Τέσσερις ημέρες έχουν περάσει από την μέρα που η φονική κακοκαιρία χτύπησε την Ισπανία και ιδιαίτερα την περιοχή της Βαλένθιας, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 205 νεκρούς και άγνωστο αριθμό αγνοουμένων.
Δυστυχώς, οι εκτιμήσεις των αρχών κάνουν λόγο για δραματική αύξηση των νεκρών, καθώς η κλίμακα της καταστροφής είναι τεράστια, ενώ υπάρχουν περιοχές πλημμυρισμένες που ακόμα δεν έχουν προσεγγίσει τα σωστικά συνεργεία.
Την ίδια ώρα χιλιάδες πολίτες παλεύουν μέσα στις λάσπες να σώσουν ό,τι σώζεται από τις περιουσίες τους, χωρίς νερό και ηλεκτρικό.
Ένας από τους Δήμους που παραμένει απομονωμένος είναι ο Benetúser, με τη Δήμαρχο της πόλης, Eva Sanz να αναφέρει στα ισπανικά μέσα πως υπάρχουν φόβοι για πολλούς νεκρούς, εκτός από τους 6 που εντοπίστηκαν, καθώς αγνοούνται 25 άνθρωποι.
Όπως τόνισε, φέρεται να «βρίσκονται σε κάποια γκαράζ ή σε υπόγεια σήραγγα που συνδέει την πόλη με άλλον γειτονικό Δήμο». Στην συγκεκριμένη σήραγγα υπάρχουν περίπου 20 αυτοκίνητα, τα οποία οι πυροσβέστες δεν έχουν καταφέρει να ερευνήσουν, αφού είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω από το άλλο.
Στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και, ως έσχατη λύση, στα αυτοσχέδια νεκροτομεία της Βαλένθια, ψάχνουν τους δικούς τους ανθρώπους χιλιάδες Ισπανοί.
«Ονομάζεται Ραμόν Γκαρθία Χίσμπερτ. Ζει στο Αλμπάλ. Είναι ο αδελφός του. Το τηλέφωνό του είναι κλειστό από την Τρίτη. Σας παρακαλώ, μοιραστείτε αυτό το μήνυμα για να τον ξαναβρούμε». Το μήνυμα συνοδεύεται από μια φωτογραφία και είναι ένα από τα δεκάδες που αναρτήθηκαν στον λογαριασμό @dana.desaparecidos στο Instagram. Η λέξη dana προέρχεται από την ονομασία του καιρικού φαινομένου που σάρωσε τη Βαλένθια, το desapararecidos σημαίνει «αγνοούμενοι» στα ισπανικά. Τη σελίδα την διαχειρίζεται από την Ίμπιζα η 38χρονη Βανέσα Μολίνα.
View this post on Instagram
Οι οικογένειες της στέλνουν φωτογραφίες, την ακριβή περιγραφή των ρούχων που φορούσαν οι αγνοούμενοι, έναν αριθμό τηλεφώνου και, συνήθως, έναν αριθμό κυκλοφορίας, καθώς πάρα πολλοί άνθρωποι παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητά τους που παρασύρθηκαν από τα νερά.
«Η ιδέα ήταν να προσπαθήσω να βοηθήσω όπως μπορούσα», εξήγησε η Μολίνα στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η 38χρονη έχει σπουδάσει μάρκετινγκ και προσπαθεί με τις αναρτήσεις της στα κοινωνικά δίκτυα «να φτάσουν τα μηνύματα στον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων».
Στην Παϊπόρτα, στα προάστια της Βαλένθιας, εκτός από τους 62 νεκρούς, δεκάδες κάτοικοι αγνοούνται ακόμη. Επί δύο ημέρες, ο θείος της Τσαΐμα Μπουτσάφρα «είχε χαθεί», αφηγήθηκε η ίδια στην πλατφόρμα Χ. Δεν υπήρχε τρόπος να επικοινωνήσει μαζί του, το τηλεφωνικό δίκτυο και το Ίντερνετ ήταν εν μέρει εκτός λειτουργίας. Έτσι στράφηκε για βοήθεια στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Το μήνυμά της το είδαν 216.000 άνθρωποι και, μέσα σε 24 ώρες, έφερε καρπούς αφού το θείος Αζίζ Μπουτσάφρα «εντοπίστηκε».
*Πηγή: iEidiseis