσία εκτόξευσε το περιβόητο διαστημικό της όπλο, το οποίο είναι ικανό, όπως αναφέρουν, να προκαλέσει δυσλειτουργίες σε δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη.
«Η Ρωσία εκτόξευσε έναν δορυφόρο σε χαμηλή τροχιά της Γης που εκτιμούμε ότι είναι πιθανόν ένα διαστημικό όπλο», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, προσθέτοντας ότι ο ρωσικός «δορυφόρος – όπλο» εστάλη «στην ίδια τροχιά με έναν δορυφόρο της αμερικανικής κυβέρνησης».
Σύμφωνα πάντα με τις ΗΠΑ, την περασμένη Πέμπτη, από το Πλεσέτσκ της Ρωσίας, περίπου 800 χλμ βόρεια της Μόσχας, εκτοξεύτηκε ένας πύραυλος Soyuz, ο οποίος έθεσε σε τροχιά γύρω από τη Γη τουλάχιστον εννέα δορυφόρους. Μεταξύ αυτών ήταν και το COSMOS 2576, που κατά την Ουάσιγκτον είναι ένα στρατιωτικού τύπου διαστημικό σκάφος.
Σχολιάζοντας τις αμερικανικές αναφορές, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ τις διέψευσε, λέγοντας ότι η Μόσχα αντιτίθεται στην ανάπτυξη όπλων σε τροχιά. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να απαντήσουμε σε ψευδείς ειδήσεις από την Ουάσιγκτον», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία ενήργησε πλήρως σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. «Δεν παραβιάζουμε τίποτα. Έχουμε υποστηρίξει επανειλημμένα την απαγόρευση της ανάπτυξης οποιουδήποτε όπλου στο διάστημα», είπε.
Ο Πόλεμος του Διαστήματος
Οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ αντανακλούν τον πολεμικό ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, ο οποίος “εκτοξεύεται” πλέον και στο διάστημα. Οι χώρες εξετάζουν διάφορα σχέδια για την υπεράσπιση των δορυφόρων τους, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για ένα πλήθος τομέων, όπως οι σύγχρονες επικοινωνίες, η οικονομία, τα δίκτυα γεωεντοπισμού, οι μετεωρολογικές προβλέψεις και ασφαλώς η κατασκοπεία.
Το πλήγμα σε δορυφόρους δεν σημαίνει υποχρεωτικά πως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με συμβατικό τρόπο, όπως για παράδειγμα έναν πύραυλο. Ένα «διαστημικό όπλο» θα μπορούσε εναλλακτικά να προκαλέσει “τύφλωση” στους δορυφόρους, “βομβαρδίζοντας” με λέιζερ τους οπτικούς αισθητήρες.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα φέτος, αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ενημερώσει πως η Ρωσία αναπτύσσει ένα «αντιδορυφορικό» όπλο, μια πληροφορία που προκάλεσε συναγερμό, εξαιτίας των τρομακτικών επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχουν τα πλήγματα σε δορυφόρους.
Οι προσπάθειες για μια επίτευξη συμφωνίας στα Ηνωμένα Έθνη ώστε να αποτραπεί η ανάπτυξη όπλων στο διάστημα συνεχίζονται, ωστόσο επί του παρόντος Ρωσία και Κίνα μπλοκάρουν το δυτικό ρυθμιστικό σχέδιο, ενώ τη Δευτέρα καταψηφίστηκε μια αντιπρόταση που κατέθεσε η Μόσχα.
Οι διαστημικές απειλές έχουν ενταθεί ύστερα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρωσία διατηρεί απόλυτη μυστικότητα για τις διαστημικές δραστηριότητές της και το παρελθόν έχει απειλήσει ακόμη και να “χτυπήσει” δορυφόρους που υποστηρίζουν την ουκρανική άμυνα, όπως το Starlink του SpaceX, ένα δίκτυο πολλών δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά της Γης που παρέχει υπηρεσίες διαδικτύου.
Σε κάθε περίπτωση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Φεβρουάριο τόνισε ότι η Μόσχα δεν είχε καμία πρόθεση να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο διάστημα, επιμένοντας ότι η χώρα του έχει αναπτύξει μόνο διαστημικές δυνατότητες παρόμοιες με αυτές των ΗΠΑ. Σε αυτό φαίνεται πως συμφωνούν και αμερικανοί αξιωματούχοι, υπογραμμίζοντας, μέσω διαρροών, πως -τουλάχιστον- στην παρούσα φάση η Ρωσία δεν έχει εκτοξεύσει κάποιο πυρηνικό όπλο στο διάστημα.
Από την άλλη, μια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα το περασμένο έτος από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, υποστήριζε πως η Ρωσία αναπτύσσει μια σειρά αντιδορυφορικών όπλων (ASAT), όχι πυρηνικών, συμπεριλαμβανομένου και ενός πυραύλου, που δοκιμάστηκε επιτυχώς εναντίον ενός ανενεργού δορυφόρου της σοβιετικής εποχής τον Νοέμβριο του 2021.
Πηγή: iEidiseis