Σχεδόν 300 νυν και πρώην υπάλληλοι της Apple έχουν δημοσιεύσει μια ανοιχτή επιστολή ισχυριζόμενοι ότι αρκετοί υπάλληλοι της εταιρείας (είτε στα κεντρικά είτε της λιανικής) έχουν δεχθεί επιπλήξεις ή «αδικηθεί» επειδή εξέφρασαν υποστήριξη στον λαό της Παλαιστίνης μέσω pins, βραχιολιών ή keffiyeh, σύμφωνα με το Wired.
Η ομάδα, η οποία αυτοαποκαλείται Apples4Ceasefire, σχεδιάζει μια διαμαρτυρία έξω από το κατάστημα λιανικής της Apple στο Lincoln Park, στο Σικάγο, το Σάββατο. Σε ένα podcast που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα με το μέσο ενημέρωσης Palestine in America, η ομάδα ισχυρίζεται ότι ένας Παλαιστίνιος υπάλληλος λιανικής σε εκείνη την τοποθεσία απολύθηκε άδικα επειδή φορούσε ρούχα και αξεσουάρ που έδειχναν υποστήριξη στον Παλαιστινιακό λαό.
View this post on Instagram
Η επιστολή Apples4Ceasefire θέλει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Apple Tim Cook και άλλα στελέχη να αναγνωρίζουν τους πολλούς θανάτους στη Γάζα από την επίθεση του Ισραήλ στο έδαφος ως απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου. Ο Cook έστειλε ένα email στους υπαλλήλους της Apple δύο ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς εκφράζοντας τη συμπαράστασή του προς αυτούς που πέθαναν ή πενθούν, αναφέρει η επιστολή. Προσθέτει ότι «μετά από περισσότερες από 150 ημέρες βίας εναντίον αθώων παλαιστινιακών ζωών, δεν έχει σταλεί ακόμη μήνυμα που να εκφράζει το ίδιο είδος ανησυχίας για αυτούς».
Το Business Insider ανέφερε τον Νοέμβριο του 2023 ότι η Apple είχε κινηθεί για να κατευνάσει τις εσωτερικές τριβές για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, διαγράφοντας δημοσιεύσεις του Slack σχετικά με τη σύγκρουση και «περιορίζοντας» των καναλιών Slack για Εβραίους και μουσουλμάνους υπαλλήλους.
Και τον Μάιο του 2021, οι υπάλληλοι της Apple κυκλοφόρησαν μια εσωτερική επιστολή καλώντας τον Cook να εκδώσει μια δήλωση υποστήριξης του παλαιστινιακού λαού. Σχεδόν 1.000 εργαζόμενοι υπέγραψαν. Οι συντάκτες των επιστολών, οι οποίοι είναι μέρος της Ένωσης Μουσουλμάνων της Apple, ζήτησαν συγκεκριμένα από την εταιρεία να αναγνωρίσει ότι «εκατομμύρια Παλαιστίνιοι υποφέρουν αυτήν τη στιγμή υπό μια παράνομη κατοχή».
Πηγή: WIRED, Apple World