Μπαράζ ρουκετών έπληξαν θέσεις του στρατού στο βόρειο τμήμα της Μιανμάρ τα ξημερώματα μιας ημέρας του Οκτωβρίου του 2023: αυτή ήταν η έναρξη της επίθεσης των ανταρτών, η οποία συνεχίζεται και φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τη χούντα για πρώτη φορά τρία χρόνια μετά το πραξικόπημα στη χώρα.

Στις 27 Οκτωβρίου στην πολιτεία Σαν, ένας συνασπισμός ένοπλων εθνοτικών ομάδων ξεκίνησε πρωτοφανή επίθεση εναντίον της χούντας, με την ονομασία «επιχείρηση 1027».

Μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021 ο Τατμαντάου, ο στρατός της Μιανμάρ, μάχεται εναντίον δεκάδων ένοπλων ομάδων στις οποίες εντάχθηκαν νέοι φιλοδημοκρατικοί αντάρτες που έχουν πάρει τα όπλα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η Συμμαχία της Αδελφότητας, στην οποία συμμετέχουν τρεις ισχυρές ένοπλες εθνοτικές ομάδες, παρέμενε στο περιθώριο. Τα πράγματα όμως άλλαξαν στα τέλη Οκτωβρίου, όταν ο Στρατός του Αρακάν (ΑΑ), η Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία της Μιανμάρ (MNDAA) και ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης Τάανγκ (TNLA) αποφάσισαν να εκμεταλλευθούν την αποδυνάμωση του τακτικού στρατού και να ξεκινήσουν εκ νέου έναν πόλεμο που διαρκεί δεκαετίες για τον έλεγχο περιοχών και πόρων.

Εξοπλισμένοι με αυτοσχέδιες βόμβες που εκτοξεύουν με μη στρατιωτικά drone τα οποία έχουν τροποποιήσει, αυτοί οι μαχητές σημειώνουν τη μία νίκη μετά την άλλη, καταλαμβάνοντας πόλεις και στρατιωτικές βάσεις, όπως και στρατηγικής σημασίας οδικούς άξονες, κυρίως για το εμπόριο με την Κίνα.

Χαμηλό ηθικό

Η επιτυχία της επιχείρησης 1027 έχει φέρει στην επιφάνεια διαφωνίες στο εσωτερικό της χούντας, έχει προκαλέσει μαζικές λιποταξίες στρατιωτών που καταφεύγουν κατά χιλιάδες στην Ινδία και την Κίνα και έχει προκαλέσει πρωτοφανείς δημόσιες επικρίσεις από υποστηρικτές του στρατιωτικού καθεστώτος.

«Η χούντα δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο αδύναμη», εκτίμησε ο Χτούε Χτούε Θέιν του πανεπιστημίου Curtin στην Αυστραλία, σύμφωνα με τον όποιο «φαίνεται πλέον πιθανό ο στρατός (…) να υποστεί σειρά σημαντικών αποτυχιών».

Εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου με τη μεσολάβηση της Κίνας, συμμάχου της χούντας, έβαλε τέλος στις συγκρούσεις στην πολιτεία Σαν, επιτρέποντας στην MNDAA και τον TNLA να εδραιώσουν τις θέσεις τους εκεί. Ξεκινώντας από τη μεθοριακή πόλη Λαουκάι, πρωτεύουσα των τυχερών παιχνιδιών, της πορνείας και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στη μεθόριο με την Κίνα. Οι έξι στρατηγοί που θεωρούνται υπεύθυνοι για την απώλεια της πόλης κινδυνεύουν πλέον με την ποινή του θανάτου.

Όμως οι συγκρούσεις συνεχίζονται αλλού, κυρίως στην πολιτεία Ραχίν, στη δυτική Μιανμάρ, όπου ο ΑΑ ανακοίνωσε στις 25 Ιανουαρίου ότι κατέλαβε το λιμάνι Παουκτάου και ισχυρίζεται ότι ελέγχει πολλές θέσεις στη μεθόριο με την Ινδία.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, το ηθικό των στρατιωτών είναι στο χαμηλότερο επίπεδό του, ακόμη και μεταξύ των αξιωματικών.

Στις αρχές του μήνα ένας μοναχός απευθύνθηκε στο πλήθος στην Πγιν Οο Λουίν, μια πόλη όπου βρίσκεται μεγάλη στρατιωτική σχολή. Ζήτησε από τον επικεφαλής της χούντας, τον Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, να παραιτηθεί, μια έκκληση που μεταδόθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πλήγμα στην οικονομία

Όμως οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί η πτώση της χούντας ή η αλλαγή της ηγεσίας της.

Ο οδικός χάρτης της Συμμαχίας της Αδελφότητας δεν είναι ξεκάθαρος, κυρίως σε αφορά την πρόθεσή της ή μη να ξεπεράσει τις περιφερειακές της φιλοδοξίες και να ριχθεί στη μάχη για τη δημοκρατία.

Ο TNLA επίσης δεν έχει σχολιάσει αν έχει στρατιωτικούς στόχους πέρα από τα εδάφη που διεκδικεί στην πολιτεία Σαν. Πηγή που πρόσκειται στην MNDAA δήλωσε ότι η οργάνωση εργάζεται για την εγκαθίδρυση νέας διοίκησης στη Λαουκάι, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Παράλληλα η οικονομία της Μιανμάρ -που ήταν ήδη αποδυναμωμένη έπειτα από δεκαετίες κυριαρχίας του στρατού στην πολιτική ζωή- έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, με τους ξένους επενδυτές να αποχωρούν μετά το πραξικόπημα και την επιβολή κυρώσεων στη χούντα από τη Δύση.

Διακοπές ηλεκτροδότησης, συχνές ελλείψεις βασικών αγαθών, περιλαμβανομένων των καυσίμων, κατακόρυφη αύξηση των τιμών πλήττουν τα νοικοκυριά και μειώνουν τη στήριξη προς τη χούντα, σύμφωνα με οικονομικό αναλυτή.

Σε ανακοίνωσή τους που εκδόθηκε σήμερα η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, που αποτελείται από στελέχη του κόμματος της ηγέτιδας της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι, και τρεις ομάδες ανταρτών που συμμάχησαν μαζί της επεσήμαναν ότι είναι ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις, εφόσον ο στρατός τηρήσει έξι όρους. Μεταξύ των όρων αυτών είναι να αναλάβει κυβέρνηση πολιτικών τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων και να τερματιστεί η παρέμβαση των στρατιωτικών στην πολιτική ζωή.

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας και άλλες ομάδες επιδιώκουν την εγκαθίδρυση μιας ομοσπονδιακής δημοκρατικής ένωσης, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Προς το παρόν η χούντα δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ