Ο Άτλας του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη ερευνά τις ψυχές τριών πλασμάτων που είναι χαμένα στην αιώνια λήθη και ταυτόχρονα γνωρίζουν τον πυρήνα και τη σκέψη όλου του σύμπαντος. Ξεκινούν από την αρχή και υφαίνουν στη συνέχεια το δικό τους μύθο για τη μοναξιά. “Εν αρχή στο κόσμο ήταν το χάος” και ύστερα γεννήθηκε η φύση, η τάξη και ο άνθρωπος. Στη σκανδιναβική κοσμογονία ο άνθρωπος γεννήθηκε απο ξύλο, στην ινδική από σπέρμα, στην αιγυπτιακή από δάκρυα και στην κινέζικη από χώμα. Στο σήμερα και με αρχή τους μύθους της κοσμογονίας εξερευνούμε τι θα συμβεί μετά το Χάος
Αφοσιωμένοι στον στόχο τους, πεπεισμένοι ότι θα φέρουν εις πέρας την προσωπική τους αποστολή, φέρνουν στη σκηνή τις αναμνήσεις, τα πάθη και τις εμμονές τους. Στην παράσταση αυτή, σε μια δυστοπία, οι ηθοποιοί με κοινό παρονομαστή την μοναξιά, το βάρος της καθημερινότητας, το άγχος του καθωσπρεπισμού, αλλά και την γελοιότητα της ύπαρξης μέσα σε έναν κόσμο που περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του, δημιουργούν εναν μύθο που δεν υπήρξε ποτέ στην κοσμογονία της ανθρωπότητας.
Έναν μύθο για το πώς η μοναξιά κατοικεί και αναπτύσσεται μέσα τους, πώς γεννήθηκε, πώς μεγάλωσε και πώς κυριάρχησε στην σπονδυλική τους στήλη. Για να ειπωθεί αυτός ο μύθος, κύρια συστατικά της παράστασης είναι η επανάληψη, η αναμονή και υλικά από την performance.
Οι διάλογοι φαίνεται να είναι μονόλογοι και οι μονόλογοι φράσεις που ψάχνουν μανιακά παραλήπτη.Ο μύθος του μεγαλύτερου Τιτάνα, σήμερα φαντάζει πιο κοντά από ποτέ. Το όνομα που του δόθηκε ήταν Άτλας και η ετυμολογία της λέξης είναι αυτός που υπομένει τα πάντα. Μεταφέροντας τον Τιτάνα στο πρόσωπο όλων μας, παρατηρούμε τόσο το ατομικό βάρος του καθένα όσο και την δυσκολία που έχει αυτό το φορτίο να μοιραστεί, με αποτέλεσμα να το υπομένει μόνος ακόμα και αν αυτό είναι μεγαλύτερο από εκείνον. Σε έναν κόσμο οκτώ δισεκατομμυρίων ανθρώπων, γιατί νιώθουμε τόσο μόνοι; Σε ενα κόσμο οκτώ τρισεκατομμυρίων επιλογών, γιατί νιώθουμε τόσο άδειοι;
Λίγα λόγια την ομάδα INVAIN
Η Ομάδα INVAIN ιδρύθηκε το 2021 και παρουσίασε την πρώτη της παράσταση RABBITHOLE στο θέατρο 104 τον Μάρτιο του 2022. Στόχος της ομάδας είναι να καταπιάνεται με πρωτότυπα κείμενα που συνομιλούν με το σήμερα και να πειραματίζεται με νέα υλικά και φόρμες.
Σύλληψη-κείμενο-σκηνοθεσία:Εμμανουήλ Κωνσταντινίδης
Sound design: Φάνης Σακελλαρίου
Δραματουργία: INVAIN, Νεφέλη Παπαναστασοπούλου
Σκηνικά:Μαριάνθη Ράδου
Κατασκευές : Μαρίνα Αργυριάδη, Μαριάνθη Ράδου
Επιμέλεια Κίνησης: Άρτεμις Μπασίρογλου
Φωτισμοί : Παναγιώτης Ψύχας
Φωτογραφίες:Μαίρη Λεονάρδου
Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα
Ηθοποιοί: Πάνος Αργυρόπουλος, Μαρία Μαντά, Εύη Χρόνη
➪ Info
Πρεμιέρα: Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 στις 21.00
Παραστάσεις: από 9 – 31 Μαρτίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:00
Χώρος: PalmTree Multinfuntional Center of Arts
Διεύθυνση: Κριναγόρου 13, Νέος Κόσμος 11741
Εισιτήρια : 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (μειωμένο)
Προπώληση: εδώ