Για μια ακόμη ημέρα βίας προετοιμάζεται η Βρετανία, καθώς απόψε ακροδεξιές ομάδες, μέσω των social media, έχουν προγραμματίσει νέες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, η επικοινωνία γίνεται σε εφαρμογές κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, καθώς σχεδιάζονται επιθέσεις σε συγκεκριμένους στόχους που σχετίζονται με μετανάστες και μουσουλμάνους.
Σχεδόν 6.000 αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί από την κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να πατάξει τη βία και να οδηγήσει άμεσα στη δικαιοσύνη τους ταραχοποιούς.
Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί σε δεκάδες τοποθεσίες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο των ακροδεξιών, όπως κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, χώρους προσευχής μουσουλμάνων ακόμη και κατοικίες δικηγόρων και ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ίδιος ο Κιρ Στάρμερ υπήρξε στο παρελθόν διακεκριμένος νομικός για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τα μηνύματα που κυκλοφορούν σε ακροδεξιά κανάλια στα social media δείχνουν πως όσοι εμπλέκονται στο κίνημα κατά του ρατσισμού είναι εν δυνάμει στόχοι.
Χάος και ακροδεξιά πογκρόμ – Η «εβδομάδα της ντροπής»
Εδώ και μια εβδομάδα, μετά τη φρικτή επίθεση με μαχαίρι στο Σάουθπορτ η Βρετανία έχει βυθιστεί στο χάος της ακροδεξιάς βίας με τα επεισόδια να εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα και κυρίως σε πόλεις στο κέντρο και τα βόρεια του νησιού. Δράστης της επίθεσης με θύματα τρία μικρά κορίτσια ήταν ο Άξελ Ρουντακουμπάνα, γεννημένος στο Κάρντιφ της Ουαλίας, με γονείς από τη Ρουάντα, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ.
Ωστόσο μετά την επίθεση τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από fake news που τον παρουσίαζαν ως ακραίο ισλαμιστή και πρόσφυγα που είχε εισέλθει παράνομα στη Βρετανία ζητώντας άσυλο. Οι ισχυρισμοί διαψεύστηκαν, αλλά η αλήθεια κάηκε στις φλόγες του ακροδεξιού μίσους, του ρατσισμού και του αντιμουσουλμανισμού.
Κατά την «εβδομάδα της ντροπής», όπως την έχουν χαρακτηρίσει βρετανικά μέσα, ακροδεξιοί προκάλεσαν χάος σε περισσότερες από 12 πόλεις με άγριες συγκρούσεις, κυνήγι και επιθέσεις κατά μεταναστών, βόμβες μολότοφ, πλιάτσικα και πυρπολήσεις αυτοκινήτων, καταστημάτων και κτιρίων που στεγάζουν μετανάστες, αλλά και επιθέσεις σε χώρους προσευχής μουσουλμάνων.
Μεταξύ άλλων ταραχές έχουν σημειωθεί σε Μπλακπουλ, Χάλ, Λιντς, Μάντσεστερ, Νότιγχαμ, Λίβερπουλ, Μίντελσμπρο, Ρόδεραμ, Τάμγουορθ, Πλίμουθ, Μπέρμιγχαμ και Σάντερλαντ. Νέες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα αλλά και τις επόμενες ημέρες σε περισσότερες από 35 περιοχές. Σε κάποιες περιπτώσεις ομάδες μουσουλμάνων και μεταναστών αυτοοργανώνονται για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις.
Η βία έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην καθημερινότητα των βρετανών. Σύμφωνα με τη Daily Mail στις περιοχές που σημειώνονται επεισόδια έχουν ακυρωθεί ακόμη και ιατρικά ραντεβού. «Είναι καταστροφικό το γεγονός ότι κάποιοι φοβούνται να πάνε στη δουλειά εξαιτίας του φόβου του εκφοβισμού», ανέφερε στο BBC ένας γενικός ιατρός από το Μίντελσμπρο. Στο Σάντερλαντ δύο Φιλιππινέζες νοσοκόμες που πήγαιναν για να παράσχουν κάλυψη έκτακτης ανάγκης σε ένα νοσοκομείο έγιναν στόχος ακροδεξιών τραμπούκων που πέταξαν πέτρες στο ταξί τους.
Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πάνε στη δουλειά τους, υπό τον κίνδυνο να δεχτούν επιθέσεις από ακροδεξιούς που αλωνίζουν στήνοντας άτυπα πογκρόμ. Ορισμένες δικηγορικές εταιρείες και οργανώσεις που ασχολούνται με υποθέσεις μεταναστών, αλλά και επιχειρήσεις, όπως παμπ, εστιατόρια, καφέ και κομμωτήρια, αποφάσισαν να κλείσουν, κάνοντας λόγο για τρομοκρατία και ζητώντας από την αστυνομία να τους προστατεύσει.
Δικηγόρος με έδρα το Μπρίστολ ανέφερε πως δεν έχει νιώσει ξανά τόσο τρομοκρατημένος από τις απειλές. Στη βορειοανατολική Αγγλία, μια φιλανθρωπική οργάνωση προσφύγων, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί για να μη στοχοποιηθεί περαιτέρω, είπε ότι οι εθελοντές της υπέστησαν ρατσιστική κακοποίηση δημοσίως.
Στάρμερ: «Θα τερματίσουμε τις ταραχές»
Από την πλευρά τους, οι αρχές προειδοποιούν όσους συμμετέχουν ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για τρομοκρατία, ενώ ήδη πάνω από 100 άτομα έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Τα ειρηνοδικεία λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο για να διεκπεραιώνουν τις δίκες και να δημοσιεύουν φωτογραφίες ορισμένων υπόπτων σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το κύμα βίας.
Επίσης στέλνεται μήνυμα και όσους ενορχηστρώνουν τα επεισόδια με αναρτήσεις στα social media. «Κάποιοι άνθρωποι βρίσκονται στο εξωτερικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλείς», τόνισε ο Διευθυντής της Δημόσιας Εισαγγελίας Στίβεν Πάρκινσον, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον Στέφεν Γιάξλεϊ Λένον, γνωστό ακροδεξιό με το ψευδώνυμο Tommy Robinson και ιδρυτή της εθνικιστικής οργάνωσης English Defense League, η οποία επίσημα έχει πλέον διαλυθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της Daily Mail, ο Ρόμπινσον βρίσκεται αυτή την περίοδο στην Κύπρο από όπου πραγματοποιεί πλήθος αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τροφοδοτώντας τη βία.
Ο Κιρ Στάρμερ – ο οποίος ήταν ο ίδιος Διευθυντής Δημοσίων Εισαγγελιών μεταξύ 2008 και 2013 – είπε ότι το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης έχει δείξει μια «σθεναρή και ταχεία αντίδραση». Η υπουργός Δικαιοσύνης Σαμπάνα Μαχμούντ τόνισε: «Δεν έχει σημασία ποιος είσαι ή για ποιον λόγο διαμαρτύρεσαι – αν εμφανιστείς με μάσκα, με οποιοδήποτε όπλο, με σκοπό να προκαλέσεις αναταραχή, θα αντιμετωπίσεις την πλήρη ισχύ του νόμου», έγραψε στο Χ.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έχει δεσμευτεί πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον τερματισμό των ακροδεξιών ταραχών. «Οι άνθρωποι σε όλη τη χώρα θέλουν οι δρόμοι τους να είναι ασφαλείς και να αισθάνονται ασφαλείς στις κοινότητές τους και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τερματιστεί η αναταραχή», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πηγή: iEidiseis