Το Piree (Κάστορος 78, Πειραιάς) σας προσκαλεί στην έκθεση “Προγονικά Πνεύματα” της Άννας Δημητρίου με νέα έργα κολάζ (χαρτί, ακρυλικά και παστέλ σε καμβάδες).
Έρχονται σαν λουλούδια του βάλτου, ξημερώνουν χωρίς βιασύνη και χωρίς αναμονή.
«Ει, κύριε, βοηθήστε με να κουβαλήσω αυτή τη βαλίτσα».
Κόβω τον εαυτό μου σε κομμάτια και τα ενώνω σε μια σειρά, ευθυγραμμίζοντας το σώμα μου που μοιάζει σαν σερπαντίνα περνώντας διανοητικά την ιστορία μας δέρμα με δέρμα. Χιλιάδες κορίτσια, νύ{μ}φες, κόρες, μαμάδες, κυράδες, εκδιδόμενες, καλλιτέχνες και χιλιάδες αγόρια που κρυφτήκαν και τις άφησαν μόνες δίνοντας μόνο ένα χέρι βοηθείας στους μικρούς απογόνους για να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι στα λιμάνια των αποχαιρετισμών.
Τα προγονικά πνεύματα μπορούν να δουν το μέλλον, το παρελθόν και το παρόν. Βλέπουν μέσα και έξω από εμάς. Η όρασή τους διασταυρώνει διαστάσεις. Είναι τυχερά που δεν έχουν φυσικά σώματα σαν εμάς. Χωρίς τον περιορισμό του σώματος, έχουν τη ρευστότητα ενός ματιού που μπορεί να στραφεί σε πολλαπλές κατευθύνσεις και να δει με πολλούς τρόπους. Σας ευχαριστούνε που είσαστε εδώ, για άλλη μια φορά, η παρουσία είναι πραγματικά το καλύτερο δώρο.
Λίγα λόγια για τα έργα της έκθεσης από την Άννα Δημητρίου
Το χέρι του πατέρα που έγινε ένας μακρινός μετεωρίτης κρατάει το παιδικό μου κεφάλι με σύνεση. Η θάλασσα του λιμανιού πάντα θα αγριεύει στις απώλειες.
Όλα όσα μεγάλωσαν στην αγκαλιά μου πριν την μεγάλη απουσία σχηματίζουν έναν πυκνοκατοικημένο γαλαξία βγαλμένο από το χθες, ο οποίος ζει και αναπνέει μέχρι σήμερα.
Πάνω στην παλιά Lambretta το χέρι του πατέρα ακουμπάει το δικό μου. Είμαι παιδί μπορεί και έφηβος. Μαθαίνω να οδηγώ, μαθαίνω να ισορροπώ σε μια ζωή που θα με ρημάξει. Πίσω από την κρυφή πλάτη της εκκλησίας του Αγ. Διονύσιου ακούω το κύμα να σκάει με μανία στην προβλήτα.
Το λιμάνι κοντά στο φουγάρο των λιπασμάτων, εκεί που κάποτε ήταν χωράφια και η δύση τα έβαφε όλα ροζ. Κοπέλες που περιμένουν κάποιον από το πλοίο που μόλις πλησιάζει, κι άλλες που χάσανε αυτόν που αγάπησαν βαριά Πίσω από το ασπροκόκκινο φουγάρο των αλλοτινών λιπασμάτων σε ένα μακρινό τότε που όλα και όλοι ήταν στην θέση τους.
Γυναίκες του λιμανιού, και καλτνεριμιτζούδες, που περιμένουν ναύτες στο σεργιάνι και παιδιά που αποχαιρετούν την παρθενιά τους και πουλάν την ψυχή τους στο διάολο για ένα τσιγάρο άφιλτρο όπως τα βλέμματα του τότε.
Μεγάλοι αποχωρισμοί που μοιάζουν με εκείνες τις ατέλειωτες βόλτες στο λιμάνι και στον παλιό σταθμό του τρένου. Τότε που η θέα μπροστά μας ήταν απεριόριστη.
Βιογραφικό
Η Άννα Δημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και τηλεόρασης στην σχολή Σταυράκου. Επέκτεινε τις σπουδές της στη σκηνοθεσία θεάτρου δουλεύοντας παράλληλα σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές και θεατρικά.
Είναι αυτοδίδακτη στην τέχνη του κολλάζ. Ξεκίνησε να αρχικά με το ψηφιακό κολλάζ το 2006 και δέκα χρόνια μετά το 2016 επεκτάθηκε στο αναλογικό. Ως καλλιτέχνης κολλάζ έχει λάβει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ οι δραστηριότητες της δεν φτάνουν μόνο μέχρι εκεί.
Ασχολείται με την συγγραφή, σχεδιάζει αφίσες και εξώφυλλα εναλλακτικών περιοδικών και στο Instagram κυκλοφορεί με το ψευδώνυμο “Canndyblue”. Η Άννα Δημητρίου ασχολείται και με την street art. Κάνει κολλάζ σε δημόσιους χώρους και είναι γνωστή για τα έργα της σε εγκαταλελειμμένα κτήρια ιστορικής σημασίας, τα οποία διακοσμεί με τοιχογραφίες.
Εμπνέεται κυρίως από τον παλιό κόσμο, ιδιαίτερα από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, διατηρώντας έτσι έναν συνεχή διάλογο με το παρελθόν. Συνδυάζει το paste up με υλικά από παλιές φωτογραφίες με την τεχνική της décalcomanie, δημιουργώντας έτσι ρούχα και μορφές εντελώς σουρεαλιστικές. Απεικονίζει ως επί το πλείστων γυναικείες μορφές του παρελθόντος που τους δίνει και κάτι σύγχρονο, ενώ ο θεατής μπορεί να εντοπίσει στοιχεία ρετρό και ρομαντισμού.
Η τέχνη της Άννας Δημητρίου βρίσκεται πραγματικά σε ένα σταυροδρόμι εποχών, κάπου μεταξύ στο σήμερα και στο χθες. Το έργο της κατάφερε να κερδίσει την προσοχή και πολύ θετικές κριτικές.
➪ Info
Άννα Δημητρίου, «Προγονικά Πνεύματα»
Εγκαίνια: Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 8 Δεκεμβρίου 2023 – 5 Ιανουαρίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη-Κυριακή 17:00 – 24:00
PIREE
Κάστορος 78, Πειραιάς
Τηλ: 210 4082 700-02
[email protected]