Δημοσιεύθηκε η νεότερη κατάταξη των πιο επικίνδυνων χωρών στις οποίες μπορεί κανείς να ταξιδέψει για το επόμενο έτος. Η εταιρεία συμβούλων ιατρικής και ασφάλειας International SOS αποκάλυψε την τελευταία ενημέρωση του ετήσιου καταλόγου της.

Φυσικά, ο κίνδυνος είναι ένας ευρύς όρος και ο ορισμός του είναι δύσκολος, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η International SOS χρησιμοποίησε τέσσερις κατηγορίες κινδύνου για την κατάταξή της:

  • Ασφάλεια (security)
  • Ιατρική (medical)
  • Κλιματική αλλαγή (climate change)
  • Ψυχική υγεία (mental health)

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η κλιματική αλλαγή αποτελεί κατηγορία για την International SOS, με δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση του μελλοντικού κινδύνου κρίσεων και καταστροφών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Κατηγορία: Κλιματική Αλλαγή (Climate Change)

«Εκτός από τις σωματικές επιπτώσεις της ακραίας ζέστης, μπορεί να υπάρξουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία», δήλωσε η Δρ Irene Lai, παγκόσμια ιατρική διευθύντρια της International SOS. «Είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να λάβουν μέτρα για αυτό, προσαρμόζοντας τον τρόπο ζωής και εργασίας μας για την προστασία της υγείας, ενώ παράλληλα να λάβουν μέτρα για την επιβράδυνση και τελικά την αντιστροφή της τάσης αύξησης της θερμοκρασίας».

Κατηγορία: Ψυχική Υγεία (Mental Health)
Κατηγορία: Ιατρική (Medical)

Για την ασφάλεια, η Ουκρανία, η Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Λιβύη, η Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Σομαλία χαρακτηρίστηκαν με «ακραία» επίπεδα κινδύνου. Τα ποσοστά κινδύνου της Ισλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Νορβηγίας, της Ελβετίας και της Δανίας θεωρήθηκαν «ασήμαντα».

Κατηγορία: Ασφάλεια (Security)

Η Ισλανδία κατατάχθηκε συγκεκριμένα ως η ασφαλέστερη χώρα για το 2024, χάρη στα χαμηλά ποσοστά βίαιων εγκλημάτων και την ελάχιστη στοχευμένη βία κατά των αλλοδαπών. Όσον αφορά τον συνολικό κίνδυνο, το Νότιο Σουδάν, το Αφγανιστάν, η Συρία, η Λιβύη και η Σομαλία κατατάσσονται ως οι χώρες με το υψηλότερο επίπεδο κινδύνου για το επόμενο έτος.

Ολόκληρος ο χάρτης ταξιδιωτικού κινδύνου είναι διαθέσιμος εδώ. Παρακάτω, μπορείτε να δείτε τη σχετική κατηγοριοποίηση της Ελλάδας.

Πηγή: The Messenger