Εκκενώθηκε λόγω απειλής για βόμβα το σχολείο στην Αράς της βόρειας Γαλλίας, όπου δολοφονήθηκε την Παρασκευή ένας εκπαιδευτικός από έναν 20χρονο ριζοσπαστικοποιημένο ισλαμιστή.

Παράλληλα ο σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε ότι το σχολείο στη Γαλλία θα παραμείνει ένα «προπύργιο ενάντια στον σκοταδισμό» και ένα «άδυτο» για μαθητές και δασκάλους, με ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X πριν από τον εθνικό φόρο τιμής στον εκπαιδευτικό που δολοφονήθηκε την Παρασκευή στην πόλη Αράς της βόρειας Γαλλίας από έναν νεαρό ριζοσπαστικοποιημένο ισλαμιστή.

Στο μήνυμά του, ο Γάλλος πρόεδρος επαινεί την «ηρωική» συμπεριφορά του Ντομινίκ Μπερνάρ, που «δολοφονήθηκε επειδή ήταν εκπαιδευτικός» και του οποίου η μοίρα «απηχεί τραγικά» τη δολοφονία, πριν από τρία χρόνια, ενός άλλου εκπαιδευτικού, του Σαμιέλ Πατί, ο οποίος δολοφονήθηκε επειδή έδειξε στους μαθητές του καρικατούρες του Μωάμεθ.

Η Γαλλία αποτίει σήμερα φόρο τιμής στον δολοφονημένο εκπαιδευτικό αλλά και στον Πατί με την χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας.

Το γραφείο του Μακρόν έχει ανακοινώσει πως οι στρατιώτες θα κινητοποιηθούν από απόψε το βράδυ και μέχρι νεωτέρας. Θα ενισχύσουν μια επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη και στο πλαίσιό της διεξάγουν τακτικά περιπόλους σε μεγάλα αστικά κέντρα και σε τουριστικά μέρη.

Σήμερα, στην μνήμη και των δύο δολοφονηθέντων εκπαιδευτικών θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλα τα σχολεία της Γαλλίας στις 2 μ.μ. τοπική ώρα, ενώ η ώρα επανέναρξης των μαθημάτων στα λύκεια και τα γυμνάσια έχει αναβληθεί για τις 10 π.μ. ώστε να δοθεί χρόνος για συζήτηση μεταξύ μαθητών και καθηγητών.

«Ήταν ένας από εκείνους (ο εκπαιδευτικός) που σκοτώθηκε, δολοφονήθηκε», υπογράμμισε χθες ο Γάλλος υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ.

«Μαζί, θα μπορέσουν να βρουν τις λέξεις για να απευθυνθούν στους μαθητές τους και να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι «καμία αμφισβήτηση», «καμία πρόκληση» δεν θα γίνει ανεκτή κατά τη διάρκεια του φόρου τιμής προς τους δύο νεκρούς εκπαιδευτικούς.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ

Η επίθεση με μαχαίρι στην Αράς που πραγματοποίησε ένας 20χρονος γεννημένος στη Ρωσία, κατηγορούμενος για ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση, αναζωπύρωσε τις ανησυχίες και την ανασφάλεια στη χώρα, ιδιαίτερα μεταξύ των εκπαιδευτικών, μερικοί από τους οποίους φοβούνται να επιστρέψουν στην τάξη.

Ο πρόεδρος Μακρόν κάλεσε τους υπουργούς του να «ενσαρκώσουν ένα αδίστακτο κράτος απέναντι σε όλους εκείνους που φέρουν μίσος και τρομοκρατικές ιδεολογίες», όπως είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ένας σύμβουλος του προέδρου.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση διέταξε την “λεπτομερή” επανεξέταση της κατάστασης όλων των απελαθέντων αλλοδαπών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο για ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση. Αυτό σήμαίνει ότι θα πρέπει «να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι ριζοσπαστικοποιημένοι, που μπορούν να απελαθούν, έχουν απελαθεί ή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες» και «να επανελεγχθεί ότι δεν υπάρχουν παραλείψεις και ότι έχουμε προχωρήσει σωστά στο μέγιστο της διαδικασίας», εξήγησε η γαλλική προεδρία.

Καταγόμενος από την ομοσπονδιακή δημοκρατία της Ινγκουσετίας, ο δράστης της Αράς, Μοχάμεντ Μογκούτσκοφ, είχε χαρακτηριστεί “S” για την κρατική ασφάλεια και είχε πρόσφατα παρακολουθηθεί από τις εγχώριες υπηρεσίες πληροφοριών (DGSI). Ο πατέρας του απελάθηκε το 2018 για ριζοσπαστικοποίηση και ο μεγαλύτερος αδερφός του φυλακίστηκε για τη συμμετοχή του σε σχεδιασμένη επίθεση με στόχο το Ελιζέ.

Το 2014, η οικογένεια του δράστη είχε ενταχθεί σε διαδικασία απέλασης, η οποία τελικά ακυρώθηκε.

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ

Μετά την επίθεση στην Αράς και αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να “εισαχθεί” ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γαλλία, η χώρα τέθηκε την Παρασκευή σε κατάσταση έκτακτης ετοιμότητας και ο πρόεδρος Μακρόν διέταξε την κινητοποίηση 7.000 στρατιωτών για να αυξηθούν οι περιπολίες ασφαλείας.

Ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος ζήτησε την ενίσχυση της ασφάλειας σε όλες τις σχολικές εγκαταστάσεις, ανακοίνωσε επίσης την αποστολή 1.000 στελεχών ασφαλείας από το υπουργείο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν υποστηρίζοντας τη «συστηματική απέλαση οποιουδήποτε αλλοδαπού (…) θεωρείται επικίνδυνος από τις υπηρεσίες πληροφοριών», έκανε λόγο για πιθανή «σύνδεση» μεταξύ της επίθεσης και της καταστροφικής σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Μετά τη σύλληψή του, ο δράστης, ο οποίος φέρεται να φώναξε «Αλάχου Άκμπαρ», σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, «δεν έχει μιλήσει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αστυνομική πηγή. Σύμφωνα με τον Ατάλ, «αυτός ο μαθητής, ακόμη και τα αδέρφια του, είχαν επισημανθεί πριν από αρκετά χρόνια από εκπαιδευτικούς».