Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Antony John Blinken ήρθε χθες στην Αθήνα με στόχο να εγκαινιάσει τον 4ο Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ ΗΠΑ – Ελλάδας τονίζοντας πως η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή και πως η ενίσχυσή της προωθεί τα διμερή κοινά συμφέροντα, αλλά και την περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία.

Για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, με δύο κύρια αντικείμενα συζήτησης τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συζήτησαν χθες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ σήμερα το πρωί συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια κηρύσσοντας την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ

Ο κ. Δένδιας υπογραμμίζοντας πως η διμερής συνεργασία βασίζεται σε κοινές αξίες και στον σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο και εστιάζοντας στον Στρατηγικό Διάλογο, είπε πως έχει καταγραφεί πρόοδος σε όλα τα πεδία, όπως την άμυνα και στην ασφάλεια, στην επιβολή του νόμου, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια, το περιβάλλον. «Ο Στρατηγικός Διάλογος είναι ένα εξαιρετικό σύμβολο της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών. Δείχνει επίσης το συνεχές ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας»

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας και την ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή εξήρε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στις εισαγωγικές δηλώσεις, ενώ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ είναι ευγνώμονες για την ακλόνητη υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία.

Όπως τόνισε «ο Στρατηγικός Διάλογος είναι στην πραγματικότητα μια αντανάκλαση της σχέσης που έχουν οι πολίτες μας για περισσότερα από 200 χρόνια και πράγματι η σημερινή διευρυμένη αντιπροσωπεία αντιπροσωπεύει το βάθος της σχέσης που έχουμε».

«Τα στρατεύματα των δύο χωρών εκπαιδεύονται μαζί, με νέους τρόπους και σε περισσότερα μέρη. Η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει βασικός στρατηγικός κόμβος για να φέρουμε νέα αμυντικά όπλα, φορτηγά, πυροβολικό, στρατιωτικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη», επισήμανε. Σημείωσε πως οι ΗΠΑ εργάζονται για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην περιοχή, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ενώ «παρόμοιες επενδύσεις έχουμε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων 123 εκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές στον κόλπο της Σούδας και στη Λάρισα».

Φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης / Eurokinissi

«Κάθε μέρα οι λαοί μας μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο, διευθύνουν μαζί επιχειρήσεις, βλέπουν ο ένας τις ταινίες του άλλου, ακούνε ο ένας τη μουσική του άλλου, απολαμβάνουν ο ένας το φαγητό του άλλου. Τον περασμένο Νοέμβριο πήγαμε την εκπαιδευτική μας συνεργασία σε νέα επίπεδα», ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως μια αντιπροσωπεία ρεκόρ 30 αμερικανικών πανεπιστημίων που ήρθαν σε ελληνικά πανεπιστήμια για συνεργασία.  «Το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός προορισμός για πολιτιστικές ανταλλαγές επειδή είναι ένα εργαστήριο συνεχών αλλαγών. Είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να περιγράψει κανείς την Ελλάδα και νομίζω ότι το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για εμάς και για τη φιλία μας. Οι σχέσεις μας διαρκώς εξελίσσονται, καινοτομούν, οδηγώντας τελικά σε ένα καλύτερο μέλλον», τόνισε ο κ. Blinken  και κατέληξε: «Είμαι βέβαιος ότι ο σημερινός στρατηγικός διάλογος θα προωθήσει όλες αυτές τις προσπάθειες και θα μας βοηθήσει να αποδώσουμε καλύτερα για τον ελληνικό και τον αμερικανικό λαό και για τον κόσμο, γιατί αυτή είναι η ευθύνη μας».

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, έκανε μία αποτίμηση της επίσκεψης  Blinken στην Αθήνα.

«Η ελληνική πλευρά επιθυμεί και επιδιώκει την αναβάθμιση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται εκτός από τις επενδύσεις στον οικονομικό τομέα με την άφιξη πολυεθνικών τεχνολογικών κολοσσών, η ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία των Αμερικανών στην περιοχή μας με τη νέα Σούδα που δημιουργείται στην Αλεξανδρούπολη, το ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα με τα αναβαθμισμένα F-16, όπως και η μελλοντική αγορά των F-35» είπε ο Δημήτρης Καιρίδης, κάνοντας επιπρόσθετα λόγο και για «δημιουργία ενός ευρύτερου κλίματος γεωστρατηγικής επίνευσης, συγκατάνευσης και επιδοκιμασίας από αμερικανικής πλευράς ότι η Ελλάδα δηλαδή είναι άξια να στηριχθεί στην περαιτέρω πορεία της».

Στο επίκεντρο της επίσκεψης Αθήνα βρέθηκαν και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, με ζητούμενο μια διέξοδο- που δεν διαφαίνεται προς ώρας- για τη λήξη της εισβολής και των πολύπλευρων συνεπειών της. « Η αποτυχία της αρχικής ρωσικής επίθεσης στέλνει το θετικό για εμάς μήνυμα της ήττας του αναθεωρητισμού» τόνισε ο κ Καιρίδης ενώ διερωτήθηκε «πόσο θα είχαν αποθρασυνθεί οι διάφοροι παγκόσμιοι ταραξίες στην περίπτωση που ο ρωσικός στρατός είχε κατορθώσει να καταλάβει την Ουκρανική επικράτεια».

Ως προς την Τουρκία, το State Department  πιστεύει πως οι σεισμοί δεν αποκλείεται να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην κατεύθυνση μιας συνολικής επανέναρξης των σχέσεών της με τη Δύση, αλλά και της επαναφοράς κλίματος ηρεμίας στα ελλληνοτουρκικά μετά από μια μακρά περίοδο πολύ μεγάλης έντασης που δεν βοηθά τον δυτικό στρατηγικό σχεδιασμό. Κι αυτά σε μια συγκυρία κατά την οποία το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζεται, ένα χρόνο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Οι σχέσεις Ελλάδος και ΗΠΑ έχουν ξεφύγει από το τρίγωνο, από την τοπολογία των σχέσεων Άγκυρας – Ουάσιγκτον – Αθηνών», παρατήρησε ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφορικά με το τι αλλάζει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης / Eurokinissi

«Πριν γίνει υπουργός Εξωτερικών επί προέδρου  Biden, είχε διατελέσει πάνω από είκοσι χρόνια ως ο βασικότερος στενός συνεργάτης του τότε αντιπροέδρου  Biden, κατά την οκταετία Obama –  Biden, και σύμβουλος Εθνικής ασφάλειας. Μετείχε όλων των απόρρητων και κρίσιμων συσκέψεων υπό τον πρόεδρο Obama για τα θέματα εθνικής ασφάλειας και ως επαγγελματικό στέλεχος της Γερουσίας δίπλα στον γερουσιαστή  Biden τα τελευταία 20 χρόνια. Άρα γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα θέματα. Το περιβάλλον έχει κάπως μεταβληθεί μετά από την ανείπωτη καταστροφή στην Τουρκία με τους σεισμούς. Θυμίζω ότι προ εικοσαήμερο περίπου στην Τουρκία, οι Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγορούσαν τον Αμερικανό πρέσβη και τους διαδοχικούς Αμερικανούς πρέσβεις ότι έκαναν ή ότι ετοιμάζουν πραξικοπήματα. Αυτό βεβαίως αντανακλά και στον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και στον Πρόεδρο. Τη στιγμή αυτή έχουμε μια άλλη μεταβολή δεδομένων: Επί δεκαετίες εμείς θεωρούσαμε ότι η ισορροπία μεταξύ των ΗΠΑ, Τουρκίας και Ελλάδος έκλινε υπέρ της Τουρκίας. Μελετώντας συνέχεια τις επίσημες δηλώσεις ακόμα και του Υπουργού Εξωτερικών του κ. Τσαβούσογλου στην Άγκυρα προχθές, βλέπουμε ότι η προσπάθεια της Τουρκίας σήμερα είναι να πείσει την αμερικανική πλευρά ότι πρέπει να αποκαταστήσει την ισορροπία που κατά τους Τούρκους έχει κλονιστεί, υπέρ της Ελλάδος. Αυτό καλό είναι να το κρατήσουμε, διότι δεν ήταν πάντα αυτονόητο».

 

Mε πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, Αθήνα 98.4