Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ θα κάνει σήμερα τη μεγάλη του επιστροφή στην αραβική διπλωματική σκηνή, στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιείται στη Σαουδική Αραβία και η οποία θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, τις συγκρούσεις στο Σουδάν και την Υεμένη.

Ο Άσαντ θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Ο παναραβικός οργανισμός τον είχε αποκλείσει στα τέλη του 2011, λόγω της καταστολής της λαϊκής εξέγερσης της Συρίας. Η Δαμασκός επανήλθε στον Αραβικό Σύνδεσμο στις 7 Μαΐου.

Ο Σύρος πρόεδρος έφτασε στη Τζέντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, χθες Πέμπτη, όπου τον υποδέχθηκε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας της Μέκκα, ο πρίγκιπας Μπαντρ μπιν Σουλτάν και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ,

Ο Άσαντ, τον οποίο συνοδεύουν αρκετοί άλλοι Σύροι αξιωματούχοι, θα απευθυνθεί αργότερα σήμερα στη σύνοδο.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν αποκαταστήσει τις σχέσεις τους με τη Συρία από το 2018, εργάστηκαν ιδιαίτερα ενεργά για την επανένταξη της χώρας στον Αραβικό Σύνδεσμο. Μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, που έπληξε τη Συρία και την Τουρκία, η Δαμασκός ωφελήθηκε εξάλλου από ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης.

Ενόψει της συνόδου οι ΗΠΑ είχαν επαναλάβει την αντίθεσή τους στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη Δαμασκό.

« Δεν πιστεύουμε ότι η Συρία θα πρέπει να επανενταχθεί στον Αραβικό Σύνδεσμο», δήλωσε ο Βεντάν Πατέλ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να αρθούν ούτε οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Δαμασκό.

« Αναδιαμόρφωση» του χάρτη της Συρίας

Η συριακή φιλοκυβερνητική εφημερίδα al Watan ανέφερε ότι ο Άσαντ πιθανόν θα συνομιλήσει  με πολλούς ηγέτες στη διάρκεια διμερών συναντήσεων κατά την επίσκεψή του στη Τζέντα.

Η σύνοδος διεξάγεται σε ένα πλαίσιο περιφερειακής διπλωματικής αποκλιμάκωσης, που σηματοδοτείται από την προσέγγιση τους τελευταίους μήνες μεταξύ του σαουδαραβικού βασιλείου και του μεγάλου περιφερειακού του αντιπάλου, του Ιράν. Το Ριάντ επίσης αποκατέστησε πρόσφατα τις προξενικές του υπηρεσίες με τη Δαμασκό.

Οικοδέσποινα της συνόδου, η Σαουδική Αραβία, καταβάλλει εξάλλου διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσεων σε περιφερειακές συγκρούσεις.

Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση της Υεμένης, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο εδώ και περισσότερα από οκτώ χρόνια. Εκεί το Ριάντ στηρίζει την κυβέρνηση έναντι των ανταρτών Χούθι, που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη.

Παράλληλα η πλούσια μοναρχία του Κόλπου διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση χιλιάδων αμάχων από το Σουδάν, μετά το ξέσπασμα στις 15 Απριλίου των συγκρούσεων εκεί. Επίσης υποδέχεται αντιπροσώπους των αντιμαχόμενων πλευρών για συνομιλίες με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.

Η Σαουδική Αραβία «έχει αναχθεί στα μάτια όλων των παρατηρητών σε μοχλό της ειρήνης», έγραψε ο Κουβεϊτιανός σχολιαστής Τζαουάντ Άχμεντ Μπουχαμσίν σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στην εφημερίδα Okaz.

Εκτός από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, η 32η σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου θα ασχοληθεί και με πιο διεθνή ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και “ η παγκόσμια οικονομική κρίση”, σημείωσε ο Χάλεντ Μανζλάουι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Συνδέσμου αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις στην εφημερίδα Asharq al Awsat.

«Ο κόσμος διέρχεται μια επικίνδυνη φάση της Ιστορίας, μια στιγμή που ο χάρτης των διεθνών σχέσεων αναδιαμορφώνεται», δήλωσε εκτιμώντας ότι η ενότητα των αραβικών χωρών μπορεί “ να κάνει τις φωνές τους να ακουστούν όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε όλο τον κόσμο».

Εσωτερικές διαφωνίες

Ο Αραβικός Σύνδεσμος υπογράμμισε πρόσφατα τη σημασία να διαδραματίσει «ρόλο σε πρώτο πλάνο» προκειμένου να επιτευχθεί λύση στη Συρία. Αν και οι μάχες έχουν σχεδόν σταματήσει, ο πόλεμος έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου μισού εκατομμυρίου ανθρώπων, όπως και χιλιάδες πρόσφυγες και εκτοπισμένους.

Η Συρία επιθυμεί την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών της με τις αραβικές χώρες, κυρίως τις πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την κοστοβόρα ανοικοδόμησή της.

Χώρες όπως το Κατάρ, που αντιτίθενται έντονα στον Άσαντ από την αρχή του πολέμου, εμφανίζονται διστακτικές.

Για τη Σαουδική Αραβία η σύνοδος θα είναι επιτυχημένη, αν καταλήξει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη Δαμασκό σε θέματα όπως η επιστροφή των προσφύγων και η καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, κυρίως του κάπταγκον, του οποίου η Συρία είναι βασική εξαγωγός, σύμφωνα με τον Τόρμπγιορν Σολτβεντ της Verisk Maplecroft.

Όμως οι σύνοδοι του Αραβικού Συνδέσμου «συχνά έχουν χαρακτηριστεί από τις εσωτερικές διαφωνίες και την αναποφασιστικότητα», υπογράμμισε. «Οπότε ο πήχης δεν είναι πολύ ψηλά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ