Το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στον ιστορικό κινηματογράφο Ίριδα (οδός Ακαδημίας 55) διήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στις σύγχρονες ταινίες μικρού μήκους από τη Φινλανδία, με ελεύθερη είσοδο. Το διήμερο συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Φινλανδικού Κινηματογράφου (Finnish Film Foundation), το Τμήμα Κινηματογράφου (ELO) του Πανεπιστημίου AALTO και το Irida Visions – το πολιτιστικό φεστιβάλ που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.). Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Finnish Association of Greece της Αθήνας και της Πρεσβείας της Φινλανδίας.

Η εκδήλωση παρουσιάζει μια σειρά από ξεχωριστές ταινίες μικρού μήκους από τη Φινλανδία, χωρισμένες σε 4 προγράμματα, διάρκειας λίγο πάνω από μία ώρα το καθένα. Η επιλογή έγινε από ομάδα φοιτητριών – μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου*, από έναν κατάλογο ταινιών που αντιπροσωπεύουν τη σύγχρονη παραγωγή της χώρας και έχουν συμμετάσχει και βραβευτεί σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, Annecy, Karlovy Vary IFF, Visions du Réel, Clermont-Ferrand μεταξύ πολλών άλλων). Οι επιλεγμένες ταινίες αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα του φινλανδικού πολιτισμού και της καθημερινής ζωής, αναδεικνύοντας σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα μέσα από τη μοναδική οπτική γωνία και τους προβληματισμούς των δημιουργών τους. Στόχος της επιλογής είναι η δημιουργία ενός πλουραλιστικού προγράμματος που συνδυάζει το συναισθηματικό βάθος και τον ανθρωπισμό με την κινηματογραφική αισθητική και τον καλλιτεχνικό πειραματισμό.

Τρεις προσκεκλημένες δημιουργοί από τη Φινλανδία θα είναι παρούσες στη διήμερη εκδήλωση. Οι σκηνοθέτιδες Niina Vuorisara και Saara Hakkarainen, όπως και η κινηματογραφίστρια Cristal Alakoski, οι οποίες θα συζητήσουν με το κοινό μετά την προβολή των ταινιών τους, και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσουν ένα masterclass για τη διαδικασία δημιουργίας ταινιών μικρού μήκους και τη σύγχρονη κινηματογραφική παραγωγή στη Φινλανδία.

Όλες οι ταινίες θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους

Είσοδος ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το πλήρες πρόγραμμα του διημέρου:

✹ Σάββατο 19 Οκτωβρίου

19:30 – 1ο πρόγραμμα/ κοινωνικές σχέσεις | Διάρκεια 1 ώρα 10 λεπτά + Q&A με τις σκηνοθέτιδες Niina Vuorisara (One of us), Saara Hakkarainen (Silence)

Other people (Muut ihmiset) της Anni Sairio, Joonatan Turkki (2023, 8 λεπτά – animation, ντοκιμαντέρ, κοινωνικά θέματα)
Το Other people είναι ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που διερευνά τις προσωπικές εμπειρίες ατόμων που αντιμετωπίζουν συναισθηματική απομόνωση. Μέσα από μια αφαιρετική αφήγηση με χρήση animation αναδεικνύει τελικά τα θέματα της μοναξιάς και της έμφυτης ανάγκης για σύνδεση.

Nesting (Haikara) της Siiri Halko (2020, 20 λεπτά – μυθοπλασία, κωμωδία, δράμα)
Μια ιστορία που ακολουθεί τον 20χρονο Veika, εργάτη σε εργοτάξιο, που αποφασίζει να αφήσει την εργασία του για μια νέα ζωή στην πόλη, όμως η  εμφάνιση ενός μωρού σε έναν γερανό ανατρέπει τα σχέδιά του. Η ταινία συνδυάζοντας στοιχεία χιούμορ και συγκίνησης εστιάζει στις απρόβλεπτες στιγμές που ενώνουν τους ανθρώπους.

Glance (Kosketus) του Gyöngyi Fazekas (2023, 8 λεπτά – μυθοπλασία, δράμα)
Μια τυφλή χήρα και ένας καθαριστής συναντιούνται τυχαία σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου και βιώνουν μια σημαντική και για τους δύο στιγμή. Η αλληλεπίδραση τους στην οθόνη προσφέρει μια μοναδική προοπτική πάνω στην απώλεια αλλά και την απρόοπτη ανθρώπινη σύνδεση και επικοινωνία.

One of us (Vain toinen meistä) της Niina Vuorisara (2024, 20 λεπτά – ντοκιμαντέρ, animation, μυθοπλασία)
Ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα βιώματα και τις συνέπειες της ενδοοικογενειακής βίας και επιθετικότητας μέσα από την σχέση δύο αδελφών. Η ταινία καταφέρνει να αφηγηθεί δημιουργικά και ποικιλοτρόπως το σοβαρό αυτό θέμα χρησιμοποιώντας εναλλαγές animation, αρχειακού και live action υλικού.

Silence (Hiljaisuus) της Saara Hakkarainen (2020, 14 λεπτά – ντοκιμαντέρ)
Ένα ντοκιμαντέρ που εξερευνά τη δύσκολη και αθέατη εμπειρία κάποιου που συνειδητοποιεί ότι είναι παιδόφιλος, αγγίζοντας το ευαίσθητο και αμφιλεγόμενο αυτό θέμα μέσα από προσωπικές αφηγήσεις και έτσι αναδεικνύοντας το απο μια διαφορετική οπτική.

21:45 Διάλειμμα για ποτό/αναψυκτικά και σνακς στο φουαγιέ της Ίριδας

One of us (Niina Vuorisara – 2024)

22:10 – 2ο πρόγραμμα / Κόσμοι σε σύγχυση | Διάρκεια 1 ώρα 31 λεπτά

Crazy crabs from outer space της Magdaleena Jakkila (2022, 23 λεπτά – μυθοπλασία, επιστημονική φαντασία, κωμωδία, δράμα, camp)
Η Pirjo, εγκλωβισμένη στο παρελθόν της, απάγεται από το κατοικίδιο καβούρι της, τον Sebastian, ο οποίος αποκαλύπτεται ότι είναι εξωγήινος. Ο Sebastian προσπαθεί να τη σώσει, καθώς ο κόσμος πρόκειται να τελειώσει στις 10 το βράδυ. Ένα πρωτότυπο, χιουμοριστικό και απρόσμενο sci-fi που εξερευνά καθημερινές ανθρώπινες συναισθηματικές εμπειρίες.

Carrier (Lasti) του Max Ovaska (2021, 23 λεπτά – μυθοπλασία, δράμα)
Η Janika εκμεταλλευόμενη την εγκυμοσύνη της μεταφέρει αμφεταμίνες από το Ταλίν στο Ελσίνκι μαζί με τον αδελφό της. Επηρεασμένη από την αυτοπεποίθηση που της δίνει αυτή η νέα εργασία, αποφασίζει να κάνει μια τελευταία μεταφορά, παρά το γεγονός πως ο τοκετός της φαίνεται να πλησιάζει. Μια ταινία με πρωτότυπη πλοκή, γεμάτη αντιθέσεις, που εξερευνά τα θέματα της ηθικής και των επιλογών.

Eye of the fen (Suonsilmä) του Topi Raulo (2024, 20 λεπτά – μυθοπλασία, επιστημονική φαντασία, φαντασία)
Σε ένα μακρινό μέλλον, μία νεαρή Φιλανδο-Ουγγρικής καταγωγής γίνεται μέλος μιας αίρεσης που λατρεύει την αρχαία γνώση. Αυτό το ταξίδι αναζήτησης των μεγάλων ερωτημάτων της ζωής δίνει την ευκαιρία σε αυτή την ταινία επιστημονικής φαντασίας να εστιάσει σε ενδιαφέρουσες και μυστηριακές θεματικές όπως είναι η θρησκευτική δοξασία, η γνώση και η παραπλάνηση.

The explosion of a swimming ring (Explosionen av en badring) του Tomi Seitajoki (2020, 10 λεπτά – μυθοπλασία, δράμα)
Η διάλυση μιας οικογένειας σε 10 λεπτά. Μια αγωνιώδης μικρού μήκους που καταδεικνύει το πως ένα σύντομο και καθοριστικό γεγονός φέρνει την δραματική κατάρρευση των σχέσεων και την αναστάτωση.

All inclusive του Teemu Nikki (2019, 15 λεπτά – μυθοπλασία, δράμα, μαύρη κωμωδία, σάτιρα)
Ένας απογοητευμένος άνδρας που βιώνει καθημερινά απαξιωση και bullying από το περιβάλλον του, αποκτά την ευκαιρία να αλλάξει τη ζωή του. Μια οπτικά άρτια και πρωτότυπη ιστορία που, μέσα από την σάτιρα και τις απροσδόκητες τροπές, της μιλάει τελικά για τις συνέπειες της εξουσίας αλλά και των αποφάσεών μας.

✹ Κυριακή 20 Οκτωβρίου

 17:00 Masterclass για τo filmmaking από τις Niina Vuorisara (σκηνοθέτις – One of us), Saara Hakkarainen (σκηνοθέτις – Silence), Cristal Alakoski (κινηματογραφίστρια – One of us)

Silence (Saara Hakkarainen – 2020)

 19:30 – 3ο πρόγραμμα / ο σημερινός κόσμος | Διάρκεια 1 ώρα και 30 λεπτά

Strangers in the dark (Pimeän vieraat) των Perttu Inkilä και Jenni Pystynen (2023, 13 λεπτά – ντοκιμαντέρ, πειραματικό, περιβαλλοντικό)
Συνδυάζοντας διάφορες τεχνικές, από animation έως αρχειακό υλικό, η ταινία ακολουθεί τις προσπάθειες μιας πυγολαμπίδας να βρει σύντροφο σε ένα περιβάλλον όπου η νύχτα δεν είναι πλέον σκοτεινή. Η πειραματική αυτή ταινία καταφέρνει να προσεγγίσει  με πρωτότυπο και ευρηματικό τρόπο ένα από τα πιο σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα, τη φωτορύπανση, δημιουργώντας έντονους συμβολισμούς και εικόνες.

How to please της Elina Talvensaari (2023, 28 λεπτά – ντοκιμαντέρ)
Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την προσπάθεια του Ιρακινού Wed να αιτηθεί άσυλο στην Φινλανδία. Η αίτηση του απορρίπτεται και αφού αντιμετωπίζει το ένα εμπόδιο μετά το άλλο, οδηγείται στην απόγνωση. Η ταινία εξερευνά τα αδιέξοδα της διαδικασίας ασύλου και την ψυχολογική εξάντληση που βιώνουν οι πρόσφυγες από ένα άκρως γραφειοκρατικό και ψυχρό σύστημα. Καταφέρνει έτσι να αποδώσει ρεαλιστικά αλλά και δημιουργικά ένα από τα πιο επίκαιρα ζητήματα.

The blanket (Lakana) του Teppo Airaksinen (2022, 14 λεπτά – μυθοπλασία, δράμα, πόλεμος)
Η δεκάχρονη Marja πρέπει να πάει στην πόλη για να πάρει γάλα για τον μικρό της αδερφό. Για να φτάσει εκεί, πρέπει να διασχίσει με σκι μια μεγάλη παγωμένη έκταση η οποία δεν είναι ο μόνος κίνδυνος της διαδρομής της. Πρόκειται για ένα συγκινητικό πολεμικό δράμα που ξεχωρίζει για την απλότητα με την οποία αγγίζει τις θεματικές του, στο πλαίσιο του πανέμορφου αλλά και επικίνδυνου λόγω των συνθηκών Φινλανδικού περιβάλλοντος.

Goodbye words (Jäähyväiset sanoille) της Laura Rantanen (2022, 22 λεπτά – ντοκιμαντέρ)
Ένα ντοκιμαντέρ που ασχολείται με τα βιβλία, την κυκλικότητα της ζωής και την αποδοχή του θανάτου. Η απεικόνιση εγκαταλελειμμένων βιβλίων χρησιμοποιείται ευρηματικά ως συμβολισμός, μέσω του οποίου διερευνώνται με ευαισθησία βαθιά ανθρώπινα συναισθήματα και σκέψεις, όπως το αποτύπωμα που αφήνουμε πίσω μας και το νόημα της ύπαρξης.

 Τα δύο σπίτια της Jasmin (Jasminin kaksi kotia) των Inka Achté και Hanna Karppinen (2023, 13 λεπτά – ντοκιμαντέρ, οικογενειακή ταινία)
Όταν οι γονείς της αποφασίζουν να μετακομίσουν πίσω στην πατρίδα του πατέρα της, τη Σομαλιλάνδη, η Jasmin αντιμετωπίζει ένα έντονο πολιτισμικό σοκ. Αποχαιρετά τα γνώριμα μέρη των προαστίων της Φινλανδίας ενώ παραλληλα συνειδητοποιεί πως το νέο της σπίτι μπορεί να της προσφέρει κάτι διαφορετικό. Το ντοκιμαντέρ αυτό προσφέρει μια πολύπλευρη εξερεύνηση της μεταναστευτικής εμπειρίας και προσαρμογής, μέσα από την ευαισθησία της ματιάς ενός παιδιού.

21:30 – 4ο πρόγραμμα | Διάρκεια 1 ώρα 32 λεπτά

Ωχ όχι, ο Lasse πέφτει! (Lasse kaatuu, voi ei!) του Risto-Pekka Blom (2023, 18 λεπτά – μυθοπλασία, σάτιρα, κωμωδία)
Βρισκόμαστε στον τελικό των 10.000 μέτρων στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου το 1972. Σε ένα απομονωμένο καταφύγιο κοντά στο στάδιο, έξι Φινλανδοί προετοιμάζονται να βοηθήσουν τον αθλητή Lasse Virén να πετύχει τον μεγαλύτερο αγώνα της ζωής του. H ταινία έξυπνα συνδυάζει στοιχεία ιστορίας και μυθοπλασίας και αφορμώμενη από ένα γνωστό στην φινλανδική κουλτούρα γεγονός, σατιρίζει εύστοχα και δημιουργικά.

Prelude (Murtuma) του Arman Zafari (2023, 19 λεπτά – μυθοπλασία, δράμα)
Η ταινία ακολουθεί την Έλενα, μια γυναίκα που ζει μια φαινομενικά τέλεια ζωή με την οικογένειά της. Καθώς περνούν μια ήρεμη βραδιά στο σπίτι, ενας άγνωστος άνδρας εισβάλλει στη ζωή τους με σοβαρές κατηγορίες και ταράζει την ηρεμία της ‘τέλειας’ αυτής οικογένειας. Η ταινία μέσα από έναν συνδυασμό έντονων εικόνων, στιγμών και ήχων χτίζει μια ατμόσφαιρα συναισθηματικής και ψυχικής έντασης για τους χαρακτήρες αλλά και τους θεατές.

On hold (Poikien puhelin) της Laura Rantanen (2019, 20 λεπτά – ντοκιμαντέρ, κοινωνικά θέματα)
Η ταινία βασίζεται σε ανώνυμες τηλεφωνικές κλήσεις που πραγματοποιούνται σε μια γραμμή βοήθειας για αγόρια και νέους κάτω των 20 ετών. Ένα πειραματικό ντοκιμαντέρ που με δημιουργική προσέγγιση διερευνά τις θεματικές της διαγενεακότητας και της κοινωνικά κατασκευασμένης αρρενωπότητας. Αποτελεί έτσι εφαλτήριο για μια σημαντική συζήτηση, αναλύοντας εις βάθος τις ανησυχίες των νέων ανδρών και προβληματίζοντας.

De gallo qui ovavit της Nina Forsman (2024, 15 λεπτά – ντοκιμαντέρ, αρχεία)
Η ταινία αντλεί έμπνευση από ένα παράξενο ιστορικό γεγονός: στις 4 Αυγούστου 1474, ένας κόκορας που γεννούσε αυγά εκτελέστηκε δημόσια στην πλατεία της Βασιλείας. H σκηνοθέτιδα χρησιμοποιεί αυτό το αλλόκοτο συμβάν για να δημιουργήσει μια εντυπωσιακή έρευνα με σπάνιο αρχειακό υλικό γύρω από την αιώνια ερώτηση: “Τι ήρθε πρώτο, το αυγό ή ο κόκορας;” Δημιουργεί έτσι μια ταινία μοναδικής αισθητικής και περιεχομένου.

All my mom’s phone calls (Kaikki äitini puhelut) της Iiti Yli-Harja (2021, 10 λεπτά – animation, ντοκιμαντέρ, κωμωδία, δράμα)
Το ντοκιμαντέρ – animation μας συστήνει τη μητέρα της δημιουργού, την Mai-ja, 54 ετών, μέσα από τις τηλεφωνικές της κλήσεις. Μέσα από αυτές τις κλήσεις, παρακολουθούμε την προσπάθειά της να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως ο αλκοολισμός, οι απαιτητικοί οικογενειακοί συγγενείς, ο αυτισμός κ.α. H χρήση puppet-animation αποτελεί έναν ενδιαφέροντα αφηγηματικό τρόπο, μέσω του οποίου με συναισθηματικό και ζεστό τρόπο εισχωρούμε μέσα στην δύσκολη καθημερινότητα μιας γυναίκας.

Nun or never! της Heta Jäälinoja (2023, 10 λεπτά – animation, κωμωδία)
To ευχάριστο και όμορφο οπτικά και αισθητικά animation ακολουθεί μια καλόγρια που, μετά από την ανακάλυψη ενός άντρα στο έδαφος, χάνει τον έλεγχο της καθημερινότητάς της. Μέσα από μια δόση χιούμορ παρακολουθούμε την προσπάθεια της καλόγριας να συνδυάσει τα μυστικά της προσωπικής της ζωής με την αρμονία της καθημερινής της ζωής.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.iridavisions.com

*Η επιλογή των ταινιών έχει πραγματοποιηθεί από τα μέλη του Π.Ο.Φ.Π.Α. Μένια Παρασκευοπούλου, Δανάη Δανίκα και Δανάη Τσαγκρασούλη.

 

 

☞︎ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookX/Twitter και Instagram.