Η Λάλι είναι μια σεξεργάτρια που ζει σε ένα ημιυπόγειο στη συνοικία Ραβάλ, κοντά στο λιμάνι της Βαρκελώνης, μαζί με τον Κάρλος, τον άνεργο εραστή και προαγωγό της. Έχει έναν τακτικό πελάτη, τον Νταβίντ, ιδιοκτήτη βιβλιοπωλείου. Η Λάλι αρχίζει σιγά σιγά να αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με τον Νταβίντ, που της δίνει βιβλία να διαβάζει και της ανοίγει έναν καινούριο κόσμο, με αποτέλεσμα να θέλει να εγκαταλείψει το πεζοδρόμιο. Η αλλαγή αυτή δεν αρέσει καθόλου στον Κάρλος, που η προοπτική να χάσει τη Λάλι τον τρομάζει για πολλούς λόγους. Όταν η γυναίκα του Νταβίντ πεθαίνει, εκείνος προτείνει στη Λάλι να εργαστεί στο βιβλιοπωλείο του. Είναι η ώρα των αποφάσεων, και η Λάλι χαίρεται που οι δυο άντρες θα τα βρουν επιτέλους μεταξύ τους. Τι σημαίνει όμως αυτό για τη ζωή της Λάλι; Είναι αλήθεια ότι κρατάμε την τύχη μας στα χέρια μας; Ισχύει για όλους αυτό; Για όλες τις γυναίκες;
Στο έργο του Βρέχει στη Βαρκελώνη ο Πάου Μιρό μας ταξιδεύει, με όχημα ένα ιδιότυπο ερωτικό τρίγωνο, στην Βαρκελώνη των αντιφάσεων, συλλαμβάνοντας το σύγχρονο πνεύμα της ιστορικής γειτονιάς El Raval, όπου το περιθώριο συνεχίζει να συναντά την «επίσημη» κοινωνία και ο κοινωνικός αποκλεισμός την ελπίδα.
Πάου Μιρό (Pau Miró)
O Πάου Μιρό γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1974. Είναι ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Σπούδασε Υποκριτική στο Ινστιτούτο Θεάτρου της Βαρκελώνης (1998) και συμμετείχε ως ηθοποιός σε πολλές παραστάσεις.
Ίδρυσε τη θεατρική ομάδα Menudos όπου σκηνοθέτησε αρκετές παραστάσεις, μεταξύ άλλων και μια εκδοχή του Θείου Βάνια του Τσέχοφ. Το 2004 ανέβηκε από τη Sala Beckett το Βρέχει στη Βαρκελώνη, έργο που έμελλε να τον καταξιώσει τόσο στη χώρα του όσο και στο εξωτερικό, αφού μεταφράστηκε σε 8 γλώσσες και ανέβηκε σε σημαντικές θεατρικές αίθουσες του κόσμου, μεταξύ των οποίων το Piccolo Teatro του Μιλάνου. Στα ελληνικά το έργο έχει μεταφραστεί από την ομάδα μετάφρασης καταλανικού θεάτρου Els de Paros (καλοκαίρι 2011) και ανεβαίνει για πρώτη φορά από το Θέατρο του Νέου Κόσμου.
Το 2006 παρουσιάστηκαν δύο ακόμη έργα του, Σφαίρες και σκιές και Χαμόγελο ελέφαντα σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα. Το 2008-2009, ολοκλήρωσε τη ζωολογική τριλογία του, αποτελούμενη από τα έργα Βουβάλια, Λιοντάρια και Καμηλοπαρδάλεις, τα δύο πρώτα εκ των οποίων ανέβηκαν στο σημαντικό φεστιβάλ Temporada Alta de Girona (2008) και στο Εθνικό Θέατρο της Καταλονίας αντίστοιχα. Από το 2009 έως σήμερα, εργάζεται και ως σεναριογράφος στη δημόσια καταλανική τηλεόραση.
Ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Μετάφραση: Els de Paros
Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης
Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Επιμέλεια κίνησης: Ξένια Θεμελή
Σχεδιασμός βίντεο: Παντελής Μάκκας
Βοηθός σκηνοθέτη: Πάνος Κορογιαννάκης
Βοηθός σκηνογράφου: Αγγελική Πολίτη
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Παίζουν οι ηθοποιοί: Δήμητρα Ματσούκα, Κώστας Καζανάς, Ανδρέας Κοντόπουλος
Συμπαραγωγή: Θέατρο του Νέου Κόσμου – Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – Υπόγειο
(Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα)
Παραστάσεις από 18 Δεκεμβρίου 2024, κάθε Τετάρτη 20.00, Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο 21.00 & Κυριακή 18.00
Εισιτήρια: https://nkt.gr/plays/brexei-sth-barkelwnh/ & https://www.more.com/us-el/tickets/theater/brexei-sti-barkeloni/
➪ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Inst agram.